REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastarąsias kelias savaites užsikrėtusių koronavirusu kasdien skaičiuojama jau dešimtimis. Dar daugiau žmonių, turėjusių kontaktą su sergančiais ar grįžusių iš užsienio, turi priverstinai izoliuotis. Neatmetama, kad rudeniui įsibėgėjus susirgimų dar padaugės. Taigi, kokių išmokų gali tikėtis gyventojai, priversti neiti į darbą?

Pastarąsias kelias savaites užsikrėtusių koronavirusu kasdien skaičiuojama jau dešimtimis. Dar daugiau žmonių, turėjusių kontaktą su sergančiais ar grįžusių iš užsienio, turi priverstinai izoliuotis. Neatmetama, kad rudeniui įsibėgėjus susirgimų dar padaugės. Taigi, kokių išmokų gali tikėtis gyventojai, priversti neiti į darbą?

REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt pasidomėjo, kokiais atvejais gyventojams bus nustatomas laikinas nedarbingumas ir kokio dydžio išmokas „Sodra“ mokės susirgus (ar būnant izoliacijoje) patiems darbuotojams arba jų vaikams.

Ligos išmoka susirgus ir prižiūrint vaiką

„Sodros“ Komunikacijos skyriaus Vyriausioji specialistė Malgožata Kozič informavo, kad ekstremalios situacijos metu nedarbingumo pažymėjimai išduodami vadovaujantis laikinosios tvarkos aprašu. Jis nustato supaprastintą nedarbingumo pažymėjimų išdavimo laikinąją tvarką dėl koronaviruso infekcijos plitimo grėsmės.

Jeigu darbuotojas turi izoliuotis, tai Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistas elektroniniu būdu išduoda užpildytą asmens, turėjusio sąlytį su užkrečiamąja liga, siuntimą pas šeimos gydytoją.

REKLAMA
REKLAMA

Jis nuotoliniu būdu išduoda nedarbingumo pažymėjimą 14 kalendorinių dienų nuo turėto sąlyčio su sergančiuoju Covid-19 liga dienos, kai apdraustajam asmeniui nėra galimybės pasinaudoti nuotoliniu darbu ir/arba darbdavys jam nepaskelbė prastovos.

REKLAMA

Specialistės teigimu, ligos išmoka dėl asmens saviizoliacijos (kaip ir dėl paties asmens ligos) iš „Sodros“ lėšų yra mokama nuo trečios laikinojo nedarbingumo dienos ir siekia 62,06 proc. išmokos gavėjo kompensuojamo uždarbio dydžio. 

Ligos išmoką už dvi pirmąsias kalendorines nedarbingumo dienas, sutampančias su darbuotojo darbo ar tarnybos grafiku, moka darbdavys.

Tuo metu jeigu vienoje mokykloje būtų paskelbiamas infekcijos plitimą ribojantis režimas, tuomet nedarbingumas ir ligos išmoka gali būti skiriama iki 14 kalendorinių dienų už ikimokyklinukus, priešmokyklinukus ar pradinukus.

REKLAMA
REKLAMA

Jei nedarbingumo pažymėjimas išduodamas vaiko priežiūrai, „Sodra“ nuo pirmos nedarbingumo dienos moka 65,94 proc. gavėjo kompensuojamojo darbo užmokesčio, kuris apskaičiuojamas pagal asmens draudžiamųjų pajamų trijų mėnesių, buvusių prieš mėnesį iki mėnesio, kai išduotas nedarbingumo pažymėjimas, vidurkį.

Kokios išmokų „lubos“

Bet kokiu atveju maksimali ligos išmoka negalės viršyti 1807,02 euro per mėnesį arba 85,64 euro per darbo dieną (išmoka mokama tik už nedirbtas darbo dienas).

Asmenys, dirbantys pagal individualios veiklos pažymas yra draudžiami ligos draudimu ir susirgę gali gauti ligos išmokas.

Kaip ir visi ligos draudimo įmokas mokantieji, norėdami gauti ligos išmoką dirbantys pagal individualios veiklos pažymą žmonės iki pirmos susirgimo dienos turi turėti ne trumpesnį kaip 3 mėnesių per pastaruosius 12 mėnesių arba ne trumpesnį kaip 6 mėnesių per pastaruosius 24 mėnesius šio draudimo stažą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pateikus prašymą „Sodrai“ (tai galima padaryti ir internetu), ligos išmoka pervedama į jame nurodytą sąskaitą. Sprendimą dėl ligos išmokos skyrimo „Sodra“ priima per 10 darbo dienų nuo prašymo pateikimo. Ji išmokama per 7 darbo dienas nuo sprendimo priėmimo dienos.

Kaip bus mokama už vaikų priežiūrą

Socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja Eglė Samoškaitė atkreipė dėmesį, kad išmokos už vaikų priežiūrą būtų mokamos tik jei būtų paskelbtas karantinas ir dėl to apribota švietimo įstaigos veikla.

Jos teigimu, jeigu būtų paskelbtas karantinas ir tuo pačiu įsigaliotų ribojimai veikti ugdymo įstaigoms, tai tėvai, kurie augina vaikus iki 8 metų (nepaisant, ar jie lanko darželius, ar ne), taip pat pradinukus ar ugdymo įstaigas lankančius vaikus su negalia iki 21 metų, galėtų gauti nedarbingumą ir ligos išmoką.

REKLAMA

„Bet pabrėžiame, kad tai susiję su karantino paskelbimu ir apribojimais veikti ugdymo įstaigoms. Kol karantino režimas neskelbiamas, apribojimų veikti ugdymo įstaigoms nėra, tol tėvai negalėtų gauti nedarbingumo ir ligos išmokų nesergančių vaikų priežiūrai“, – aiškino patarėja.

Tiesa, pasak jos, jeigu nutiktų taip, kad vienoje mokykloje būtų paskelbiamas infekcijos plitimą ribojantis režimas, tuomet nedarbingumas ir ligos išmoka būtų garantuojama iki 14 kalendorinių dienų už ikimokyklinukus, priešmokyklinukus ar pradinukus – tai jau nesusiję su karantino paskelbimu ir ribojimais ugdymo įstaigoms nacionaliniu ar regioniniu lygmeniu.

„Sodros“ duomenimis, šiemet daugiausia laikino nedarbingumo pažymėjimų buvo išduota kovą – daugiau kaip 440 tūkst. Birželį ir liepą jų skaičius sumažėjo iki maždaug 140 tūkst., tačiau rugpjūtį jau išaugo 5 tūkst.

Per pirmas rugsėjo dienas jau išduota daugiau kaip 20 tūkst. nedarbingumo pažymėjimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų