REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prasidėjęs rudens sezonas ir kiek atšalę orai gyventojus verčia po ilgo laiko namuose užkurti krosnis. Visgi Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovai perspėja, kad atvėsę orai ir noras gyventi šiltuose namuose neretai gali pasibaigti nelaimėmis. 

Prasidėjęs rudens sezonas ir kiek atšalę orai gyventojus verčia po ilgo laiko namuose užkurti krosnis. Visgi Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovai perspėja, kad atvėsę orai ir noras gyventi šiltuose namuose neretai gali pasibaigti nelaimėmis. 

REKLAMA

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento specialistas Aurelijus Česūnas tvirtina, kad neretai individualių namų gyventojai, prieš pradėdami šildyti namus, daro nemažai klaidų, viena jų – netinkama šildymo įrenginių priežiūra, galinti sukelti gaisrą. 

„Kaip rodo statistika, atvėsus orams, kyla daugiau gaisrų dėl krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo taisyklių pažeidimų. 

Dažniausia nelaimių individualiuose namuose priežastimi tampa neišvalyti dūmtraukiai, eksploatuojami techniškai netvarkingi (su įtrūkimais) dūmtraukiai, perkaitinamos kieto kuro krosnys, neatsargus degaus skysčio naudojimas norint įkurti kieto kuro krosnį bei šalia krosnių laikomi degūs daiktai.

REKLAMA
REKLAMA

Norėtųsi individualių namų gyventojams priminti, kad prieš pradedant šildymo sezoną reiktų pasitikrinti savo eksploatuojamo kieto kuro krosnies ir dūmtraukio būklę, taip pat reikia žinoti, kad iš dūmtraukių, dūmtakių ir krosnių kiekvienais metais prieš eksploatavimo pradžią privalu išvalyti suodžius, o kūrenimo sezono metu valyti juos ne rečiau kaip kartą per tris mėnesius.

REKLAMA

Verta žinoti, jeigu degimo metu yra jaučiama sumažėjusi trauka ir dūmai iš kuro krosnies rūksta į patalpą, tai ženklas, kad reikia valyti kaminą. Gali būti kamino viduje užsikišusios ar aptrupėjusios angos, kurias taip pat svarbu sutvarkyti, kad išvengtumėme gaisro!“, – pasakoja specialistas.

Be to, pašnekovas A. Česūnas tikina, kad vertėtų įvertinti ir tai, kad krosnis galima kūrenti tik tam skirtu kuru. 

„Krosnis galima kūrenti tik jai pritaikytu kuru. Negalima jų įkurti degiais skysčiais, kūrenti atidarytomis pakuros durelėmis bei palikti kūrenamas krosnis be priežiūros ar leisti jas prižiūrėti mažamečiams vaikams.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, negalima laikyti degių medžiagų arčiau kaip 0,5 metro nuo krosnių, katilų ir jų vamzdynų arba ant jų“, – įspėja ugniagesių atstovas.

Dūmų detektorių neįsirengę beveik pusė gyventojų

Nors teisiniai pakeitimai Lietuvos piliečius įgalioja savo gyvenamuosiuose pastatuose įrengti dūmų detektorius, tai padarė tik kiek daugiau nei pusė gyventojų. 

Tiesa, už neįrengtus dūmų detektorius gyventojai atsipirko tik žodinių įspėjimu, bet ne bauda.

„Šiuo metu mūsų pareigūnai vykdo akciją „Gyvenkime saugiai“, tiesa,  siekiant suvaldyti koronaviruso plitimo riziką, PAGD padaliniuose ši akciją vykdoma su tam tikrais apribojimais. Šiais metais mūsų pareigūnai  aplankė 6721 būstą. Dūmų detektorius turėjo – 3942, t. y apie 59 proc. būstų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atkreipiame dėmesį, kad akcijos metu gyventojams, neturintiems dūmų signalizatoriaus, yra pareiškiama žodinė pastaba ir teikiama konsultacija priešgaisrinės saugos klausimais“, – kalbėjo A. Česūnas.

Specialistai, gyventojams prieš pradedant šildymo sezoną, dar kartą akcentuoja, kad privalu apžiūrėti savo krosnis, katilus ir kaminus,prieš pradedant šildymo sezoną ar nėra matomų įtrūkimų, o taip pat ir įsirengti dūmų detektorius, kurie padėtų išvengti nelaimės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų