REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslo ir žinių diena – neretai svarbi šventė vaikams ir jų tėveliams. Valstybinė darbo inspekcija (VDI) primena tėvams, norintiems dalyvauti Rugsėjo 1-osios šventėje, kad jie gali pasinaudoti viena iš Darbo kodekso garantijų. Visgi pabrėžiama, kad ši garantija taikoma ne visiems.

Mokslo ir žinių diena – neretai svarbi šventė vaikams ir jų tėveliams. Valstybinė darbo inspekcija (VDI) primena tėvams, norintiems dalyvauti Rugsėjo 1-osios šventėje, kad jie gali pasinaudoti viena iš Darbo kodekso garantijų. Visgi pabrėžiama, kad ši garantija taikoma ne visiems.

REKLAMA

Artėjant Rugsėjo 1-ajai, VDI primena – Darbo kodekse nurodyta, kad tėveliai, auginantys vieną ir daugiau vaikų gali pasinaudoti garantija darbo metu dalyvauti Rugsėjo 1-osios šventėje.

Pirmąją mokslo metų dieną darbuotojams, auginantiems vaiką iki keturiolikos metų, kuris mokosi pagal priešmokyklinio ugdymo (paruošiamoji klasė prieš mokyklą), pradinio ugdymo (nuo 1 iki 4 klasės) ir pagrindinio ugdymo programas (nuo 5 iki 10 klasės), suteikiama teisė gauti ne mažiau kaip pusę darbo dienos laisvo laiko, mokant darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį.

Visgi pabrėžiama, kad ši garantija taikoma tik tiems darbuotojams, kurie neturi teisės į visą papildomą poilsio dieną per mėnesį, t. y. netaikytina darbuotojams jau turintiems teisę į vadinamąjį „mamadienį“ ar „tėvadienį“ (auginantiems du vaikus iki 12 metų ar auginantiems neįgalų vaiką iki 18 metų).

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet Rugsėjo 1-oji bus antradienį. Tėvai, ar kiti darbuotojai, faktiškai auginantys vaiką ir norintys pasinaudoti minėta Darbo kodekso garantija ir palydėti vaiką į Rugsėjo 1-osios šventę, turi teisę gauti ne mažiau kaip pusę savo darbo dienos laisvo laiko. Pavyzdžiui, jeigu šią dieną numatyta 12 valandų darbo dienos (pamainos) trukmė, suteikiama ne mažiau 6 valandos laisvo laiko.

REKLAMA

Darbuotojas, norėdamas pasinaudoti šia garantija, turi informuoti darbdavį iš anksto, prieš protingą terminą ir susitarti dėl konkretaus laisvo nuo darbo laiko.

Ši garantija turi būti taikoma abiem tėvams, tai reiškia, kad garantija taikoma darbuotojui, neatsižvelgiant į tai, ar ja naudosis ir kitas vaiko tėvas. Jei darbuotojas neturi teisės pasinaudoti minėta garantija ir nori dalyvauti vaiko Rugsėjo 1-osios šventėje, iš anksto sutaręs su darbdaviu Rugsėjo 1-ąją gali turėti laisvą dieną, pasinaudojęs teise į „mamadienį“ ar „tėvadienį“.

REKLAMA
REKLAMA

Būtina imtis saugumo priemonių

Kadangi šiemet per Rugsėjo 1-ąją galios valstybės lygio ekstremalioji padėtis dėl koronaviruso grėsmės, bendrojo ugdymo mokyklose, profesinio mokymo įstaigose, aukštosiose mokyklose rekomenduojama atsižvelgti į Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) rekomendacijas, kaip saugiai surengti Rugsėjo 1-osios šventę ir kaip joje dalyvauti, taip pat į sveikatos apsaugos ministro – operacijų vadovo sprendimus ir Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas.

Antradienį švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius žurnalistams sakė, kad rekomenduojama, rugsėjo 1-ąją, jeigu oras leistų, daryti lauke. Visgi jeigu šventė vyktų patalpoje, būtina laikytis saugos reikalavimų, o ten, kur neįmanoma laikytis saugaus atstumo, dėvėti kaukes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ŠMSM Bendrojo ugdymo departamento direktorė Jolanta Navickaitė taip pat akcentavo, kad renginio metu privalu laikytis saugaus atstumo. Jeigu renginys vyksta atviroje erdvėje, būtinas saugus atstumas – bent 1 metras, jei uždaroje patalpoje – bent 2 metrai. Mokinių tėvai turėtų dėvėti nosį ir burną dengiančias priemones.

 „Jeigu neįmanoma užtikrinti saugaus atstumo tarp mokinių, tikrai rekomenduojame dėvėti ir mokiniams nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones“, – sakė J. Navickaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų