REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Diktatorius Lukašenka nesiliauja žvanginęs ginklais. Jis mobilizuoja atsargos karius ir skelbia karinę parengtį ginkluotosiose pajėgose. Visgi Lietuvos valdžia ramina – esą tai desperatiškas Lukašenkos mėginimas bauginti tautą išorės priešais. Antradienį Minske vyksta švietimo darbuotojų ir studentų protestai. Milicininkai ragina žmones skirtstytis. Į protestą atvyko dešimtys milicijos furgonų aktyvistams išvežti.

Diktatorius Lukašenka nesiliauja žvanginęs ginklais. Jis mobilizuoja atsargos karius ir skelbia karinę parengtį ginkluotosiose pajėgose. Visgi Lietuvos valdžia ramina – esą tai desperatiškas Lukašenkos mėginimas bauginti tautą išorės priešais. Antradienį Minske vyksta švietimo darbuotojų ir studentų protestai. Milicininkai ragina žmones skirtstytis. Į protestą atvyko dešimtys milicijos furgonų aktyvistams išvežti.

REKLAMA

Paskutinis Europos diktatorius ginklais žvangina ne tik Minske, bet ir visoje šalyje. Šiandien didžiausių protestų per šalies istoriją drebinamas režimas paskelbė, kad kai kuriuose Baltarusijos ginkluotųjų jėgų padaliniuose skelbiama aukščiausio lygio karinė parengtis, šaukiami ir atsargos kariai.

Tiesa, Lietuvos vadovai ramina – tai esą desperatiška A. Lukašenkos provokacija ir bandymas įbauginti Baltarusijos žmones išorės priešais.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes neturėtume panikuoti. Grėsmės jokios nėra. Mes esame šiandien turintys savo kariuomenę, savo gynybos struktūras, galinčias užtikrinti mūsų saugumą, ir nepamirškime, kad esame NATO dalis. Tai tikrai ramiai dirbkime ir ramiai gyvenkime savo šalyje“, – sako ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

REKLAMA

Tai jau antras grėsmingas diktatoriaus pareiškimas šiomis dienomis. Dar šeštadienį A. Lukašenka melagingai pareiškė, kad prie Baltarusijos sienų iš Lenkijos ir Lietuvos pusės telkiamos NATO pajėgos ir dėl to šalyje įvedė aukščiausio lygio kovinę parengtį. Tuomet Baltarusijos propagandiniams kanalams diktatorius tai vadino rimčiausiu sprendimu per ketvirtį amžiaus.

„Matant turbūt, kad be Rusijos pagalbos išsilaikyti bus pakankamai sunku TRUMP, čia yra tokia turbūt linija, bandymas įtikinti vis dar abejojančias ar galbūt ne visai pilną informaciją turinčius žmones, kad A. Lukašenka rūpinasi šalies saugumu, o šalies saugumui kyla grėsmę iš Vakarų“, – pasakoja politologas Laurynas Jonavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Beje, šiandien Baltarusijos gynybos ministerija pareiškė, kad Rusija Minską aprūpins moderniomis oro gynybos sistemomis, sraigtasparniais ir šarvuočiais.

Esą sutartys dėl Rusijos karinės technikos pirkimo jau pasirašytos. Tuo tarpu į Maskvą jau atvyko Jungtinių Valstijų valstybės sekretoriaus Mike’o Pompeo’aus pavaduotojas Stephenas Biegunas. Susitikimo su Kremliaus atstovais išvakarėse jis pareiškė, kad Vašingtonas palaiko Baltarusiją.

„Jungtinės Valstijos išlaikys ilgalaikį įsipareigojimą remti Baltarusijos suverenitetą ir teritorinį vientisumą, taip pat Baltarusijos žmonių siekius pasirinkti savo vadovus per laisvus ir sąžiningus rinkimus be jėgų išorės įsikišimo“, – teigia JAV diplomatas Stephen Biegun.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu kol Baltarusijoje žmonės ir toliau buriasi į protestus, nacionaline lydere prisistatanti Sviatlana Cichanouskaja iš Vilniaus kreipiasi į Europos Parlamento narius ir baltarusių tautos vardu prašė palaikyti laisvų ir sąžiningų rinkimų siekį šalyje.

Baltarusija pabudo. Mes jau nesame opozicija – dabar mes esame dauguma, vyksta taiki revoliucija. Ši revoliucija nėra geopolitinė, tai nei prorusiška, nei antirusiška revoliucija. Tai nėra ir antieuropietiška ar proeuropietiška revoliucija. Tai – demokratinė revoliucija“, – kalbėjo nacionalinė lyderė S. Cichanouskaja.

Antradienį Minske prie švietimo ministerijos vyksta mokytojų ir studentų protestai. Jie į gatves išėjo po to, kai A. Lukašenka iš darbo liepė atleisti visus jo režimui besipriešinančius ir opoziciją remiančius švietimo darbuotojus.

REKLAMA

Vos prasidėjus protetsui, prie ministerijos atvažiavo dešimtys milicijos furgonų, iš jų penki – sulaikytiesiems vežti. Taip pat atgabentos dvi vandens patrankos ir kita specialioji technika. Milicininkai ragina žmones skirstytis sakydami, kad jų akcija – nesankcionuota, bet jie niekur nesitraukia ir skanduoja: „Gėda!“ bei „Ministro!“.

„Šiandien Baltarusijoje A. Lukašenkos paliepimu prasidėjo masiniai visų valstybinei politikai besipriešinačių darbuotojų atleidimai. Tai apima visus sektorius: fabrikus, gamyklas, įmones – dideles ir mažas – teatrus, mokyklas, ligonines, poliklinikas ir valstybines įstaigas. Bet baltarusių taip lengvai nesustabdysi.

REKLAMA

Pavyzdžiui, šiandien ryte streikuoti išėjo Nacionalinės akademijos mokslininkai. Tie technologijų žmonės garsūs visame pasaulyje. Dar daugiau. Šiuo neramiu metu demonstruoja solidarumo stebuklus.

Prieš kelias dienas prasidėjo aukų rinkimo akcija visiems, kurie nukentėjo kalėjimuose, pataisos namuose ir kolonijose. Šiai dienai įžymūs veidai, IT kompanijos, restoranai, smulkūs ir stambūs verslai surinko jau daugiau nei du milijonus eurų“, – sako žurnalistas Denisas Dudinskis.

Beje, į Lietuvą dėl pavojaus gyvybei atvyko ne tik S. Cichanouskaja. Mūsų šalis naujais namais tapo dar 20-iai baltarusių, kurie jau pasinaudojo Lietuvos Vyriausybės jiems suteikta humanitarine išimtimi. Lietuvos valdžia iki šiol sutiko priimti, apgyvendinti ir suteikti apsaugą 34-iems baltarusiams, tačiau kol kas atvyko ne visi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie tūkstantis S. Cichanouskajos šalininkų susirinko Minsko centre 

Apie tūkstantis kandidatės į Baltarusijos prezidentus Sviatlanos Cichanouskajos šalininkų antradienio vakarą, nepaisydami lietaus, susirinko į centrinę Minsko Nepriklausomybės aikštę.

Kaip naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė liudininkai, šimtai įvairaus amžiaus žmonių su baltai raudonai baltomis vėliavomis susirinko aikštėje, iš gretimų gatvių aikštės link taip pat eina žmonės, nešini vėliavomis ir plakatais.

Teisėsaugos organų darbuotojai juodomis kaukėmis savo ruožtu bando neleisti žmonėms būriuotis aikštėje. Jie ragina žmones išsiskirstyti ir perspėja juos apie gresiančią atsakomybę.

REKLAMA

Susirinkusieji skanduoja: „Tegyvuoja Baltarusija!“, o iš kolonėlių, esančių ant administracinių pastatų, leidžiama muzika bandoma užgožti protestuotojų šūkius.

Be to, Nepriklausomybės aikštėje gausu žmonių civiliais drabužiais ir vienodomis kepuraitėmis, kurie stambiu planu filmuoja protesto dalyvius.

Netoli aikštės, šalia Pedagoginio universiteto ir gretimose gatvėse, stovi penki furgonai sulaikytiesiems vežti, vandens patrankos ir OMONo sunkvežimiai.

Be kita to, Minsko centre fiksuojama mobiliojo interneto problemų. Aikštėje esančioje Romos katalikų bažnyčioje dingo elektra.

S. Cichanouskaja kiek anksčiau ragino antradienio vakarą susirinkti žmones Nepriklausomybės aikštėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų