REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Stiklą parduotuvėje užsisakęs ir jo pasiimti atvykęs vilnietis negalėjo atsiimti prekės – parduotuvės kasininkė jo pareikalavo asmens dokumento. Vyras stebisi, kodėl apmokant prekę parduotuvei prireikė jo asmens dokumento.

Stiklą parduotuvėje užsisakęs ir jo pasiimti atvykęs vilnietis negalėjo atsiimti prekės – parduotuvės kasininkė jo pareikalavo asmens dokumento. Vyras stebisi, kodėl apmokant prekę parduotuvei prireikė jo asmens dokumento.

REKLAMA

Vilnietis Paulius (tikrasis vardas redakcijai žinomas) su portalu tv3.lt pasidalino savo istorija, kai Vilniuje esančioje parduotuvėje „Depo“ buvo paprašytas pateikti asmens dokumentą, norėdamas atsiimti jau apmokėtą prekę.

Kasininkė atsisakė išduoti prekę

Vyras pasakoja, kad stiklą užsisakė nuvykęs į parduotuvę ir iš  karto buvo paprašytas prekę apmokėti. Parduotuvė jam išrašė sąskaitą faktūrą.

„Užsisakiau stiklą išpjauti iš „Depo“. Pirkimo metu net nepamenu, reikėjo rodyti asmens dokumentą ar ne, bet vardas ir pavardė sąskaitoje faktūroje buvo įrašyti. Serviso užsakymo lape yra parašyta, kad „asmens duomenų apdorojimo tikslas ir juridinis pagrindas – pasirašyti ir įvykdyti šio serviso užsakymo sutarties ir pirkimo sutarties įsipareigojimus“, – pasakojo Paulius.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau po savaitės atvykęs prekės pasiimti, prie kasos jis buvo paprašytas pateikti asmens dokumentą. Paulius kasininkei pateikė savo asmens tapatybės kortelę, tačiau jos galiojimas jau buvo pasibaigęs. Kasininkė atsisakė išduoti vyrui prekę, nes dokumentas nebegalioja, tačiau vyras supyko – už prekę jau sumokėta, kam reikia galiojančio asmens dokumento ją atsiimti?

REKLAMA

„Atvykus atsiimti prekės prireikė pateikti asmens dokumentą ir dar kilo problemų dėl to, kad praeitą mėnesį baigėsi jo galiojimas. Situacija keista, nes nelabai aišku, kam ir kokiais tikslais prekybininkams reikia privataus asmens duomenų atsiimant prekę už 10 eurų. 

Keisčiausia yra tai, kad tos prekės atsiimti kitas asmuo net negalėtų, būtinai turėčiau atvykti aš ir dar pateikti savo asmens duomenis, kurie yra kažkur suvedinėjami. Prekę atgauti šiaip ne taip pavyko, po labai nustebusio veido demonstravimo ir perklausimo, ar čia rimtai dabar reikės vykti namo ieškoti kito dokumento“, – tv3.lt pasakojo Paulius.

REKLAMA
REKLAMA

Nepažeidė nei įstatymų, nei parduotuvės taisyklių

Portalas tv3.lt kreipėsi į „Depo“ būstinę Latvijoje, prašydami komentaro apie prekybos tinklo politiką, atsiimant prekes. Kaip nurodė įmonės atstovas Rimants Jugans, „Depo“ pardavėjai turi prašyti pirkėjų asmens dokumentų, kai reikia nustatyti jų tapatybę.

„Galimai, šiuo atveju asmens dokumento pateikimo tikslas buvo užkirsti kelią parduoti prekes asmeniui, neturinčiam teisės į tai, kad būtų išvengta nuostolių. Tinkamas sandorio vykdymas yra naudingas tiek pirkėjui, tiek pardavėjui“, – atsakyme tv3.lt rašė R. Jugans.

Jis pažymi, kad Pauliaus istorijos atveju, „Depo“ pardavėja nepažeidė įstatymų ir vidinių prekybos tinklo taisyklių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Bet kokiu atveju, prekybos tinklo tikslas buvo ne kaupti asmeninius duomenis, o laikytis visų privalomų teisės aktų reikalavimų, apsaugant asmens duomenis ir užtikrinant įstatymų reikalavimus atitinkančių sandorių vykdymą“, – pridūrė R. Jugans.

Negalima rinkti nereikalingų duomenų

Su Pauliaus skundu susipažinusi Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija (VDAI) pažymi, kad asmens duomenų tvarkymas savaime nėra laikomas pažeidimu, tačiau privalu laikytis Bendrojo duomenų apsaugos reglamento (BDAR).

„Pirmiausiai, asmens duomenys turėtų būti tvarkomi tik tuomet, jei asmens duomenų tvarkymo tikslo pagrįstai negalima pasiekti kitomis priemonėmis (t. y. be asmens duomenų). Tokiu atveju duomenų valdytojas (šiuo atveju – DEPO) turi pareigą įvertinti, kokie asmens duomenys turi būti tvarkomi, siekiant konkretaus tikslo. 

REKLAMA

Kitaip tariant, duomenų valdytojas turi užtikrinti, kad asmens duomenys, kurie nėra reikalingi tam tikram tikslui pasiekti, nebūtų renkami ir toliau tvarkomi“, – atsakyme tv3.lt rašė VDAI.

Inspekcija pažymi, kad įstaiga privalo užtikrinti, kad užsakytas prekes ar paslaugas gaus tikrai tas asmuo, kuris jas užsisakė ir apmokėjo.

„Šiuo atveju pažymėtina, kad verslo subjektas, sudarantis galimybę jo prekes ar paslaugas įsigyti nuotoliniu būdu, turi įsitikinti, kad užsakytą prekę ar paslaugą suteikia ją užsakiusiam asmeniui ar asmeniui, kuriam skirta prekė ar paslauga“, – rašoma VDAI atsakyme.

Taip pat, anot inspekcijos, asmens tapatybės negalima nustatyti pasibaigusio galiojimo dokumentais, tai reglamentuoja Asmens tapatybės kortelės ir paso įstatymas.

„Depo“ Lietuvoje neturi asmens, komentuojančio įmonės viešuosius ryšius, todėl portalas tv3.lt kreipėsi į įmonės būstinę Latvijoje, prašydami komentaro. Tikimės papildyti tekstą įmonės atsakymu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų