REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Susidūrimas su Sosnovskio barščiais gali baigtis itin skaudžiai. Ką daryti prisilietus prie šio augalo, pataria Kauno klinikų Imunologijos ir Alergologijos klinikos gydytoja Laura Tamašauskienė.

Susidūrimas su Sosnovskio barščiais gali baigtis itin skaudžiai. Ką daryti prisilietus prie šio augalo, pataria Kauno klinikų Imunologijos ir Alergologijos klinikos gydytoja Laura Tamašauskienė.

REKLAMA

Pasak gydytojos, pagrindinis dalykas, dėl kurio atsiranda nudegimas yra augalo sultys, kuriose yra medžiagos furano kumarino. Tai medžiaga, kurios kontaktas su saule, sukelia nudegimą. Daugiausiai sulčių yra stiebuose, tačiau nereikėtų pamiršti, kad jų galima rasti ir lapuose, ir žiedyne, todėl pavojingas visas augalas.

„Kai įvyksta odos kontaktas su augalo sultimis ir saule, pažeidimas pasireiškia per 15 minučių, o piką pasiekia per 30 min. – 2 valandas. Jei  saulės poveikio nebuvo, kontaktas su augalo sultimis gali nesukelti jokių reakcijų ar odos paraudimą, bėrimą, niežulį, skausmą, bet reakcija nebus tokia stipri, kaip saulės šviesoje.

Tačiau svarbu žinoti, kad odos vieta, kontaktavusi su augalo sultimis, išlieka jautri saulei dar apie  48 valandas, o tai reiškia, kad, jei šį laiką oda nebus saugoma nuo saulės, gali išsivystyti sunkus odos uždegimas, susiformuoti pūslės. Todėl rekomenduojama eiti dirbti į apleistus laukus ar naikinti Sosnovskio barščių tik vakare ar nesaulėtą dieną. Kadangi rizika nusideginti vis tiek išlieka, reikėtų naudotis visomis apsaugos priemonėmis", – įspėja gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA

Simptomai išryškėja ne iš karto

Tiesa, pirmuosius simptomus, po prisilietimo pamatysite maždaug po 15 minučių, tačiau tikrasis pažeidimas išryškės po 16-48 valandų – per tiek laiko gali susiformuoti pūslės.

REKLAMA

„Odos reakcijos gali būti įvairios, tačiau pagrindiniai simptomai yra paraudimas, patinimas, skausmo, karščio pojūtis toje vietoje, pūslės. Jeigu per pirmąsias valandas atsiranda didelis paraudimas, labai didelė tikimybė, kad ant odos susiformuos pūslės.

Nudegimo eiga priklausys ir nuo to, koks odos plotas pažeistas. Jeigu pažeistas nedidelis plotas arba augalo sultys persisunkė per drabužius, reakcija greičiausiai bus silpnesnė ir praeis greičiau. Jeigu pažeistas didelis plotas ir susiformavo pūslės, iškyla didelė infekcijos rizika, gali prasidėti dehidratacija, elektrolitų balanso sutrikimai, o tai yra būklės, kada reikalinga gydytojų pagalba“, – sako ji.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak L. Tamašauskienės, po Sosnovskio barščių nudeginimo gali atsirasti ir ilgalaikių odos pakitimų – randų, spalvos pokyčių. Jos išnyksta per kelis mėnesius ar kelis metus.

Svarbiausia apsaugoti akis

Pirmasis žingsnis apsideginus Sosnovskio barščio sultimis – nutraukti kontaktą su augalu ir skubiai nuplauti vietą su šaltu vandeniu. Dažniausiai pažeidžiamos kūno vietos yra veidas ir galūnės.

„Idealiausiu atveju augalo sultis reiktų nuplauti su muilu ir vandeniu, o vanduo turi būti šaltas. Nereikėtų šildyti ar pilti karšto vandens. Gerai nuplovus tą vietą, reikėtų ją saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių 48 valandas.

Po nudegimo atsiradus pūslėms nebandykite jų krapštyti ar pradūrinėti – tuomet atsiranda infekcijos rizika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu odos pažeidimas yra lengvas, galima patepti drėkinančiais kremais ar vietinio poveikio priešuždegiminiais kremais, kad sumažėtų odos uždegimas. Jeigu nudegintą vietą peršti ir skauda, galima išgerti nesteroidinių vaistų nuo uždegimo, kad pagerintumėte savijautą.

Pūsles reiktų saugoti nuo pratrūkimo, todėl patariama jas uždengti steriliu tvarsčiu... Pradūrus padidėja infekcijos rizika. Kai pūslė pratrūksta savaime, reikėtų ją uždengti steriliu tvarsčiu, kad sumažintumėte jos kontaktą su išoriniais veiksniais, prasidėjus gijimui galima pažeistą odą tepti drėkinančiais kremais ar tepalais. Tačiau, jeigu pažeistas nemažas odos plotas, reikėtų kreiptis į gydytojus“, – nurodo ji.

REKLAMA

L. Tamašauskienė sako, kad pavojingiausia, jeigu šio augalo sultys nudegins akis, todėl bandant juos išnaikinti visada reikia dėvėti apsauginius akinius ir/ ar skydelį.

„Jeigu sulčių pateko į akis, jas reikėtų plauti su šaltu vandeniu 15 minučių ir užsidėti akinius nuo saulės, kad nebūtų kontakto su tiesiogine saulės šviesa. Akių pažeidimai gali pasibaigti ir aklumu. Todėl labai svarbu naikinant šiuos augalus dėvėti darbo apsaugos priemones - akinius, skydelį, neperšlampamus drabužius ir neperšlampamas pirštines, o drabužiai turėtų uždengti kuo daugiau kūno.

Po darbo drabužius reikėtų iškart nusirengti ir išskalbti, o įrankius nuplauti, kad nebūtų kontakto plikomis rankomis“, – įspėja gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų