REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius ir vėl turi teisintis, šį kartą, dėl deklaracijose nurodytų turtų. Pats politikas tikina, kad visas jo turtas įgytas teisėtai, o piniginės sumos nėra tokios įspūdingos, nes kalbama ne apie 400 tūkst. eurų, o litų. Premjeras ir Ramūnas Karbauskis gina ministrą ir tikina, kad tik dar viena šmeižto kampanija prieš J. Narkevičių.

Susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius ir vėl turi teisintis, šį kartą, dėl deklaracijose nurodytų turtų. Pats politikas tikina, kad visas jo turtas įgytas teisėtai, o piniginės sumos nėra tokios įspūdingos, nes kalbama ne apie 400 tūkst. eurų, o litų. Premjeras ir Ramūnas Karbauskis gina ministrą ir tikina, kad tik dar viena šmeižto kampanija prieš J. Narkevičių.

REKLAMA

J. Narkevičius, įklimpęs į skandalą dėl namo Trakuose renovacijos, tvirtina, kad jis tvarkytas dabar jau mirusių tėvų lėšomis, o turtus jie esą susikrovė iš atgautų žemių, tačiau LRT Tyrimų skyriaus duomenys rodo, kad po tėvų mirties J. Narkevičius paveldėjo net daugiau žemės, nei šie buvo susigrąžinę.

Tyrimo duomenimis, tuo metu, kai vyko namo renovacija, politiko kišenės tik pilnėjo – J. Narkevičius deklaruoja, kad 2012 metais kartu su žmona į bankus padėjo 439 tūkst. eurų (1,5 mln. litų). Apie savo turtų kilmę ministras paaiškinti atsisako – jo advokato teigimu, tai yra teisėsaugininkų atliekamo tyrimo objektas.

REKLAMA
REKLAMA

Oficialiais duomenimis, J. Narkevičiaus tėvams buvo atkurtos nuosavybės teisės į 7 hektarus žemės Trakų rajone, o jų valdomų žemių plotai ne mažėjo, o išsiplėtė iki 10 hektarų. Iš visų Narkevičių šeimai sugrąžintų žemės sklypų buvo parduotas tik vienas – prie įvažiavimo į Trakus. NT ekspertų vertinimu, tuo metu šio 8 arų sklypo vertė galėjo siekti nuo 64 iki 130 tūkst. litų.

REKLAMA

Siūlė skaityti deklaraciją

Ministras Seime susirinkusiems žurnalistams teigė, kad dėl susitarimo su tyrėjais, asmeniniais klausimais komentarų jis teikti negali, į kitus klausimus, anot J. Narkevičiaus, gali atsakyti jo advokatas.

„Duomenys apie turtą, pinigus, sandorius yra vieši. Ir aš, ir mano šeimos nariai esame seniai deklaravę. Turto ir pajamų deklaracijos yra viešos. <...> Kiekvienam piliečiui, kiekvienam žurnalistų atstovui yra galimybė išanalizuoti ir įsitikinti, kad visas turtas yra įsigytas teisėtai, paremtas pajamomis. Jeigu kažkas nesugeba atskirti eurų nuo litų, <...> tai čia niekuo negalėčiau pakomentuoti“, – kalbėjo J. Narkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ministro, jis nėra nustebęs, kad bandoma jį kompromituoti. J. Narkevičius svarstė, kad galima kelti klausimą, kodėl nauji žurnalistiniai tyrimai pasirodo, kai, pavyzdžiui, pradedamas arba baigiamas vykdyti auditas „Lietuvos geležinkeliuose“, vyksta tyrimas dėl Kelių direkcijos.

„Čia tik mano samprotavimas. Tegu žmonės tai irgi vertina“, – sakė J. Narkevičius.

Pasak jo, klaidinga nurodyta suma yra 439 tūkst. eurų. Ministro teigimu, ši suma susijusi su atliktai sandoriais, kurie įvyko ne tik 2012 metais, o tokia ar panaši suma turėtų būti nurodyta litais, o ne eurais.

„Man keista, kad profesionalūs žiniasklaidos tyrėjai negeba arba nenori pamatyti tai, kas yra aiškiai juodai ant balto [parašyta] <…> ir išanalizuoti. Matomai yra tikslas eilinį kartą pateikti žmonėms intriguojančią informaciją, neatitinkančią tikrovės“, – teigė ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Narkevičius tikina, kad trauktis iš susisiekimo ministro posto neketina.

Skvernelis: aš ne mokesčių specialistas

S. Skvernelis nepanoro plačiau komentuoti ministro J. Narkevičiaus praturtėjimo. Anot Vyriausybės vadovo, duomenis tikrina Valstybinė mokesčių inspekcija, ji ir pakomentuos šią situaciją.

„Aš nenagrinėju ministrų deklaracijų. <…> [Pasitikėjimas] nesvyruoja, aš laukiu, kaip minėjau, teisėsaugos institucijų išvadų“, – ketvirtadienį Seime susirinkusiems žurnalistams kalbėjo S. Skvernelis.

Premjeras žurnalistams siūlė klausti paties J. Narkevičiaus, kad šis pagrįstų savo turtų kilmę.

„Aš nesu mokesčių specialistas ir mokesčių inspekcijos darbuotojas“, – sakė ministrų kabineto galva.

REKLAMA

S. Skvernelio teigimu, jis neprašys J. Narkevičiaus pasiaiškinti dėl savo turtų.

Karbauskis įsitikinęs – Narkevičius viską daro teisingai

Valstiečių lyderis R. Karbauskis teigė, kad jis rimtai nevertina žurnalistų tyrimo. Politiko teigimu, paskelbus pirmąją tyrimo apie J. Narkevičių dalį, paaiškėjo, kad istorijoje įsipainioję ir, R. Karbauskio žodžiais, „su mums nedraugiškomis valstybėmis“ susiję asmenys.

Valstiečių pirmininko nuomone, tyrimai dėl J. Narkevičiaus yra atliekami „kažkieno užsakymu“.

„Kai Narkevičiaus atžvilgiu daroma, tai tiesiog tendencija“, – tikino R. Karbauskis.

Jo nuomone, J. Narkevičius teisingai pasielgė, kreipęsis į teisėsaugos institucijas. R. Karbauskio teigimu, jei yra pažeidimų, ministrą nuteisti turi ne Seimo nariai ar žurnalistai, o teisėsaugos institucijos.

REKLAMA

„Tai eilinis kartas, kai metamas šešėlis. Ir baigsis tuo pačiu, kuo baigiasi visą laiką – tenka pripažinti, kad tie šešėliai neteisingi“, – sakė valstiečių lyderis.

R. Karbauskis įsitikinęs, kad, net jei J. Narkevičius viešai pateiktų savo turtų kilmės duomenis, tai žurnalistų neįtikintų.

„Rinkėjai patikės jo darbais“, – mano politikas.

Žiniasklaida gegužės viduryje rašė, kad J. Narkevičius galėjo daryti įtaką statybų bendrovei „Sodžiaus būstas“ laimint Vilniaus ir Trakų darželių bei mokyklų remonto konkursus, o 10 proc. laimėtų sumų turėjo būti skiriama politiko namo Trakuose rekonstrukcijai.

Buvęs dabar jau bankrutavusios bendrovės „Sodžiaus būstas“ savininkas Aleksandras Ribnikovas žurnalistams liudijo, kad jis rekonstravo ministro namą mainais už laimėtus darželių ir mokyklų renovacijos viešuosius konkursus.

J. Narkevičius šiuos kaltinimus vadina šmeižtu. Jis sakė, kad už namo Trakuose renovaciją daugiausia mokėjo jo tėvai, kuriems tuo metu priklausė pastatas. Jis tikina turįs dokumentus, kuriais gali pagrįsti 166 tūkst. litų (apie 48 tūkst. eurų), išleistų tėvų namo rekonstrukcijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų