REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvienam pensininkui ar kitas socialines išmokas gaunančiam Lietuvos gyventojui  po 200 eurų. Tokį sprendimą ketvirtadienį palaimino Seimas. Tiesa, pinigai gyventojų kišenes pasieks tik rugpjūtį, iki Seimo rinkimų likus vos porai mėnesių. Dalis politikų šias išmokas vadina rinkėjų papirkinėjimu, o ekonomistai aiškina, kad didesnių išmokų reikia labiau nuo karantino nukentėjusiems piliečiams. Ir reikia ne rugpjūčio mėnesį, o dabar.

Kiekvienam pensininkui ar kitas socialines išmokas gaunančiam Lietuvos gyventojui  po 200 eurų. Tokį sprendimą ketvirtadienį palaimino Seimas. Tiesa, pinigai gyventojų kišenes pasieks tik rugpjūtį, iki Seimo rinkimų likus vos porai mėnesių. Dalis politikų šias išmokas vadina rinkėjų papirkinėjimu, o ekonomistai aiškina, kad didesnių išmokų reikia labiau nuo karantino nukentėjusiems piliečiams. Ir reikia ne rugpjūčio mėnesį, o dabar.

REKLAMA

„Balsavo 102 Seimo nariai, už 88, prieš 8, susilaikė 6. Užsiregistravo 108, įstatymas priimtas“, – sako Seimo narė Rima Baškienė.

Seimas ketvirtadienį daliai Lietuvos gyventojų vienu sprendimu atidavė beveik 200 milijonų eurų. Rugpjūčio mėnesį visi pensininkai ir įvairių kitų socialinių išmokų gavėjai, iš viso 910 tūkstančių gyventojų, gaus po 200 eurų. Valstybės pinigų dalybos ir valdančiųjų ir opozicijos nuopelnas. Ramūnas Karbauskis net padėkojo Gabrieliui Landsbergiui už šią laikiną sąjungą.

REKLAMA
REKLAMA

„Gerbiami kolegos, aš prieš savaitę laiko parašiau tekstą, kuriame įsipareigojau atlikti vieną dalyką – įsipareigojau nusilenkti tiems opozicijos nariams, kurie palaikys šį įstatymo projektą, tą ir darau dabar“, – pasakoja Seimo narys R. Karbauskis.

REKLAMA

Tiesa, projektą palaikė ne visi. Seimo opozicijos narių nuomonės smarkiai skyrėsi.  Daugiausiai Seimo nariai skundžiasi dėl datos ir išmokas rugpjūtį vadina rinkėjų papirkinėjimu, mat Seimo rinkimai vyks šių metų spalį.

„Jeigu paklaustumėme visuomenės, ar tai skurdo mažinimo įstatymas, ar tai rinkiminės kampanijos dalis, aš manau, visuomenė labai aiškiai atsakytų. Siūlau neklaidinti visuomenės, nevadinti vienkartine išmoka ir pavadinti rinkimine išmoka“, – teigia Seimo narys Mykolas Majauskas.

„Rinkiminis, fiskalinis populizmas, oportunizmas, balsų pirkimas, cinizmas, pasityčiojimas, bet kas, tik ne nuoširdus rūpestis seneliais mūsų, senjorais“, – kalbėjo Seimo narė Aušrinė Armonaitė.

REKLAMA
REKLAMA

G. Landsbergis prieš balsavimą aiškiai akcentavo, kad 200 eurų išmokas palaikys tuo atveju, jei jos bus mokamos anksčiau, ne rugpjūčio, o, pavyzdžiui, birželio mėnesį.

„Jeigu norim paskatinti ekonomiką, reikia skatinti dabar. Ir ta suma, jeigu atlaiko mūsų skola, jeigu atlaiko biudžetas, galima tą daryti.“

Tiesa, šis principas nebuvo esminis. Nors Seimo nariai teikė aibę pataisų, kuriomis siūlė išmokas ankstinti, jas mokėti per tris mėnesius ar remti tik labiausiai skurstančius pašalpų gavėjus, visos opozicijos idėjos buvo atmestos.

Nepaisant to, G. Landsbergis bei didelė dalis jo frakcijos kolegų galutiniame balsavime vis tiek palaikė R. Karbauskį, Saulių Skvernelį ir kitus valdančiuosius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu kažkas pagal savo sugedimo laipsnį galvoja, kad čia kažkas susiję su rinkimais, tai jie, matosi, taip ir darytų. Bandytų papirkinėti, tokį pasiūlymą reikėtų registruoti arba pakeitimą padaryti rugpjūčio mėnesį ir rugsėjį išmokėti“, – sako premjeras S. Skvernelis.

Išmoką palaikę politikai tiki, kad iniciatyva išjudins dėl karantino nusilpusią ekonomiką. Esą beveik 200 milijonų eurų padidins žmonių vartojimą ir padės išmokų gavėjams.

„Tai liečia visas grupes: ir senjorai, ir neįgalieji, šalpos pensijas gaunantys žmonės, našlaičių pensijas gaunantys ir taip toliau. Reikalingi dėl to, kad jie patyrė papildomus sunkumus, kurie jų biudžete nenumatyti. Kiekvienam senjorui įprastomis sąlygomis nereikėtų nei kaukių, nei skysčių dezinfekavimo priemonių“, – pasakoja S. Skvernelis.

REKLAMA

Štai, ką mano gyventojai.

„Labai juokingai. Visų pirma, tegu išskiria teatralams. Aš pati senjorė, bet tegul tuos 200 (eurų – red. past.) atiduoda teatro žmonėms. O senjorai, ką jie nukentėjo? Mes sėdėjom namuose, neišleido, negalima buvo pirkti ir susitaupė tie pinigai.“

„Manau, yra vertesnių gauti tą paramą. Aš ir pati auginu vaiką, bet aš nesitikiu jokios paramos, nes aš darbo mamos kaip ir nepraradau.“

„Jeigu duoda, žinot tokią taisyklę, imk. Gerai, na.“

Išmoka gyventojų piniginėse tikriausiai atsidurs rugpjūtį ir ne anksčiau. Anot Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, „Sodra" tiesiog šiuo metu per daug užsiėmusi kitais darbais, todėl paankstinti vienkartinės paramos negalima.

REKLAMA

„Sodra" vienu metu gali daryti vieną ar kelis perprogravimus ir šiuo metu „Sodrai" duota darbų. Sudėjus tuos visus darbus, „Sodra" labai realiai sako, kad jeigu jie nebus nuvėlinti, jie gali išmokėti tik rugpjūtį“, – pasakoja socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Tiesa, ekonomistai 200 eurų rugpjūtį vadina šauktais po pietų. Esą pinigų reikia dabar, o ne iki rinkimų likus dviem mėnesiams.

„Rugpjūčio mėnesį galimai krizė jau bus besibaigianti, bent jau kalbant apie sveikatos krizę“, – teigia ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Ir priduria, kad šiuo metu paramos labiau reikia kitoms visuomenės grupėms.

„Pati priemonė kaip tokia padalinti pinigus plačiam vartotojų ratui yra tikrai pakankamai pateisinama. Klausimas yra, kodėl būtent išskirta viena visuomenės grupė. Tikrai pensininkai nėra ta visuomenės grupė labiausiai nukentėjusi. Labiausiai nukentėjo šeimos, auginančios vaikus, turinčios finansinių įsipareigojimų.“

Naujienų liečiančių pensininkus yra ir daugiau. Dėl smunkančios ekonomikos tikėtina, kad pensijos kitąmet neaugs. Tiesa, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija svarsto galimybę keisti pensijų skaičiavimo formulę. Kokį tai turės efektą pensijų dydžiui, kol kas neaišku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų