REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

TV3 Žinių žiūrovas pasidalijo vaizdeliu, kaip viename sostinės „McDonald’s“ darbuotojai, gamindami maistą, dirba be pirštinių, o prie langelio aptarnaujant klientus vienas iš darbuotojų esą nedėvėjo ir apsauginės kaukės. Pasipiktinęs pilietis tvirtina, kad kaukes keli darbuotojai užsidėjo tik pradėjus filmuoti ir aiškinti, kad taip dirbti negalima.

TV3 Žinių žiūrovas pasidalijo vaizdeliu, kaip viename sostinės „McDonald’s“ darbuotojai, gamindami maistą, dirba be pirštinių, o prie langelio aptarnaujant klientus vienas iš darbuotojų esą nedėvėjo ir apsauginės kaukės. Pasipiktinęs pilietis tvirtina, kad kaukes keli darbuotojai užsidėjo tik pradėjus filmuoti ir aiškinti, kad taip dirbti negalima.

REKLAMA

Tuo metu Valstybinė maisto ir Veterinarijos tarnyba (VMVT) tikina jau fiksuojanti pažeidimus, kai maitinimo įstaigose darbuotojai dirba be apsaugos priemonių. Pasak specialistų, piktybiškai nesilaikant saugos reikalavimų, gali grėsti tūkstantinės baudos.

Per antrąja Velykų dieną į „McDonald’s“ restoraną sostinėje automobiliu atvykęs klientas liko nemaloniai nustebęs. Vyras užsisakė maistą išsinešimui ir už jį sumokėjęs automobiliu atvažiavo prie kito langelio atsiimti maisto. Tačiau pamatė, kad žmogus, dirbantis prie šio langelio, nedėvi nei pirštinių, nei kaukės, esą kaukė kabėjo ant darbuotojo kaklo.

REKLAMA
REKLAMA

Vyras apstulbęs nusprendė maisto nevalgyti ir nuėjo prie durų jo atiduoti. Taip pat paprašė, kad situaciją paaiškintų ir pamainos vadovas. Tuomet TV3 Žinių žiūrovas pamatė, kad  virtuvėje su maistu dirbantys žmonės nedėvi pirštinių ir ėmė filmuoti. O viena iš čia esančių darbuotojų, pasak pirkėjo, tik vėliau ant veido užsidėjo ir kaukę. Tą patį esą tik primygtinai pareikalavus padarė ir prie langelio dirbantis bei maistą atiduodantis vaikinas.

REKLAMA

„Problema yra ne tai, kad jie neaprūpinti, kad jie neturi kaukių, neturi pirštinių. Tiesiog tokia pamaina, kuri nenori dirbti saugiai. Aš tada užėjau ir nufilmavau moterį dirbančią prie bulvyčių be kaukių ir vyrą, kuris atėjo ir krauna sumuštinius iš dešinės pusės, kuris tuos sumuštinius krauna savo rankomis lygiai taip pat be pirštinių“, – sako pirkėjas Aistis Vasiliauskas.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba tikina gavusi jau ne vieną skundą apie tai, kad klientus aptarnaujančių įmonių darbuotojai nedėvi pirštinių ir apsauginių veido kaukių.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak veterinarijos tarnybos, darbuotojai privalo dėvėti kaukes ir ypač tie, kurie ruošia maistą. Taip pat ir tie asmenys, kurie bendrauja su klientais.

„Esant tiesioginiam kontaktui tai tikrai privalu dėvėti kaukę. Ir ypatingai svarbu yra asmenims, kurie tvarko maistą ir kuris bus tiekiamas galutiniam vartotojui po to jo termiškai neapdorojant. Tai siekiant eliminuoti ir išvengti rizikos patekimo bakterijų, virusų, mikroorganizmų į maistą, tai pagrindinis veiksnys kaukė, veido dangalas, kuris apsaugo nuo to“, – pasakoja Vilniaus departamento patarėja Daiva Ruželienė.

O piktybiškai nesilankant reikalavimų gresia baudos – nuo 500 iki 1500 eurų, priklausomai kelintą kartą asmuo yra baudžiamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak VMVT specialistų, labai svarbu, kad maistą tiekiančių įmonių darbuotojai nuolatos plautų ir dezinfekuotų rankas. Apie tokius reikalavimus informuoti ir „McDonald’s“ darbuotojai.

„Yra priimtas sprendimas, sudažnintas rankų plovimas ir dezinfekcija, sudarant galimybę darbuotojui ne rečiau kaip du kartus per valandą nusiplauti rankas šiltu, tekančiu vandeniu ir jas dezinfekuoti su tinkamomis dezinfekcinėmis priemonėmis. Tai nepamirškime, kad vien pirštinių dėvėjimas nėra pakankama saugos priemonė nekeičiant jų dažnai ir neplaunant, ir nedezinfekuojant rankų“, – teigia D. Ruželienė.

„McDonald‘s“ generalinis direktorius Baltijos šalyse Vladimir Janevski situaciją komentavo taip: „Aiškinsimės dėl šio konkretaus atvejo prioritetine tvarka ir netoleruosime taisyklių nesilaikymo, jeigu tai pasitvirtintų. „McDonald‘s“ pozicija yra visuomet užtikrinti puikią darbuotojų higienos discipliną. Papildomai padidinome paviršių valymo ir dezinfekavimo dažnį restoranuose ir atidžiai laikomės geriausių valdžios institucijų pateiktų higienos rekomendacijų. Mūsų darbuotojai itin kruopščiai ir reguliariai plauna rankas, nes pripažįstama, jog būtent tai yra viena veiksmingiausių prevencinių priemonių prieš viruso plitimą. Darbuotojai, kurie turi tiesioginį kontaktą su lankytojais, kaip rekomenduojama, mūvi pirštines ir dėvi kaukes."

REKLAMA

Jis vardijo, kad „McDonald‘s“ savo restoranuose šiuo metu laikosi visų privalomų ir papildomų saugos bei higienos priemonių, tokių kaip: maistą restoranuose galima įsigyti tik išsinešti, tiesioginį kontaktą su lankytojais turintys darbuotojai mūvi pirštines ir dėvi kaukes, atidžiai plauna ir dezinfekuoja rankas, gerokai dažniau nei įprasta restoranuose yra atliekamos valymo ir dezinfekcijos procedūros, restorano viduje sužymėtos zonos, padedančios lankytojams laikytis bent 1–2 m. atstumo, jie raginami nesibūriuoti didesnėse nei 2 asmenų grupėse ir užsisakyti po vieną, prie kasų įrengtos stiklinės apsauginės pertvaros, atskiriančias darbuotojus ir lankytojus, lankytojų maloniai prašoma atsiskaityti mokėjimo kortelėmis.

REKLAMA

Pasaulio sveikatos organizacija skelbia kol kas neturi duomenų, kad koronavirusas galėtų plisti ar būtų perduodamas per maistą. Infektologas Arvydas Ambrozaitis tikina, kad pagrindinis koronaviruso plitimo kelias yra oro lašelinis, kai žmogus čiaudėja ar kosėja.

„Per maistą užsikrėtimo jokio negali būti. Ir nėra jokių įrodymų, kad būtų kas nors užsikrėtęs per maistą. Nes šios grupės virusai – jie maiste neturi galimybių daugintis, egzistuoti“, – kalbėjo gydytojas infektologas Arvydas Ambrozaitis.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ragina kavinių ir restoranų darbuotojus laikytis visų saugos reikalavimų, o, esant pažeidimams, gyventojai turėtų netylėti ir apie juos kaipmat pranešti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu vis tiktai atsiranda kažkokių pastebėjimų, gyventojai mato, kad yra nesilaikoma rekomendacijų ar taisyklių, tai teisingai, kad pranešama Maisto ir veterinarijos tarnybai, galima informuoti ir Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą“, – sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Na, o karantino metu pažeidimus fiksuoja ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT). Štai Klaipėdoje pareigūnai užfiksavo veikiantį masažo saloną. Per savaitę čia dirbanti moteris priėmė šešis klientus ir už masažo paslaugas gavo 200 eurų pajamų, tiesa, jų į apskaitą neįtraukė.

Taip pat Klaipėdoje pirkėjais apsimetę pareigūnai pateko į gėlėmis prekiaujančios mažosios bendrijos saloną ir nusipirko 30 eurų kainavusių gėlių. Tokia prekyba karantino metu galima tik internetu. Už pirkinį pareigūnai kasos kvito negavo. Maža to, nustatyta, kad gėles įmonės transportu išvežiojo nelegaliai įdarbintas asmuo. 

REKLAMA

Valymo paslaugas teikianti įmonė kruopščiai dezinfekuoja paštomatą. Viena darbuotoja su medicininėmis pirštinėmis ir dezinfekciniu skysčiu valo paštomato dureles, o šalia jos – kita rūkanti darbuotoja tas pačias dureles liečia jau plikomis rankomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų