• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Černobylio apylinkėse siaučia didžiausias gaisras regiono istorijoje, apėmęs jau keliasdešimt hektarų. Įtariama, kad jį sukėlė žolę deginęs vyras. Vietiniai panikuoja dėl kylančios radiacijos, tačiau valdžia ramina – pavojinga riba esą neperžengta.

Černobylio apylinkėse siaučia didžiausias gaisras regiono istorijoje, apėmęs jau keliasdešimt hektarų. Įtariama, kad jį sukėlė žolę deginęs vyras. Vietiniai panikuoja dėl kylančios radiacijos, tačiau valdžia ramina – pavojinga riba esą neperžengta.

REKLAMA

Apokaliptiniai vaizdai iš miškingos zonos, besidriekiančios aplink 1986-aisiais sprogusį Černobylio atominės elektrinės reaktorių. Vietos valdžia skelbia, kad tankiuose miškuose užfiksuoti bent keli gaisro židiniai, o dėl stiprių ir permainingų vėjų liepsnos jau apėmė keliasdešimties hektarų plotą.

Šimtai ugniagesių su liepsnomis Černobylio zonoje kovoja jau daugiau nei savaitę, tačiau bent kol kas suvaldyti gaisro jiems nepavyksta. Didžiausias pavojus čia iškilęs dėl to, kad degant radioaktyviems daiktams į atmosferą pakeliami ir radioaktyvūs pelenai. Vietiniai su baime žiūri į bauginančius radioaktyvios spinduliuotės rodmenis. Tiesa, vietos valdžia juos ramina – esą radiacinis fonas pavojingos ribos neviršija.

Nepaisant to, ukrainiečiai dėl pavojaus gyvybei ir sveikatai masiškai skuba palikti savo namus. Įtariama, kad milžinišką gaisrą galėjo sukelti vyras, gyvenantis miestelyje, esančiame netoli liepsnų apimtos Černobylio zonos esančiame. Spėjama, kad jis degino pernykštę žolę ir pakilus vėjo gūsiams nebegalėjo suvaldyti ugnies liežuvių.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos klimatologai praneša, jog dūmai link mūsų šalies nekeliauja. Juos vėjas neša į šiaurės rytus link Baltarusijos ir Rusijos.

Radiacinės saugos centras – gaisro dūmai neturėtų pasiekti Lietuvos

Radiacinės saugos centras sekmadienį pranešė stebintis susidariusią situaciją dėl Černobylio zonos miškuose siaučiančių gaisrų. Pasak centro, šalyje šiuo metu radiacinis fonas nepakitęs ir artimiausiu metu Ukrainoje kilusio didžiulio gaisro dūmai neturėtų pasiekti Lietuvos. 

REKLAMA

„Radiacinės saugos centro specialistai nuolat stebi susidariusią situaciją dėl Černobylio zonos miškuose siaučiančių žolės bei miško gaisrų. Susisiekus su Ukrainos branduolinę ir radiacinę saugą reguliuojančiosios institucijos atsakingais asmeninis, šie patikino, kad situacija Černobylio zonos miškuose yra valdoma“, – rašoma centro pranešime sekmadienį. 

Šiuo metu radiacinis fonas Lietuvoje yra nepakitęs. Centras nurodo, jog apie bet kokius radiacinio fono pakitimus Lietuvoje gyventojai bus nedelsiant informuojami. 

„Vadovaujantis Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, artimiausiomis dienomis vyraus pietų, pietvakarių vėjai, todėl gaisro metu susidarę dūmai Lietuvos teritorijos pasiekti neturėtų“, – pažymima pranešime.  

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos teritorijoje nuolat veikia Aplinkos apsaugos agentūros valdomos Radiacinio monitoringo ir ankstyvojo perspėjimo stotys.

Informaciją apie radiacinio fono pokyčius gyventojai gali stebėti Radiacinės saugos centro interneto svetainėje pasirinkę aktyvią nuorodą „ Radiacinis fonas Lietuvoje “.

Miško gaisras Černobylio zonoje kilo daugiau nei prieš savaitę ir genamas stipraus vėjo sparčiai plito toliau, vienu metu buvo apėmęs net 35 ha plotą. Tačiau Ukrainos pareigūnų teigimu, radiacijos lygis išliko normalus.

Kaip įtariama, vienam vyrui padegus sausą žolę, gaisras kilo miškingoje zonoje aplink 1986-aisiais sprogusį Černobylio atominės elektrinės reaktorių, sukėlusį didžiausią branduolinę nelaimę pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maždaug 100 km į šiaurę nuo Kijevo esanti Černobylio atominė elektrinė užteršė didelę Europos dalį, kai 1986-ųjų balandį sprogo jos 4-asis reaktorius. Labiausiai buvo paveiktas rajonas aplink elektrinę. Žmonėms neleidžiama gyventi 30 km spinduliu aplink ją.

Trys kiti elektrinės reaktoriai elektrą gamino iki 2000-ųjų, kai ji galiausiai buvo uždaryta. 2016-aisiais virš 4-ojo reaktoriaus buvo pastatytas didžiulis apsauginis gaubtas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų