REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

15-ąją visuotinio karantino dieną Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga prabilo apie gerėjančią situaciją Lietuvoje. Nors kiekvieną dieną testuojama daugiau gyventojų, anot Verygos, išaiškintų susirgusiųjų skaičiai auga lėčiau nei atliktų testų, ir tam esą pasitarnavo karantinas. Tiesa, epidemiologai aiškina, kad daryti išvadų dar negalima. Esą Lietuva dar nepasiekė koronaviruso plitimo piko.

15-ąją visuotinio karantino dieną Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga prabilo apie gerėjančią situaciją Lietuvoje. Nors kiekvieną dieną testuojama daugiau gyventojų, anot Verygos, išaiškintų susirgusiųjų skaičiai auga lėčiau nei atliktų testų, ir tam esą pasitarnavo karantinas. Tiesa, epidemiologai aiškina, kad daryti išvadų dar negalima. Esą Lietuva dar nepasiekė koronaviruso plitimo piko.

REKLAMA

Klaipėdos universitetinė ligoninė jau perpildyta. Miesto savivaldybė aiškina, kad Covid-19-a infekciją nešiojantys ligoniai pripildė visas patalpas.

„Kilo klausimai, kad mes turime 200 vietų ir kaip čia yra, kad trūksta. Yra ne vietos skaičiuojamos, o kambariai. Kadangi palatos. Negalima jų visų kartu guldyti dėl įvairių priežasčių. Įtariamųjų, sergančiųjų ir panašiai. Keli guli po kelis, bet daugiau kaip po 2 neguli palatose. Turim užsiguldę beveik viską, todėl jeigu pilnai užsiguldžius, užvežtų keliolika vienu sergančių, reikėtų galvoti apie rezervinį“, – sako Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas Vinsas Janušonis.

Visi nauji pacientai bus toliau keliami į kitą Respublikinę Klaipėdos ligoninę, kuri šiam tikslui jau atlaisvino visą vieną savo korpusą.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes kiekvieną dieną ruošiamės mokomės, dėliojamės, įsivaizduojam srautus, kad jie bus atskirti, kad nesimaišytų infekuoti ligoniai su sveikais. Kadangi niekas mūsų neišvaduoja nuo atsakomybės teikti būtinąją pagalbą ir sveikiems pacientams“, – pasakoja Respublikinės Klaipėdos ligoninės atstovas Mindaugas Kundrotas.

REKLAMA

Tiesa, šiuo metu Respublikinė ligoninė dar laukia papildomų apsaugos priemonių. Nors korpusas jau atlaisvintas, papildomi respiratoriai ir kiti reikalingai daiktai ligoninės dieną nebuvo pasiekę.

„Įvykus tokiai situacijai, jog būtų vežami pacientai ir atidaromas visas naujas korpusas būtent tiems pacientams, nebūtų galima užtikrinti gydytojų ir personalo saugumo ilgiau kaip vieną dieną“, – teigia Respublikinės Klaipėdos ligoninės atstovė Jurgita Syminienė.

Sveikatos apsaugos ministras ramina žmonės. Esą, viskas apgalvota. Dėl to lovų ir priemonių pritrūkti neturėtų.

REKLAMA
REKLAMA

„Kiekviena iš koordinuojančių įstaigų, kuri yra tiek atsakinga dėl visų šitų paslaugų savo regione, jau turėjo būti nusimačiusi, įsivertinusi ir pasitarusi su kitomis gydymo įstaigomis, kur būtų ta vieta, kur būtų galima stacionarizuoti pacientus, kuriems reikia sudėtingos priežiūros“, – kalbėjo ministras Aurelijus Veryga.

Ministras turi ir daugiau gerų žinių. Anot Verygos, nors Lietuvoje kasdien atliekama vis daugiau testų, naujų Covid-19 atvejų daugėja tolygiai. Esą nustatytų ligonių skaičiai nekyla taip greitai kaip atliekamų tyrimų.

„Tas skaičius, jeigu vertintumėme nuo 100 tyrimų, koks procentas yra nustatomas, jis yra po truputį mažėjantis. Mūsų augimo tendencijos yra lėtėjančios, tai yra procentas nuo 100, o ištirtų yra kol kas mažėjantis. Atsargiai tą bandome vertinti, kaip pasiteisinančias karantino apsaugos priemones. Tai yra labai atsargus vertinimas, nesinorėtų prisikalbėti“, – sako A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje vakar atlikus apie pusantro tūkstančio tyrimų užfiksuoti 47 Covid-19 atvejai. Lietuvoje šiuo metu iš viso 491 koronaviruso atvejis. Išviso atlikta beveik 10 000 testų, mirė 7, pasveiko 7 žmogės.

Specialistai įsitikinę, Veryga per anksti džiaugiasi gerėjančia statistika. Esą koronaviruso atvejų augimas dar nepasiekė savo piko.

„Tyrimų šiai dienai apskritai yra atlikta beveik 10 000 ir jeigu iš tų 10-ies tūkstančių yra nepilni 500-ai susirgusiųjų, tai vedant procentą iš atliktų tyrimų, tai jis nesiekia 5-ių procentų. Tas sergamumo lygis, jis kol kas tikrai nėra pasiektas. Kol kas mes pamažu lipame į tą sergamumo kalną“, – pasakoja epidemiologė Daiva Razmuvienė.

REKLAMA

Lietuva pereina į kitą laikotarpį kuomet vis didesnę grėsmę kelia vidiniai, o ne įvežtiniai infekcijų atvejai.

„Jau viduje vyksta tas užsikrėtimas, arba asmuo nežino, nuo ko jis užsikrėtė, arba asmuo užsikrėtė būdamas niekur neišvykęs, arba turėjęs kontaktą su mediku, arba turėjęs kontaktą šeimoje“, – teigia D. Razmuvienė.

Nerimą toliau kelia ir sergantys medikai. Šiuo metu koronavirusas nustatytas 61-am medikui, beveik trečdalis susiję su viruso židiniu virtusia Ukmergės ligonine. Beveik 300-ai medikų šiuo metu karantine. Tiesa, anot Verygos, dar griežčiau kontroliuoti Ukmergės kol kas nereikia.

„Kol kas priežasties uždaryti visą miestą nematome. Rekomendacijos pateiktos: tiek dėl gyventojų judėjimo, tiek dėl keliavimo į svečius“, – teigia A. Veryga.

REKLAMA

Toliau diskutuojama ir dėl medikų testavimo. Nors Sveikatos apsaugos ministerija, aiškina, kad kiekviena poliklinika ar ligoninė gali savo nuožiūra tikrinti darbuotojus, tiek patys medikai, tiek savivaldybės pasigenda aiškumo. Mat norima testuoti ne visus, o tik tuos medikus, kurie turi simptomus.

„Siūlo testuoti tik su simptomais žmones kol viduje ministerija nesusitaria mums kažką komentuoti yra sudėtinga. Mes esame pasiruošę medikus testuoti pilna apimtimi, nors ir kasdien. Manau, kad reikėtų plėsti iki tų, kurie patyrė kontaktą, su užsikrėtusiais, tada būtų tokia racionali apimtis“, – kalbėjo Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes tikėjomės konkretesnių tvarkų, kaip tas turėtų būti organizuojama iš ministerijos. Greičiausiai dalis įstaigų tikrai pavyzdingai tą testavimą atliks ir išskirs personalą, kuriems to testavimo reikia labiausiai, kur bus tiriami visi, bet svarbiausia, kad užtektų priemonių visoms“, – sako medikų sąjūdžio atstovė Jurgita Sejonienė.

Šiuo metu palatose gulti 116 Covid-19-a infekciją turinčių gyventojų, 5-ių būklė sunki, jie guli reanimacijoje, jiems duodamas deguonis, vienam asmeniui taikoma plaučių ventiliacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų