REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį pranešta apie dar du užsikrėtimo koronavirusu atvejus Klaipėdoje. Apie tai portalui tv3.lt patvirtino Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas. Taip pat dar vienas atvejis – Vilniuje.

Antradienį pranešta apie dar du užsikrėtimo koronavirusu atvejus Klaipėdoje. Apie tai portalui tv3.lt patvirtino Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas. Taip pat dar vienas atvejis – Vilniuje.

REKLAMA

Vaikinas yra trečiasis, grįžęs iš „daniškosios kompanijos", mergina, pirminiais duomenimis, prieš 4 dienas grįžo iš Italijos. Abiejų būklė yra patenkinama“, – sakė jis.

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad kovo 17 d. laboratoriniais tyrimais patvirtinti dar trys nauji koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejai. Iš viso šiuo metu patvirtintų atvejų – 21. 

Patikslinama, kad du pacientai izoliuoti ir gydomi Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, vienas – Vilniuje, Santaros klinikose. Visi trys neseniai grįžę iš užsienio – Italijos, Čekijos, Danijos.

Dėl šių naujų atvejų pradėti epidemiologiniai tyrimai.

Antradienį surengtoje trumpojoje spaudos konferencijoje tai patvirtino sveikatos reikalų ministras Aurelijus Veryga. Jo teigimu, paskutiniu metu buvo ištirti 72 mėginiai, visi tiriamieji –  ne rizikos amžiaus asmenys.

REKLAMA
REKLAMA

Apie iš Pietų Afrikos Respublikos grįžusį koronavirusu sergantį pacientą buvo pranešta naktį iš pirmadienio į antradienį. Dar ryte buvo pranešta, kad paciento būklė buvo sudėtinga.

REKLAMA

Panevėžyje karantinuoti medikai

Antradienį paaiškėjus, kad Respublikinėje Panevėžio ligoninėje gydomas pacientas, kurio teigiami koronaviruso  rezultatai patvirtinti naktį, į įstaigą pakliuvo dar ketvirtadienį, dešimtys medikų šiandien yra karantine. Taip nutiko todėl, kad vyras kreipėsi į ligoninę dėl kitų sutrikimų, tad tyrimo dėl COVID-19 atlikti neskubėta.

Į parlamentarų pastebėjimus, kad situacijos būtų padėję išvengti daugiau atliekamų tyrimų, trečiadienį A. Veryga tikino, kad tyrimai yra plečiami ir tai bus daroma toliau.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kaip vertina VU medicinos fakulteto profesoriaus Vytauto Kasiulevičiaus siūlymą praplėsti tyrimų apimtis ne tik Vilniuje, bet ir kituose miestuose, A. Veryga sakė, kad reikia remtis numatytomis tarptautinėmis rekomendacijomis.

„Profesorių daug ir jų nuomonės išsiskiria, tad kad išvengtume personalizacijų, remiamasi tarptautinių organizacijų rekomendacijomis ir tyrimus jau plečiame, ir atvejų sąrašas išplėstas. 

Gal nebūtų buvę Panevėžio atvejo, sakote, bet jei būtų neatsakingai imami mėginiai nepasiruošus jų paimti, tai būtų buvę ne tik Panevėžyje, bet dar daugiau atvejų, kai patys medikai būtų užsikrėtę. Beje, Panevėžio atvejis nustatytas jau pagal išplėstą ligos įtarimą“, – kalbėjo jis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis priminė, kad šią savaitę turi atkeliauti apie reagentų 10 tūkst. tyrimų atlikti, kitą savaitę – dar apie 20 tūkst.

„Apie mobilius punktus jau kalbėjome, Lietuva prisijungė prie bendrų pirkimų ir išreiškė pageidavimą pirkti tiek reagentus, tiek dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatus, tiek asmens apsaugos priemones prie Europos Komisijos skelbiamo bendro pirkimo. Dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų norėtume nupirkti bent 400, bet  tai nėra vienintelis pirkimas, įstaigos ir pačios ieško, ir mes ieškome, bendraujame su Kinijos diplomatais", – kalbėjo A. Veryga. 

Ramino onkologinius pacientus ir rajonines ligonines

Į parlamentarės Ingridos Šimonytė klausimą dėl planinės sveikatos pagalbą teikimo ir ypač onkologinių pacientų nerimo dėl tam tikrų paslaugų teikimo, ministras ramino, kad tam nėra jokio pagrindo.

REKLAMA

„Dėl planinės pagalbos onkologiniams pacientams neturi kilti jokių problemų. Galėjo kilti nesusipratimų dėl to, kad reikėjo perorganizuoti pacientų srautus, kad vien metu nesueitų, tam prašome supratimo. Tačiau paslaugų niekas nenustos teikti“, – sakė A. Veryga.

Kartu reaguodamas ir kitas su koronavirusu susijusias aktualijas jis pastebėjo, kad Gydytojų sąjungos skundai, kad kai kurie darbuotojai verčiami išeiti atostogų, nes įstaigos neuždirbs pinigų, nepagrįsti.

„Ką sakiau ir Seimo sveikatos reikalų komitete, kad duotas pavedimas Valstybinei ligonių kasai, kad gydymo įstaigų apmokėjo principas bus kaip viena dvyliktoji, kad įstaigos neprarastų lėšų. Taip pat yra galvojama skirti 15 proc. papildomai, kas yra galvojama su profesinėmis sąjungomis tiems, kas dirbs rizikingomis sąlygomis. Taigi medikų varinėjimų į mokamas ir nemokamas atostogas negali būti, dar daugiau, kai situacija būna sudėtingesnė, įstaigos kaip tik parsigrąžina medikus, kad būtų geriau pasiruošę“, – atsakydamas į Seimo narių klausimus sakė A. Veryga.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) duomenimis, per pirmadienį ištirta 118 koronavirusu įtariamų asmenų, iki šiol atlikta 742 testų. Nacionalinio visuomenės centro duomenis, pateikusių asmenų yra 43 270, jie yra stebimi. 

Portalas tv3.lt primena, kad naktį iš pirmadienio į antradienį pranešta apie dar vieną koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejį. Infekcija nustatyta iš Pietų Afrikos Respublikos grįžusiam pacientui. Jis gydomas Respublikinėje Panevėžio ligoninėje, pradėtas epidemiologinis tyrimas. Jo būklė sudėtinga.

Taigi Lietuvoje patvirtinta šiuo metu 21 COVID-19 atvejų, visi jie yra įvežtiniai.

Pirmoji pacientė, kuriai buvo diagnozuota infekcija, jau pasveikusi ir išleista iš ligoninės į namus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį paskelbė apie tris naujus atvejus

Lietuvoje pirmadienį nustatyti dar trys nauji koronaviruso atvejai. Du pacientai izoliuoti ir gydomi Vilniuje, Santaros klinikose, vienas – Klaipėdos universitetinėje ligoninėje. Visi trys asmenys – neseniai grįžę iš užsienio, du iš Austrijos, trečiuoju atveju – iš Dominykos Respublikos.

„Trys teigiami. Tai dar turime. Visi įvežtiniai. Patikslinsime. Dabar tik žinutę matau, kad yra dar trys nauji nustatyti“, – spaudos konferencijoje pirmadienį kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Dėl šių naujų atvejų pradėti epidemiologiniai tyrimai.

Pirmadienį visoje Lietuvoje įvestas karantinas. Jo metu su retomis išimtimis užsieniečiams draudžiama atvykti į Lietuvą, uždaromos daugelis parduotuvių, neveikia mokyklos, darželiai ir universitetai.

REKLAMA

Portalas tv3.lt primena, kad pirmadienį SAM pranešė, jog dešimtyje savivaldybių – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Marijampolės, Tauragės, Telšių, Alytaus, Utenos – bus įkurti mobilūs punktai, kuriuos savarankiškai atvykusiems pacientams bus atliekami tyrimai dėl naujojo koronaviruso.

Daugiau apie Vyriausybės veiksmus kovoje su koronavirusu žiūrėkite čia:

Pagrindinės rekomendacijos dėl koronaviruso

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai.

REKLAMA

Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.Nuo kovo 16 d. pakeistas įtariamo atvejo apibrėžimas: žmonės, grįžę (ar iki to 14 d. keliavę) iš bet kurios užsienio valstybės, laikomi galimai užsikrėtusiais, jei jiems pasireiškia bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas. Tai yra, jei staiga prasidėjo karščiavimas, kosulys ar apsunkintas kvėpavimas ir simptomams paaiškinti kitų medicininių priežasčių nėra.

Taip pat įtariamu atveju laikoma, jei žmogui pasireiškė ūmi kvėpavimo takų infekcija ir jis buvo artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 atveju.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat įtariamu atveju laikoma, jei žmogus, kuriam pasireiškia sunki ūmi kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) ir jam būtina  hospitalizacija ir nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus.

Keliautojams, grįžusiems iš bet kurios šalies, 14-lika dienų būtina izoliuotis. Jiems būtina kasdien matuotis kūno temperatūrą, stebėti sveikatą ir, jei atsiranda bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – pirmiausia būtina skambinti į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

REKLAMA

Pasireiškus simptomams bus atliekamas tepinėlis naujojo koronaviruso infekcijai nustatyti.Žmonėms, kuriems 14 dienų privaloma izoliuotis namuose, nes jie grįžo iš užsienio, eiti į lauką, jei tai gali sukelti pavojų kitiems žmonėms, draudžiama. Žmogus išeiti į lauką gali, jeigu jis tikrai gali užtikrinti, kad jo buvimas lauke niekam nesukels pasekmių, pavyzdžiui, jis išeis į savo balkoną, terasą, nuosavą kiemą, kuriame nesutiks kitų žmonių.

Tuo atveju, jei per 14-likos dienų izoliavimosi laikotarpį ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą.Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

REKLAMA

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus).

Žmonėms, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama buvimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų atstumą apie 2 metrus (pvz., nuosavas kiemas, miškas, parkas ir pan.).

***

Čaplinskas: koronavirusas pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų