REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Riebiosios kepenėlės – prancūziškas delikatesas, išgaunamas prievarta maitinant antis arba žąsis. Dėl to kai kuriose šalyse, įskaitant ir kaimyninę Lenkiją, šio skanėsto nenusipirksi. Tačiau Prancūzijos mokslininkai sugalvojo, kaip paukščiams gerokai mažiau kankinantis išgauti dar kokybiškesnį gurmanų skanėstą.

Riebiosios kepenėlės – prancūziškas delikatesas, išgaunamas prievarta maitinant antis arba žąsis. Dėl to kai kuriose šalyse, įskaitant ir kaimyninę Lenkiją, šio skanėsto nenusipirksi. Tačiau Prancūzijos mokslininkai sugalvojo, kaip paukščiams gerokai mažiau kankinantis išgauti dar kokybiškesnį gurmanų skanėstą.

REKLAMA

Mažam žąsiukui vos dvi dienos, tačiau tikėtina, kad taip kaip jo pirmtakai, gyvūnas nebesikankins. Prancūzijos mokslininkai surado būdą, kaip brangų delikatesą foie gras, arba riebiąsias kepenėles iš žąsų ir ančių išgauti paukščių nekankinant. Įprastai pro žąsies ar anties snapą ir stemplę yra įgrūdama guminė žarna, kuria didelis maisto kiekis stipria srove yra tiekiamas tiesiai į paukščio skrandį. Maisto prikimšti paukščiai priauga daug svorio, o jų kepenys padidėja net 10 kartų. Neretai dėl tokios mitybos paukščių skrandžiai plyšta, tad su prabanga siejamo foie gras prekyba dėl gyvūnų kankinimo yra uždrausta tokiose šalyse kaip Jungtinė Karalystė, Suomija, Lenkija, taip pat Kalifornijos ir Niujorko Valstijose. Mokslininkai sako, kad nuo šiol užteks štai tokios vienos injekcijos vos išsiritusiam paukščiui.

„Rudenį žąsys ir antys migruoja tūkstančius kilometrų. Prieš kelionę jos automatiškai ima gerokai daugiau lesti ir kaupia iš maisto gaunamą energiją savo kūne. Šį kaupimą lemia žarnyno bakterijos, žarnyno flora. Išsiaiškinome, kad tam tikrų bakterijų deriniai gali natūraliai užprogramuoti jauniklius kaupti riebalus. Juos mes vadinsime natūraliuoju foie gras, nes paukščiai nebebus maitinami jėga“, – sako mokslininkas Remy Burcelin.

REKLAMA
REKLAMA

Žąsų ir ančių augintojai sako, kad tokiu būdu išgautu delikatesu bus galima prekiauti net ir tose šalyse, kuriose dabar foie gras neįsigysi.

„Paukščiai nebepatirs streso dėl maitinimo prievarta. Naujas būdas – gerokai etiškesnis“, – pasakoja paukščių augintoja Valerie Fosserie.

REKLAMA

O štai virtuvės šefai sako, kad natūralus foie gras – dar ir geresnio skonio:

„Kai suvalgai per didelį kiekį foie gras, gali pradėti pykinti. Na, įsivaizduokite, jei persivalgytumėte sviesto. Bet natūraliojo foie gras tekstūra lengvesnė, natūralūs riebalai taip neapkrauna skrandžio.“

Tiesa, ekologija ir gyvūnų gerovė turės savo kainą – ir taip brangus delikatesas taps dar brangesnis. Dabar foie gras kilogramas atsieina apie 400 eurų, o naujuoju būdu išgauto delikateso kilogramas kainuos ne mažiau nei 1000 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų