REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Gitanas Nausėda susitiko su Seimo vadovybe aptarti naują politinį sezoną ir savo siūlymus, kuriais siekiama sukurti gerovės valstybę. Šalies vadovas pažymi, kad norint įgyvendinti populiarius siūlymus, būtina rasti pinigų tam iš naujų arba aukštesnių mokesčių.

Prezidentas Gitanas Nausėda susitiko su Seimo vadovybe aptarti naują politinį sezoną ir savo siūlymus, kuriais siekiama sukurti gerovės valstybę. Šalies vadovas pažymi, kad norint įgyvendinti populiarius siūlymus, būtina rasti pinigų tam iš naujų arba aukštesnių mokesčių.

REKLAMA

G. Nausėda pasiūlė Seimui kitąmet socialinės apsaugos išlaidas papildomai padidinti 100 mln. eurų, daugiausia šių lėšų skiriant spartesniam senatvės pensijų ir išmokų neįgaliesiems augimui.

Papildomų lėšų socialinei apsaugai prezidentas siūlo surinkti lėtinant darbo mokesčių mokesčių mažinimą, kerpant lengvatą ūkininkų naudojamam dyzeliniam kurui ir labiau apmokestinant su darbo santykiais nesusijusias pajamas.

Kiekvienam pasiūlymui reikia lėšų šaltinio

G. Nausėda pažymėjo, kad tai jam pirmasis susitikimas su naująja Seimo valdyba.

„Mes pateikėme pluoštą teisės aktų pakeitimų, kuriuos norėtume inicijuoti šitoje rudens sesijoj. <...> Tie pakeitimai susiję su siekiu įgyvendinti gerovės valstybę, pradedant ne tik nuo populiarių ir visiems priimtinų pasiūlymų“, – kalbėjo prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

Populiariais pasiūlymais G. Nausėda įvardijo didinti socialines išlaidas, didinti pensijas, suteikti papildomai poilsio dienų žmonėms, auginantiems vaikus, ar slaugantiems senjorus. Pasak jo, tarp populiarių siūlymų, Prezidentūra numato ir naujus mokestinius pakeitimus, kurie numato šaltinius šitų išlaidų finansavimui.

REKLAMA

G. Nausėda supranta, kad mokesčių politikos priemonės, kurios naikina lengvatas ar kelia mokesčio tarifą, jos susidurs su dalies visuomenės pasipriešinimu.

„Bet tai yra kaina, kurią mes galime ir privalome sumokėti mūsų silpniesiems, senyviesiems, ar skurdžiau besiverčiantiems žmonėms“, – teigė G. Nausėda.

Prezidentas tvirtino, kad be jo siūlomų iniciatyvų, jis remia jau Seime užregistruotas iniciatyvas.

„Svarbu kurti ne tik gerovės valstybę, bet ir laikytis finansinės disciplinos, kad niekam nekiltų abejonių, kad Lietuva nesilaiko finansinės disciplinos ir gali susilaukti nemalonių padarinių“, – sakė G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA

Valdantieji, tarp jų ir finansų ministras, suabejojo prezidento siūlymais. Prezidentas teigė, kad nė vieni mokesčių pakeitimai negali būti priimti, kaip „pjaunant peiliu per sviestą“.

„Mes negalime kurti socialinių sprendimų vakuume. <...> Kiekvienam pasiūlymui, jei neorime biudžeto deficito, reikia lėšų šaltinio. Ką siūlome šiandien, sprendimai, kurie radikaliai nekeičia mokestinės aplinkos, prognozuojami ir juos realu įgyvendinti. Nebent, kas nors specialiai trukdytų juos įgyvendinti“, – sakė prezidentas.

Tikisi bendradarbiauti

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis dėkojo prezidentui už kvietimą susitikti ir teigė, kad su prezidentu aptarti Seimo darbotvarkę per rudens sesiją yra naudinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sieksime nuolatinės komunikacijos ir bendradarbiavimo“, – sakė V. Pranckietis.

Seimo vadovas pažymėjo, kad parlamento rudens sesijos prioritetai yra biudžetas, socialinės atskirties mažinimas, korupcijos mažinimas, reformų tęstinumas, ypač švietimo srityje.

„Labai gera pasakyti, kad gerovės valstybės idėja sutampa su Vyriausybės programos „Darni Lietuva“ idėja“, – teigė V. Pranckietis.

Pasak jo, sesijoje pateikti 507 teisės aktai.

„Tradiciškai turėtume tęsti tokį bendradarbiavimą, siekdami valdžių bendravimo“, – kalbėjo V. Pranckietis.

Ketvirtadienį Viktoras Pranckietis paliko Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą, kuri jį delegavo į Seimo pirmininko postą. Paklaustas, kaip įsivaizduoja tolimesnį savo darbą, V. Oranckietis teigė, kad tikisi tęsti darbą, kaip iki šiol, ne astovaujant konkrečią partiją, o visą Seimą.

REKLAMA

„Kažko Seimo pirmininko funkcijos panašios į mano“, – nusijuokė G. Nausėda.

Prezidento pataisos, skirtos gerovės valstybei

G. Nausėda į Seimo rudens sesijos darbotvarkę pasiūlė įtraukti naujų įstatymų iniciatyvų, kuriomis siekiama spartinti gerovės valstybės kūrimą.

Iniciatyvomis siekiama didinti mokestines biudžeto pajamas, mažinti skurdą, pajamų nelygybę ir socialinę atskirtį. Prezidentūros teigimu, jos taip pat leis stiprinti korupcijos prevenciją bei didinti viešųjų pirkimų efektyvumą. Prezidentas teiks Seimui svarstyti Pelno mokesčio, Gyventojų pajamų mokesčio ir Akcizų įstatymų pataisas.

„Jomis siekiama užtikrinti, kad mažinant skurdą, pajamų nelygybę ir socialinę atskirtį nebūtų pažeistos fiskalinės drausmės taisyklės, ateities kartoms užkraunant didesnę skolos naštą. Pagrindiniai numatomi biudžeto šaltiniai bus susiję su kapitalo prieaugio pajamų apmokestinimo peržiūra, mokesčių lengvatų peržiūra“, – tvirtina Prezidentūra.

REKLAMA

Prezidentas taip pat teiks įstatymų pataisas, kurios sudarys sąlygas sparčiau didinti senatvės pensijas ir pagerinti senatvės pensijos išankstinio skyrimo sąlygas, taip mažinant 41,7 proc. siekiantį pensininkų skurdą, pajamų nelygybę ir socialinę atskirtį. Taip pat bus mažinamas neįgaliųjų skurdas, siekiama sparčiau didinti mažų pensijų priemokas, šalpos pensijas ir valstybės remiamas pajamas.

Taip pat bus teikiami Biudžeto sandaros įstatymo pakeitimai, kurie nustatytų, kad biudžeto projekte būtų aiškiai nurodoma, kiek lėšų yra skiriama skurdui ir pajamų nelygybei bei socialinei atskirčiai mažinti. Bus siūloma ir Oficialiosios statistikos įstatymo pataisa, kuria siekiama tobulinti administracinių duomenų panaudojimą priimant viešosios politikos sprendimus, skirtus didinti visuomenės gerovei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo rudens sesijoje bus siūlomos Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymo pataisos, kurios leistų nustatyti būsto atitikties oraus gyvenimo sąlygoms ir kokybės standartams reikalavimą.

G. Nausėda teiks ir Darbo kodekso pataisas, numatančias papildomas poilsio dienas darbuotojams, auginantiems vieną vaiką, ir darbuotojams, prižiūrintiems ar slaugantiems senyvo amžiaus tėvus.

Prezidentas Seimui rudens sesijoje taip pat žada teikti ir Korupcijos prevencijos įstatymo, Žvalgybos įstatymo, Kriminalinės žvalgybos įstatymo, Pareigūnų ir karių valstybinių pensijų įstatymo, Administracinių nusižengimų kodekso, Miškų įstatymo, Vietos savivaldos įstatymo, Mecenavimo įstatymo pataisas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų