REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skvernelis apsisprendė: lieka premjeru

Papildyta 16:30 val.

Premjerui Sauliui Skverneliui ir valstiečių lyderiui Ramūnui Karbauskiui pradėjus viešai aiškintis santykius valstybėje kyla įtampa ir neaiškumas. Prie šios įtampos prisidėjo ir netikėtas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovo Vytauto Bako pasitraukimas iš valstiečių frakcijos gretų parlamente. Antradienio popietę ministras pirmininkas buvo susitikęs ir daugiau nei valandą kalbėjosi su išrinktuoju prezidentu Gitanu Nausėda,  o vėliau vyriausybėje skubiai sukvietė žiniasklaidą komentarui. 

Premjerui Sauliui Skverneliui ir valstiečių lyderiui Ramūnui Karbauskiui pradėjus viešai aiškintis santykius valstybėje kyla įtampa ir neaiškumas. Prie šios įtampos prisidėjo ir netikėtas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovo Vytauto Bako pasitraukimas iš valstiečių frakcijos gretų parlamente. Antradienio popietę ministras pirmininkas buvo susitikęs ir daugiau nei valandą kalbėjosi su išrinktuoju prezidentu Gitanu Nausėda,  o vėliau vyriausybėje skubiai sukvietė žiniasklaidą komentarui. 

REKLAMA

Premjeras žurnalistams pareiškė, kad lieka ir ves Vyriausybę, apgailestavo, kad V. Bakas išeina iš valstiečių frakcijos Seime.

„Šiandien po susitikimo su išrinktuoju Respublikos prezidentu ir pokalbiu su juo, konstatuojant faktą, kad yra sudaryta naujoji valdančioji dauguma, trapi, bet dauguma. Po pokalbio su prezidentu, vertinant situaciją valstybėje, kalbant apie svarbiausių darbų tęstinumą, išreiškiant palaikymą išrinktojo prezidento, aš priėmiau sprendimą gražinti įgaliojimus išrinktam prezidentui, toliau formuoti Vyriausybę ir kartu su Lietuvos Respublikos prezidentu įgyvendinti svarbius valstybei darbus, kurie susiję su socialinės atskirties mažinimu, gerovės kūrimu“, – pasakė premjeras, nutraukęs spekuliacijas, kad gali trauktis iš premjero posto. 

REKLAMA
REKLAMA

Premjeras teigė, kad savo sprendimą išsamiai aptarė su išrinktu prezidentu.

S. Skvernelis žadėjo atsistatydinti iš pareigų po liepos 12-osios, jeigu pralaimės prezidento rinkimus. Premjeras juose liko trečias.

REKLAMA

Tačiau po rinkimų ministras pirmininkas prisijungė prie derybų dėl valdančiosios daugumos ir teigė, kad įvairūs argumentai jį skatina likti pareigose.

Antradienį premjeras teigė, kad jo žodžiai apie pasitraukimą iš pareigų buvo nulemti emocijų.

„Aš dar kartą galiu pasakyti ir pakartoti – prezidento rinkimai yra mano pralaimėjimas. Nieko aš dėl to nekaltinu, tai yra mano sprendimai, mano vertinimas, mano veiksmai, kurie lėmė tokį rezultatą. Aišku, būtų gerai, kad tai būtų lėmę be „išorinės pagalbos“, bet buvo, kaip buvo“, – kalbėjo S. Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA

„Tas sprendimas yra emocinis, gal nereikėjo iškart sakyt, ypatingai rinkimų naktį, bet aš taip jaučiausi ilgai. <<..>> Jeigu būtų atsiradusios kitos jėgos, kurios būtų formavusios kitą daugumą, kitą Vyriausybę, tai, matyt, būtų lengvesnis sprendimas ir man“, – teigė jis.

Kalbėdamas apie koalicijos formavimą ir ministrus, premjeras aiškino, kad ryt bus aiškesnis vaizdas dėl dabartinio ministro kabineto, ryt žada kalbėtis, kokias galimybes mato ministrai ir premjeras. Ką siūlys į eurokomisarus S. Skvernelis nepasakė. 

Su prezidentu premjeras kalbėjo apie ministrus, bet ne apie pavardes. „Pasikalbėjome betarpiškai, dalykiškai ir profesionaliai“, – sakė premjeras. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis tikino, kad buvo visokių pasvarstymų, ryt paskelbs apie ministrų norą arba nenorą dirbti. Premjeras nenorėjo kalbėti apie personalijas ir tuos ministrus, kurie turės palikti postus nors dirba gerai, tarkime Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis ar susisiekimo ministras Rokas Masiulis. Premjeras prisipažino, kad dalyvaus kitų metų parlamento rinkimuose, bet nepatvirtino, kad tai darys su valstiečiais.

S. Skvernelis sakė, kad jam keistai atrodo Agnės Širinskienės šiandieninė „auka“. Nes jis yra vienos politinės jėgos narė, bet bus kitos politinės frakcijos nare. 

Visa vyriausybės sudėtis turėtų paaiškėti kitą savaitę. Liepos 16 dieną bus teikiama ministro pirmininko kandidatūra, o vėliau bus derinami ministrai.

REKLAMA

„Sutarties pasirašymas buvo svarbus žingsnis, bet reikėjo ir pokalbio su prezidentu.<<..>> Tai mano atsakomybės sritis, esu atsakingas politikas. Esu gavęs pasitikėjimą ir įgaliojimus ir tuo vadovausiuosi“, – apie vadovavimą Vyriausybei sakė premjeras. Premjeras pripažino, kad pasikarščiavo kalbėdamas apie savo partiją, esą nieko negalima atmesti, bet dabar apie tai kalbėti nereikėtų.

Premjeras aiškino, kad Seimo pirmininkas dalyvaus kitą savaitę frakcijos posėdyje ir paaiškins savo poziciją, bet nebuvo tikras, kad slapto balsavimo metu Viktoras Pranckietis būtų atstatydintas, nes bus slaptas balsavimas ir neaišku, kaip žmonės balsuos. Premjeras nepasakė, kaip pats balsuotų, bet pripažino, kad gali nutikti taip, kad Seimo pirmininkas neatstovaus daugumos. 

REKLAMA

"Šiandien labai skeptiškai vertinu galimybę, kad Seimo pirmininkas prarastų šitą poziciją", – kalbėjo ministras pirmininkas.

 

S. Skvenelis prisipažino, kad koalicijoje situacija sudėtinga.

„Ar ji aritmetinė ar reali bus matyti Seimo balsavimuose artimiausiu metu“, – sakė premjeras, atsisakęs komentuoti, kad Tvarka ir teisingumas ar lenkų rinkimų akcija turės tam tikrus postus, nors prieš tai dalis jų narių yra teisti arba nešioję Georgijaus juosteles.

Pasak premjero postai naujoje koalicijoje buvo padalinti nelengvo kompromiso būdu. „Nes negali steigti penkių ministerijų, kad būtų pateisinti partijų lūkesčiai“, – sakė S. Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš porą dienų savo duotame interviu žiniasklaidai premjeras pareiškė, kad nenorėtų stoti į tokią valstiečių partiją, kokia ji yra dabar. Premjeras S. Skvernelis sakė, kad joje trūksta pokyčių, taip pat svarstė, kad valstiečių vedlys Ramūnas Karbauskis keldamas ultimatumus tautai pakenkė rinkimų rezultatams, sutrukdė jo prezidentinėms ambicijoms. 

Premjero patarėjas S. Malinauskas vakar portalui tv3.lt patvirtino, kad S. Skvernelis svarstytų tapti valstiečių partijos nariu, o vėliau, matyt, ir jos vedliu. Tai, pasak patarėjo, nenauja diskusija, tokios idėjos buvo svarstomos jau senokai. „Diskusija yra sena. Ministras pirmininkas ir penktadienį duotame interviu ir anksčiau yra sakęs, kad valstiečių-žaliųjų sąjunga (LVŽS) pati turėtų galvoti apie tam tikrus pokyčius, kurie turėtų įvykti žvelgiant į rinkimų rezultatus ir prognozuojant juos 2020 metais“, – sakė premjero patarėjas.

Tiesa, tokios idėjos ir kritika nepatiko R. Karbauskiui, kuris pareiškė, kad partijai nepriklausantis premjeras neturėtų kelti sąlygų prieš į ją įstodamas, taip pat aiškino, kad gelbėti jo partijos nereikia. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų