REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artimojo netektis – išbandymas visai šeimai. Apie tai, kaip elgtis mirus artimajam, kokių klaidų nedaryti, naujienų portalui tv3.lt pasakoja Laidotuvių ceremonijų sistemos „Rekviem“ kokybės konsultantė Rūta Cimarmanaitė.

Artimojo netektis – išbandymas visai šeimai. Apie tai, kaip elgtis mirus artimajam, kokių klaidų nedaryti, naujienų portalui tv3.lt pasakoja Laidotuvių ceremonijų sistemos „Rekviem“ kokybės konsultantė Rūta Cimarmanaitė.

REKLAMA

Yra kur sutaupyti

Naujienų portalo tv3.lt rengtoje tiesioginėje transliacijoje ji prakalbo ir apie ekologiškas laidotuves, kurias vis dažniau renkasi artimąjį palaidoję žmonės.

„Laidotuvių sritis yra labai jautri, todėl pokyčiai ateina tik labai lėtai ir po truputį. Naujovių yra, tačiau greitai čia viskas nevyksta. Pastaruoju metu vis dažniau žmonių renkasi ekologiškas laidotuves. Pavyzdžiui, renkasi urnas, kurios greitai suyra, pavyzdžiui, per tam tikrą laiką.

Taip pat ir gėlių, vainikų pasirinkimai keičiasi – į atsisveikinimus neša pavienius gėlių žiedus, bet ne didžiulius vainikus ar puokštes“, – išskiria kokybės konsultantė.

REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovė pritaria, kad sunkią minutę priimti tam tikrus sudėtingus sprendimus yra labai sunku, todėl ji pataria bent keliems žmonėms, patiems artimiausiems, susėsti ir pasikalbėti apie tai, kas yra svarbiausia, kad kas nors nebūtų pamiršta.

REKLAMA

„Vienas svarbiausių dalykų – stengtis nepriimti kitų nuomonių ar siūlymų. Svarbu pačiam ramiai apgalvoti, kas tiktų mirusiam žmogui, ko jis norėjo.

Taip pat labai svarbu nepaskubėti renkanti vieną ar kitą įmonę. Kartais būna, kad žmonės pasirenka įmonę, kuri pasiūlo mažą pirminę kainą, tačiau galutiniai kaštai išauga taip, kad žmonės lieka nepatenkinti ir pasipiktinę.

Taip pat svarbu apgalvoti, kokių laidotuvių norite. Ar tradicinių, ar kūną kremuosite. Tokiu atveju reikia pasirinkti kapavietę arba kolumbariumą.

Jeigu pasirenkama kremacija, tokiu atveju siūlome rinktis pigesnį karstą. Yra žmonių, menininkų, kurie urnas pagamina sau patys. Tai išskirtiniai, vienetiniai atvejai, tačiau tokių tikrai yra.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį ir į gėles bei papuošimus. Sutaupyti renkantis juos tikrai galima“, – pataria ekspertė. 

Įvardijo esmines klaidas

R.Cimarnataitė sako, kad emociškai paveikti ir susijaudinę žmonės ne visada sugeba priimti tinkamus sprendimus, viską racionaliai apgalvoti, todėl kartais padaro klaidų.

„Jei miršta artimasis, paprastai jis yra išvežamas į artimiausią laidojimo įmonę. Vis tik artimieji patys gali nuspręsti, kur vežti, patys pasirinkti vietą. Labai svarbu šeimai ir giminėms gerai apgalvoti, ar bus patogi šarvojimo salės vieta, kokia kapinių vieta bus tinkamiausia.

Taip pat ir šarvojimo salių pasirinkimas – visada reikia gerai apgalvoti, ar salė tinkama, ar nesinori jaukesnės, didesnės, labiau apšviestos ar panašiai“, – sako konsultantė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsisveikinti – per parą

Greitėjantis gyvenimo tempas susijęs ir su laidotuvių organizavimu. Pastaruoju metu vis dažniau artimieji pamiršta tradiciją

3 paras budėti prie velionio ir palaidoja jį kone per parą. „Anksčiau būdavo skirtos 3 paros ir, psichologų teigimu, tai yra optimaliausias sprendimas.

Psichologai vieningai tvirtina, kad žmogui, praradus artimąjį, reikia laiko susitaikyti su tuo, išbūti, atsisveikinti, išjausti emocijas.

Vis tik dažnai pasirenkama palaidoti žmonių vos per parą. Reikia pripažinti, kad susitaikyti su netektimi yra labai sunku, todėl ir skubėti nederėtų“, – pataria pašnekovė.

Kiek „atsidėti“ juodai dienai

Ji neslepia – gana dažnai trumpesnis atsisveikinimas su velioniu pasirenkamas dėl finansų. Pavyzdžiui, šarvojimo salės nuoma priklauso nuo to, kiek laiko užtruks atsisveikinimas.

REKLAMA

Tai kiek gi kainuoja suorganizuoti laidotuves ir kiek reikia turėti atsargų vadinamai juodai dienai? „Kaina priklauso ir nuo miesto. Mažesniuose miesteliuose šarvojimo salių nuomos kainos yra mažesnės.

Vidutiniškai, be gedulingų pietų, išleidžiama apie 1000-1200 eurų. Tai priklauso ir nuo papuošimų, ir nuo karsto pasirinkimo, ir nuo laiko, kuris bus skirtas atsisveikinimui“, – pasakoja Rūta.

Laidotuves paverčia renginiu

Kokybės konsultantė sako, kad kiekvienos laidotuvės yra ypatingos ir išskirtinės. Ji pastebi, kad pastaruoju metu į laidotuves pradedama žiūrėti kaip į ilgesingą atsisveikinimą, bet ir kaip į galimybę mirusįjį prisiminti iškilmingai.

REKLAMA

„Vis dažniau žmonės atsisveikinimui renkasi ne šarvojimo sales, o kitokias vietas. Pavyzdžiui, tai gali būti muziejaus menė, viešbučiuose esančios renginių salės.

Žinoma, tai neturi būti džiugus renginys, tačiau su urnoje esančiais palaikais atsisveikinti iškilmingoje vietoje, be raudų, daug lengviau ir emociškai paprasčiau“, – paaiškina pašnekovė.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų