• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamentas informuoja apie užregistruotą stabligės atvejį.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamentas informuoja apie užregistruotą stabligės atvejį.

REKLAMA

Susirgusioji 88 metų kaunietė nuo šios ligos skiepyta nebuvo. 2018 m. duomenimis Lietuvoje buvo užregistruotas vienas stabligės ir mirties nuo jos atvejis. Kauno apskrityje beveik kasmet registruojama po vieną stabligės atvejį.

Menkas susižeidimas nešvariu daiktu gali tapti stabligės priežastimi

Stabligė – ūmi infekcinė liga, kurią sukelia Clostridium tetani išskiriamas toksinas. Ši bakterija auga anaerobinėmis (be deguonies) sąlygomis žaizdoje. Jos išskiriamas toksinas pažeidžia nervų sistemą ir sukelia raumenų traukulius.

Stabligės infekcijos šaltinis – įvairūs gyvūnai (arkliai, galvijai, avys, šunys, katės ir kt.), kurių žarnyne gyvena stabligės bakterijos. Su išmatomis sukėlėjai išsiskiria į aplinką ir virtę sporomis ilgai išlieka dirvožemyje.

REKLAMA
REKLAMA

Stablige žmogus nuo žmogaus neužsikrečia. Šia liga užsikrečiama per pažeistą odą, žaizdas, ypač užterštas žemėmis. Net menkas susižeidimas nešvariu, žemėmis užterštu, aštriu įrankiu ar kitu daiktu poilsiaujant, dirbant sode ar darže, gali tapti sunkios užkrečiamosios ligos priežastimi. Negydoma stabligė gali baigtis ir žmogaus mirtimi.

REKLAMA

Suaugusiems rekomenduotina skiepytis kas dešimtį metų.

Persirgus stablige ir pasveikus, natūralus imunitetas nesusidaro, todėl svarbu atminti, kad efektyviausia priemonė, padedanti apsisaugoti nuo šios pavojingos ligos, yra skiepai.

Jau beveik dešimtmetį visi suaugusieji (26 m. ir vyresni) difterijos ir stabligės vakcina skiepijami valstybės biudžeto lėšomis. Asmenims, kurie nežino savo skiepijimo anamnezės, viena difterijos ir stabligės vakcinos dozė yra būtina. Tiems, kurie paskutinį kartą nuo stabligės skiepijosi 2009 m., vėl reikėtų pasiskiepyti. Dėl neskiepytų asmenų pirminės vakcinacijos poreikio sprendžia šeimos gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA

Vaikai, jeigu jie yra skiepijami pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, nuo stabligės apsaugomi jau nuo 2 mėnesių amžiaus. Pirminę imunizaciją sudaro 3 vakcinos dozės: 2, 4 ir 6 mėn. Pirmoji revakcinacija skiriama 18 mėn., po to 6–7 m. amžiaus vaikai paskiepijami prieš mokyklą. Paskutinė vaikystės dozė skiriama 15–16 m.

Šeimos gydytojai turėtų rekomenduoti suaugusiesiems asmenims kas dešimtį metų pasiskiepyti nuo stabligės profilaktiškai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų