REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Šiandien įvairios transporto priemonės skirtos palengvinti mūsų kasdienybei: dėka jų taupome savo laiką bei įveikiame didžiulius atstumus. Kiekvienas išsirenka sau priimtiniausią variantą: patogiausią, saugiausią ar taupiausią priemonę.

Šiandien įvairios transporto priemonės skirtos palengvinti mūsų kasdienybei: dėka jų taupome savo laiką bei įveikiame didžiulius atstumus. Kiekvienas išsirenka sau priimtiniausią variantą: patogiausią, saugiausią ar taupiausią priemonę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar dažnai keliame sau klausimus, kokį poveikį ji daro mus supančiai aplinkai, ar ji saugi ir efektyvi – kokios galimos alternatyvos? Dabar transportas ir jo infrastruktūra žengia į priekį kartu su kitomis sparčiai besivystančiomis technologijomis, todėl kasdien keičiasi ir tobulėja. Kuriamų transporto inovacijų tikslas, inovatyviomis priemonėmis suteikti kasdienybei dar didesnį komfortą bei apsaugoti mus supančią aplinką.

REKLAMA

Dabar pasaulyje turime itin daug inovatyvių produktų. Lietuvoje, kaip ir kitose pasaulio šalyse, transporto pramonė plečiasi ir šios srities atstovai buriasi į naujas komandas, ieško inovatyvių sprendimų ir stengiasi realizuoti savo idėjas siekdami sukurti inovatyvias technologijas.

Ekonomiškas, degalus tausojančias, su inovatyviomis apsaugos sistemomis ir minimaliai aplinkai kenkiančias transporto priemones jau galime išvysti ir Lietuvoje. Dėka lietuvių verslo ir mokslo atstovų išradimų, transporto sritis Lietuvoje tampa vis inovatyvesnė ir palaipsniui konkuruoja su pasaulinio lygio kūrėjais. Štai galime pasidžiaugti lietuvių sukurta išmaniąja motociklų signalizacija, kai ją įjungus, motociklo savininkui, tereikia atsisiųsti mobiliąją programėlę, kurios pagalba galima valdyti nustatymus. Inovatyvios programėlės dėka, savininkas gauna reikiamą informaciją apie prietaiso būklę, GPS nustatytą buvimo būklę bei kitus duomenis.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuva gali pasigirti ir inovatyviais sprendimais transporto valdymo sistemų srityje. Šiandien koncentruojamasi į maksimalią transporto priemonės apsaugą. Specialistai teigia, jog nors tai ir nebe naujiena, ši sritis visuomet susilauks didelio dėmesio. Kuriamos išmaniosios sistemos, kurias sudaro GPS sekimo įrenginiai, transporto stebėjimo bei kontrolės sistemos.

Tikra naujovė Lietuvoje – sistemos pagalba pateikiamos transporto priemonių ir vairuotojų ekonomiško vairavimo ataskaitos – rodomas išnaudoto kuro kiekis, pavojingo stabdymo ir staigaus greitėjimo įvykiai, sukaupti pavojingo vairavimo taškai ir kt. Kur kas daugiau naujovių laukia ir ateityje: jau dabar keliuose bandomi savaeigiai ir elektra ar kitais alternatyviais šaltiniais varomi sunkvežimiai. Transporto sektorius susiduria su daugybe problemų, kurias inovatyviais sprendimais ir automatizacija sprendžia kūrėjai: saugumo, spūsčių keliuose, aplinkos taršos ir energijos suvartojimo problemas. 


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Inovatyvių sprendimų poreikis didėja

Dabar ypač svarbu kalbėti apie šiuolaikines transporto inovacijas Lietuvoje ir iš pirmų lūpų išgirsti apie potencialias galimybes bei projektus.

Jau daugiau nei dešimtmetį patirtį kaupiantis inovatyvių transporto sprendimų įmonės „Tracking Map“ vadovas Ričardas Šukys sako, jog transporto sektoriaus proveržis matomas gan didžiulis: „kiekvienais metais įžvelgiame tendencijas, kad transporto sektorius auga tiek visoje Europoje, tiek Šiaurės Amerikos šalyse, todėl auga tiek transporto, tiek žmogiškųjų išteklių poreikis. Kalbant apie krovinių pervežimo sritį, didinant parkus kartu atsiranda poreikis ir inovacijoms, naujiems sprendimams, kurie suvaldytų didėjančius parkus, darbuotojus – optimizuotų darbo procesus“.

REKLAMA

Inovatyvių pasiūlymų poreikis auga

R. Šukys paklaustas, kuria kryptimi turėtų žvalgytis tie, kurie norėtų įsitvirtinti transporto sektoriuje pataria, kad pirmiausia reikia įsivertinti konkrečią sritį, kurioje norėtų apsistoti bei įvardija, jo manymu, dvi didžiausią potencialą turinčias sritis: „pirmiausia įvardinčiau naujo tipo transporto priemones, tai elektromobiliai ir jų infrastruktūra – šių paslaugų pasiūla ateinančiais metais tikrai žymiai didės. Taip pat informacinės technologijos, pavyzdžiui, aplikacijos, kuriomis naudojantis galėsi lengvai susirasti, kur pasigauti savo automobilį bei informaciniai sprendimai tarptautinių pervežimų srityje. Inovatyvių sprendimų reikia tiek transporto įmonėms, tiek logistikos centrams, tam kad galėtų maksimaliai lengviau spręsti turimas užduotis“, – teigia R. Šukys.

REKLAMA

Manoma, kad teigiamą postūmį transporto sektoriaus plėtrai gali suteikti intelektinės transporto sistemos (ITS). Jos gyvybiškai svarbios norint padidinti saugumą ir spręsti didėjančias Europos išmetamų teršalų ir perkrovos problemas. Jei visoms keleivių ir krovinių vežimo rūšims bus taikomos įvairios informacinės ir ryšių technologijos, sistemos padarys transportą saugesniu, veiksmingesniu ir tvaresniu.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų