REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nusakyti tikslias orų prognozes yra sudėtinga – su tuo sutinka ir Vilniaus universiteto hidrologijos bei klimatologijos katedros doktorantas Justinas Kilpys. Visgi, klimatologas, remdamasis amerikiečių Klimato prognozių centro duomenimis, teigia, kad šiais metais visoje Europoje pavasario ir vasaros laikotarpiu tikimasi sulaukti šiltesnių orų.

Nusakyti tikslias orų prognozes yra sudėtinga – su tuo sutinka ir Vilniaus universiteto hidrologijos bei klimatologijos katedros doktorantas Justinas Kilpys. Visgi, klimatologas, remdamasis amerikiečių Klimato prognozių centro duomenimis, teigia, kad šiais metais visoje Europoje pavasario ir vasaros laikotarpiu tikimasi sulaukti šiltesnių orų.

REKLAMA

Klimatologas pastebi, kad nusakyti ilgalaikes orų prognozes nėra taip lengva, kadangi jų patikimumas gali kisti kiekvieną dieną, todėl liaudiški pasakymai, kad jeigu žiema yra šalta, o vasara šilta, yra klaidingi.

„Kiekvienais metais orų įvairovė yra skirtinga. Iš principo nėra tokio dalyko kaip vidutinė vasara ir vidutinė žiema. Orai visą laiką būna labai skirtingi ir negalima sakyti, kad jeigu žiema buvo šalta, tai vasara laukia šilta. Čia tikrai nėra tokios taisyklės“, – teigia pašnekovas J. Kilpys.

Nustatyti artėjančios vasaros orus taip pat yra be galo sudėtinga. Tokiu atveju, pasak J. Kilpio, galima pasitelkti tik sudarytus orų vidurkius, tačiau tai nereiškia, kad tokios prognozės bus tikslingos.

REKLAMA
REKLAMA

„Amerikos Klimato prognozių centro duomenys rodo, kad visoje Europoje laukiamas šiltesnis pavasaris ir šiltesnė vasara. Temperatūros pakitimai nebus labai dideli, bet ji gali būti apie 1 laipsnį aukštesnė už daugiametį temperatūros vidurkį. Tad jeigu anksčiau liepos mėnesį vidutinė temperatūra siekė 16–17 laipsnių, tai šiais metais galimai bus apie 18 laipsnių. Bet, kaip jau ir sakiau, tokios prognozės labai prastai pasitvirtina“, – mano klimatologas J. Kilpys.

REKLAMA

Tiksliausios prognozės – tik dešimčiai dienų

Pasak klimatologijos katedros doktoranto, prognozuoti orus į priekį ilgesniam laikotarpiui neverta, kadangi sulig kiekviena diena jų patikimumas tampa mažesnis.

„Jeigu kalbame apie trijų dienų prognozę, spėjimo tikimybė yra 95–90 proc. Tačiau, jeigu prognozė yra skirta savaitei, tai siekia 70 proc. Dviems savaitėms į priekį orų nustatymo tikslingumas labai staigiai krinta ir pasiekia 60 proc. arba net mažiau. Todėl, kai kalbame apie vasaros prognozes, akivaizdu, kad jas nuspėti yra nelengva“, – teigia pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

Žiemos yra pašiltėjusios dvigubai

Specialisto teigimu, klimato kaita smarkiai pakoregavo orų tendencijas Lietuvoje. Ypač tai pastebima, kuomet yra lyginamas žiemos klimatas.

„Žiemos yra pašiltėjusios beveik dvigubai daugiau negu vasaros. Šiuo metu vidutinė temperatūra žiemos laikotarpiu yra pakilusi 3 laipsniais, nei buvo prieš 30 metų. Jeigu anksčiau žiema prasidėdavo per Kalėdas, tai dabar dažnai gruodis apskritai būna beveik be sniego. O štai jeigu anksčiau kovas buvo labiau žiemiškas ir temperatūra nukrisdavo žemiau 0 laipsnių, tai dabar pastaruosius 10–15 metų šis mėnuo yra laikomas pavasario mėnesiu.

Vasaros metu vidutinė oro temperatūra irgi yra pakilusi, bet ne tiek daug kaip žiemą. Tačiau vasarą vis dažniau pasitaiko karščio bangų, kai temperatūra Lietuvoje viršija 30 laipsnių. Pavyzdžiui, Vilniuje nuo 2004 metų iki dabar buvo viršyta 30 laipsnių temperatūra, kas anksčiau pasitaikydavo tik kas 3–4 metus“, – kalba J. Kilpys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klimatologo nuomone, tokie temperatūros pasikeitimai gali turėti ir teigiamų, ir neigiamų pasekmių.

„Yra pozityvių ir neigiamų dalykų. Pozityvu tai, kad šildymo laikotarpiu suvartojamas energijos kiekis, reikalingas šildymui, mažėja. Žinoma, tai nebūtinai reiškia, kad sumažės šilumos kainos, nes jos priklauso nuo įvairių politinių niuansų. Kita vertus, per karščius pastebimas didelis elektros energijos suvartojimo didėjimas. Štai, pavyzdžiui, 2015 metais rugpjūčio mėnesį buvo užfiksuotas rekordinis elektros energijos suvartojimas. Toks energijos poreikis yra susijęs su kondicionavimo sistemomis. Dar vienas neigiamas dalykas, kuris dažniausiai pastebimas vasaros metu, yra liūčių intensyvumo didėjimas. Tai sukelia rimtų problemų miestuose, nes lietaus nuotekų sistemos yra nusidėvėjusios, dalis jų blogai suprojektuotos arba tiesiog nepritaikytos tokiems lietaus kiekiams. Taip pat kita problema yra susijusi ir su žemės ūkiu – šiltėjant žiemoms, vis rizikingiau auginti žiemines kultūras“, – teigia pašnekovas.

REKLAMA

Artimiausi orai lepins šiluma

J. Kilpys teigia, kad artimiausiu metu orai Lietuvoje bus šilti.

„Šiuo metu virš Lietuvos dominuoja anticiklonas, tad panašu, kad jis nesitrauks dar bent savaitę, todėl bus sausa ir pakankamai šilta. Panašūs orai bus ir kitomis dienomis. Galbūt nuo kitos savaitės vidurio klimatas truputį keisis ir atneš daugiau debesų, o gal net ir lietaus. Bet kol kas pavasaris džiugins šiluma – vasario ir kovo mėnesiai apskritai buvo labai šilti ir viršijo daugiametį vidurkį“, – reziumuodamas aiškina J. Kilpys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų