REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
107
Nerijus Mačiulis (nuotr. stop kadras)

Kokie jau įgyvendinti sprendimai didina Lietuvos ekonomikos potencialą ir kokių sprendimų dar trūksta ekonomikos bei verslo spurtui, ketvirtadienį diskutuota per Lietuvos ekonomikos konferenciją Vilniuje.

107

Kokie jau įgyvendinti sprendimai didina Lietuvos ekonomikos potencialą ir kokių sprendimų dar trūksta ekonomikos bei verslo spurtui, ketvirtadienį diskutuota per Lietuvos ekonomikos konferenciją Vilniuje.

REKLAMA

„Lietuva tikrai daro didelį progresą ir tai iš esmės yra neteisinga priskirti kuriai nors vyriausybei“, – mano advokatų kontoros TGS Baltic Vadovaujantysis partneris, Energetikos industrijos grupės vadovas Vilius Bernatonis.

Jo nuomone, kiekvienai vyriausybei per mažai laiko nuveikti iš esmės valstybės gyvenimą gerinančius darbus.

Paklaustas, kas šiuo metu yra svarbu verslininkams, kokias problemas jie dabar sprendžia, V. Bernatonis apgailestavo, kad neseniai iš kliento sulaukė klausimo, ar advokatai pažįsta tam tikrų žmonių iš atsakingų institucijų.

Jo nuomone, tai rodo, kad nors vidutinės ir mažos įmonės ir yra inovacijų variklis, joms Lietuvoje yra gana sudėtinga konkuruoti, jei nėra atitinkamų pažinčių ir ryšių.

REKLAMA
REKLAMA

„Įtaka turi dar labai nemažai poveikio tam, kaip sėkmingai gali kurti verslą“, – apgailestavo V. Bernatonis.

Tačiau jis pridūrė, kad galima pastebėti mažėjantį įtakos svorį, nors jis Lietuvoje dar nėra išnykęs.

REKLAMA

Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Vidmantas Janulevičius ir Baltijos šalių aukštųjų technologijų įmonių grupės valdančiosios bendrovės „Global BOD Group“ valdybos pirmininkas įvardijo ir kitą tendenciją, kuri jam kelia nerimą.

Jis nurodė, kad nuo 2012 iki 2019 įmonėse, kuriose jis dirbo, atlyginimai paaugo ir po 75 proc., tačiau nerimą kelia tai, kad toks atlyginimų augimas gali sumažinti įmonių konkurencingumą.

Tačiau kitokios nuomonės laikėsi „Swedbank“ Baltijos šalių makroekonomikos tyrimų vadovas Nerijus Mačiulis.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuva yra viena atviriausių pasaulio ekonomikų ir paslaugų eksporto dalis per dešimtmetį praktiškai padvigubėjo ir tai yra labai svarbi Lietuvos ekonomikos transformacija, dėl to Lietuvos eksportas niekaip nesureagavo darbo užmokesčio augimui“, – kalbėjo jis.

Tai, pasak N. Mačiulio, yra gera tendencija, nes teikiamos aukštos pridėtinės vertės paslaugos, kurias nukopijuoti yra gana sudėtinga. Nerijus Mačiulis kalbėdamas apie Lietuvos perspektyvas sako, kad Seimo narių atlyginimai Lietuvoje turėtų būti mažiausia 3 kartus didesni, kad į politiką pasuktų ne tie asmenys, kuriems sunku save realizuoti kitose srityse, o norintys dirbti politikoje profesionaliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tas pats ir su savivaldybių tarybų nariais. Jie uždirba 300 eurų, tai ko mes iš jų tikimės? Kad nevogtų sukryžiavę pirštus?“, – klausė N. Mačiulis.

Jis atviravo, kad kartais iš giminių sulaukia klausimo, ar jis eis į politiką ir juos patikina, kad tikrai neis. Pasak ekonomisto, matyti, kad žmonės į tokį atsakymą reaguoja su palengvėjimu, nes Lietuvoje susidariusiu nuomonė, kad pasukti į politiką yra paskutinis žmogaus pasirinkimas. Esą taip neturėtų būti, jei norima, kad valstybė klestėtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų