REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sergamumas gripu ir peršalimo ligomis šalyje vis labiau auga. Pasak Užkrečiamųjų ligų ir Aids centro, didžiausias sergamumos šiomis ligomis šiuo metu fiksuojamas Kauno regione. Taigi saugantis rudeninių ligų ir tradicinės, ir alternatyvios medicinos šalininkai siūlo griebtis česnako. Tiesa, medikai pabrėžia, jog stiprinti juo sveikatą geriau būnant sveikam. Antraip galima sau tik pakenkti.

Sergamumas gripu ir peršalimo ligomis šalyje vis labiau auga. Pasak Užkrečiamųjų ligų ir Aids centro, didžiausias sergamumos šiomis ligomis šiuo metu fiksuojamas Kauno regione. Taigi saugantis rudeninių ligų ir tradicinės, ir alternatyvios medicinos šalininkai siūlo griebtis česnako. Tiesa, medikai pabrėžia, jog stiprinti juo sveikatą geriau būnant sveikam. Antraip galima sau tik pakenkti.

REKLAMA

Chemijos mokslų daktarė, kone žinomiausia Lietuvos senjorė sveikuolė Ksavera Vaištarienė ruošia sumuštinį su česnaku. Ši daržovė, pasak moters, yra vienas svarbiausių ingredientų jos virtuvėje.

„Stiprina imuninę sistemą ir labai padaro atsparų organizmą visokiem mikrobam ir visokiem virusam. Neina prie to žmogaus virusas, kuris česnaką valgo, tas žmogus“, – pabrėžė K. Vaištarienė.

Chemikės teigimu, česnake yra daug antibiotikų, antioksidantų, vitamino C ir kitų naudingų medžiagų. Medikai pritaria, jog tai yra ypač vertinga daržovė, tačiau pataria jį ruošti atitinkamai.

REKLAMA
REKLAMA

„Būtų teisinga jį prieš tai susmulkinti ir apie 10 minučių palaikyti atvirame ore, kambario temperatūroje, ir tik tada dėti į patiekalus, nes būtent tada česnakas tampa tuo biologiškai aktyviu“, – pasakojo dietologė Jūratė Dobrovolskienė.  

REKLAMA

K.Vaištarienė atskleidžia dar ir daugiau būdų, kaip vartoti česnaką.

„Užpilti kokių maltų sėklų, saulėgrąžų ar linų, ar kanapių. Čia yra kanapių. Ir česnako uždėti, užkandžiauti, gerti arbatėlę, ir pusryčiai labai geri. Jeigu tiek suvalgai, viskas, pusryčiai, gali eit į darbą. Tik darbe nelabai bus patenkinti kolegos cha cha cha dėl kvapo, jo“, – patarė moteris.

Norintiems vartoti česnaką, bet nemėgstantiems jo aitrumo, sveikuolė rekomenduoja pasidaryti arbatos. Pora skiltelių užpilti karštu vandeniu ir gerti, paties česnako nevalgyti. Dar vienas Ksaveros triukas – dėti česnaką į nerafinuotą saulėgrąžų arba alyvuogių aliejų. Taip gerųjų daržovės savybių ir skonio gausime kaskart maistą gardindami aliejumi.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi ši, įvairių specialistų giriama daržovė, naudinga gali būti ne visais atvejais. Kai kuriems žmonėms, pasak Ksaveros Vaištarienės, česnakas tiesiog netinka.

„Jei skrandis yra rūgštus, 1,5ph jo rūgštingumas, paveldėtas iš tėvų, tai su tokiu skrandžiu jokie aštrumai netinka, o česnakas yra labai aštrus“, – perspėjo sveikuolė.

Tokiu atveju esą skrandžiui sunku jį suvirškinti. Ne toks naudingas česnakas gali būti ir vartojant vaistus.

„Vartojant antikoaguliacinius vaistus, tarkim , vorfariną, jis sustiprina jo poveikį. Tai reiškia, reikia atsargiai česnaką vartoti žmonėms, kurie vartoja krešumą reguliuojančius vaistus“, – patikino dietologė J. Dobrovolskienė.

Tačiau neturintiems skrandžio problemų ir nevartojantiems vaistų, česnakas, pasak medikų – tikras išsigelbėjimas siaučiant virusams ir bakterijoms. Jame esantys sieros junginiai virsta alicinu – junginiu, kuris teigiamai veikia bendrą žmogaus sveikatą. Medikės rekomenduojama norma – 2–3 česnako skiltelės per parą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų