REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
37
Pistacijų kaina Airijoje ir Lietuvoje (nuotr. facebook.com)

Internete plinta palyginamoji nuotrauka, kuri jau kuris laikas kelia lietuvių pasipiktinimą. Šįkart dėmesio centre, anot nuotraukų koliažo autorių, atsidūrė lietuvių ir airių „Lidl“ parduotuvėse parduodamos pistacijos.

37

Internete plinta palyginamoji nuotrauka, kuri jau kuris laikas kelia lietuvių pasipiktinimą. Šįkart dėmesio centre, anot nuotraukų koliažo autorių, atsidūrė lietuvių ir airių „Lidl“ parduotuvėse parduodamos pistacijos.

REKLAMA

Konkrečiai – 250 gr. „Kalifornijos pistacijų“ pakelio kaina. Prie palyginamosios nuotraukos seka toks prierašas:

„Šį kartą ir vėl „Lidl“ „apsikiaulino“ prieš lietuvius, jiems pardavinėjant „Kalifornijos pistacijas“ po 3,75 euro, kai tokie patys riešutai Airijoje kainuoja vos 2,55 Eur. Gal „Lidl'as“ „užmiršo“, tikriausiai, kad atlyginimas Lietuvoje bemaž 3-4 kartus mažesnis nei Airijoje?“

Pasipiktinimas ir ironiškos pašaipos

Savaime suprantama, po tokio palyginimo pasipylė vienas už kitą piktesni (arba ironija persmelkti – aut. past.) internautų komentarai.

REKLAMA
REKLAMA

„Taikosi prie Lietuvos supermarketų kainų, ko daugiau tikėtis... Lietuva gi turtinga šalis (tipo)“, „Lidl'as gudrauja kaip ir „Maxima“ ar kiti prekybos centrai – kiekiai ir porcijos sumažėjo, bet kainos kažkur 20 proc. pakilo“, „Lietuvos tauta gyvena kaip šveicarai – moka daug, o gauna mažai (šypsenėlė – aut. past.)“.

REKLAMA

Palyginimui pridurta, kad, pavyzdžiui, Nyderlanduose tokia pat pakuotė pistacijų taip pat kainuoja pigiau – 3,35 eurai. Tad, ar iš tiesų lietuviai yra taip skriaudžiami gobšiųjų prekybininkų, o gal tam tikra dalis tiesos slypi kažkur kitur.

Atsakymą, kuris paaiškintų kainų skirtumus įvairiose šalyse, rasti nėra taip jau sunku. Reikia pažvelgti į vieną itin svarbu maisto prekių kainas lemiančių komponenčių. Žinoma, jis nėra absoliutus, bet tikrai turintis didelę įtaką.

Skirtingas PVM tarifas

Atkreipiame dėmesį, kad Lietuvoje standartinis PVM tarifas siekia 21 proc. Lygiai toks pat jis yra taikomas ir maisto produktams. Ką mes matome, jei pažvelgiame į Airijos ir jau minėtų Nyderlandų situaciją.

REKLAMA
REKLAMA

Airijoje standartinis PVM tarifas siekia net 23 proc. Tiesa, maisto produktams yra taikomas 0 proc. PVM tarifas (išskyrus tam tikrus produktus, kuriems taikomas 9 arba 13,5 proc. tarifas).

Nyderlandų atveju, standartinis tarifas yra 21 proc., bet maisto produktams jis yra sumažintas vos iki 6 proc. Tad vienas iš atsakymų, kodėl maisto prekių kainos įvairiose šalyse skiriasi – akivaizdus.

Lietuvoje, prieš kiek mažiau nei metus, taip pat buvo kilusios diskusijos dėl PVM lengvatų kai kuriems maisto produktams. Siūlyta PVM sumažinti nuo 21 iki 9 procentų.

Tiesa, tada teigta, kad prie esamos situacijos PVM tarifo mažinimas daugiau naudos atneštų ne vartotojams, o būtent tiems patiems prekybininkams. Šie esą išnaudotų augančios Lietuvos ekonomikos efektą ir žmonių perkamąją galią.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų