REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per vasarą sodų bendrijose globoti keturkojai draugai daugiabučiuose miestiečiams nebereikalingi. Gyvūnų globos namai vis labiau perpildomi atsikratomų augintinių.

REKLAMA
REKLAMA

„Baigiasi darbai soduose, tad per vasarą ten laikyti šunys ar katės tampa nebereikalingi, į butus kai kurie šeimininkai jų vežtis nenori. Vienus atveža ir palieka gyvybės vagonėlyje ar prie jo, o kitus tiesiog pamiškėje išmeta“, – apgailestauja bendrovės „Panevėžio specialus autotransportas“ darbuotoja, gyvūnų prieglaudos įkūrėja Rūta Liberienė.

REKLAMA

Ne tik džiaugsmas, bet ir atsakomybė

Į tokį žmonių „pomėgį“ žinoma gyvūnų globėja atkreipia dėmesį jau ne pirmus metus. R. Liberienė teigia pastebėjusi, jog dažnai tie patys žmonės, atėjus pavasariui, vėl ieško naujo globotinio.

Tų pačių, jų paliktų, jau nebebūna, tad renkasi kitą ir vežasi su savimi į sodą, myli, rūpinasi juo. Vėlų rudenį gyvūnas vėl pasidaro nereikalingas.

Laimei, norinčiųjų priglausti, auginti gyvūnus nemažėja. Kaip ir visais metų laikais, taip ir rudenį žmonės į gyvybės vagonėlį užsuka ne tik atiduoti, bet ir paprašyti dovanoti šunį ar katę.

REKLAMA
REKLAMA

Atiduodami gyvūną laikinieji jo prižiūrėtojai tikisi, jog šis namus susiranda ilgam.

„Bet, žiūrėk, po kurio laiko tas augintinis vėl pas mus... Prieš imdami gyvūną žmonės vis dar pamiršta, jog parsineša ne tik džiaugsmą: jis gali teršti, graužti, neduoti ramybės, sirgti“, – primena gyvūnų globėja.

Sergančių gyvūnų globoti nesiūloma, tačiau kartais vis dėlto iš pažiūros sveikos, bet turėjusios virusų, pakeitusios aplinką, mitybą katės naujoje vietoje pasiligoja. Tačiau susirgti gali ne tik veltui gauti, bet ir gana nepigiai nusipirkti gyvūnai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su vakcinavimo pažymėjimu

Norintiesiems įsigyti augintinį primenama, kad daug įvairaus amžiaus, dydžio ir spalvos šuniukų bei kačiukų laukia šeimininkų gyvūnų globos namuose. Gyvūnų taip pat galima įsigyti specializuotose parduotuvėse arba iš žmonių, turinčių veterinarinį leidimą užsiimti gyvūnų veisimu.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba siekia riboti neatsakingą gyvūnų veisimo veiklą, kad nedaugėtų benamių gyvūnų.

Veterinarai perspėja, kad norintys pasipelnyti neatsakingi ar nelegalia veikla besiverčiantys prekeiviai parduoda sergančius, neskiepytus ar netinkamomis sąlygomis laikytus gyvūnus, užsikrėtusius parazitais, nusilpusia imunine sistema. Todėl norint įsigyti augintinius, reikėtų pasidomėti parduodamų gyvūnų sveikata, jų laikymo sąlygomis.

REKLAMA

Specialistams žinomas ne vienas atvejis, kai parduodami sergantys, nepagydomi gyvūnai, kai nepatyrusiam pirkėjui negrynaveisliai gyvūnai parduodami kaip grynaveisliai, o apgaulė išryškėja tik po gero pusmečio.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba sulaukia skundų žmonių, dažniausiai pagal skelbimus internete įsigijusių sergančius šuniukus ar kačiukus. Nupirktam keturkojui po kelių dienų pasireiškia ligų požymiai arba dar blogiau – jis nugaišta. Tokiais atvejais ne visada pavyksta surasti pardavėjus, o suradus kyla konfliktai dėl pinigų grąžinimo.

REKLAMA

Žmonės ne visada kreipiasi į veterinarijos gydytojus dėl profilaktinės gyvūno apžiūros, o nepaskiepytų, jaunų gyvūnų imunitetas būna silpnas, jie imlūs infekcinėms ligoms.

„Gyventojai dažnai apsigauna patikėdami pardavėjų garantijomis dėl naminių gyvūnų vakcinavimo. Augintinių šeimininkai turėtų žinoti, kad veterinarijos gydytojai, paskiepiję gyvūną, išduoda vakcinavimo pažymėjimą arba įrašo duomenis į patvirtintos formos gyvūno pasą ir veterinarijos gydyklos apskaitos žurnalą“, – primena specialistai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Meilės irgi gali būti per daug

Veterinarijos gydytojas Kazimieras Paltarokas visiems gyvūnus įsigijusiems žmonėms pirmiausia pataria jų neperšerti.

Veterinarui teko susidurti su daugybe atvejų, kai iš prieglaudos parsinešę ar nusipirkę gyvūnėlį žmonės negali atsidžiaugti jo geru apetitu ir duoda ėsti, kiek telpa. Pasekmių ilgai laukti netenka – peršertus augintinius reikia skubiai gelbėti.

„Visada prieš parsinešant į namus gyvūnėlį reikia įsitikinti jo sveikatingumu. Parsinešus duoti kokią savaitę apsiprasti su naujais šeimininkais ir būtinai parodyti veterinarui. Geriausia, kad prieš pasiimant būtų gerai apgalvota, ar esate pasirengę visiems rūpesčiams, kad nebūtų: kol sveikas – myli, o jeigu kokia bėda – nebereikalingas“, – sako K. Paltarokas.

Kačiukus ir šuniukus nuo trijų mėnesių būtina paskiepyti nuo pasiutligės, taip pat kiekvienam reikalingi ir kitokie skiepai.

Vitalija JALIANIAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų