REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš Vyriausybės parengto Nacionalinio susitarimo daugiausia laimi stambusis kapitalas ir visiški skurdžiai, nes pastarųjų sąskaita taupoma mažiausiai. Daugiausia taupoma viduriniojo sluoksnio sąskaita, teigia profsąjungų lyderiai. Tuo tarpu valdančiųjų atstovai atmeta tokius argumentus ir teigia, kad nė viena socialinė grupė neproteguojama.

REKLAMA
REKLAMA

Naujienų agentūros ELTA konferencijų salėje Žalgirio nacionalinio pasipriešinimo judėjimo antradienį surengtoje viešoje diskusijoje bandyta aiškintis, ar protestais įmanoma pakeisti žmonėms nebepakeliamą situaciją. Vieni diskusijos dalyviai protestus siejo su noru dalyvauti valstybės valdyme ir diskutuoti su Vyriausybe, tai yra, konstruktyviu reiškiniu, kiti - su silpnųjų įrankiu - maištu. Tačiau vienus ir kitu atveju pripažįstama, jog žmonės eina į gatves, nes nori, kad Nacionaliniame susitarime būtų paisoma jų interesų.

REKLAMA

Pasak Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo (NPPSS) pirmininko Vytauto Bako, valstybėje tarp visuomenės grupių sunkmečio našta dalijamasi netolygiai. Valdžios parengtas ir su įvairiomis interesų grupėmis derinamas Nacionalinis susitarimas parankus ne visiems.

"Našta sunkmečiu akivaizdžiai yra netolygi. Sausį dar buvo galima suprasi naują Vyriausybę, kai reikėjo labai greitai priimti sprendimus ir subalansuoti biudžetą, buvo tam tikri signalai, kad kitas taupymas, kuris neišvengiamas, jau bus daromas realiai mažinant valdymo kaštus. Iki šiol valdymo kaštai suprantami kaip socialinių išmokų mažinimas ar atlyginimų mažinimas biudžetininkams. Tikėjomės kitokio požiūrio formuojant 2010-ųjų biudžetą. Grįžome į tą pačią poziciją, nes esminių valstybės valdymo reformų nepadaryta, viešojo administravimo, kas sumažintų valdymo kaštus, realiai irgi nepadaryta, pasitenkinta "oriniais" etatais", - sakė V. Bakas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis teigė, kad politikai našta dalintis nenori, o dar pavojingesni bei neaiškūs dalykai vyksta, kai kuriama Vyriausybės programos alternatyva - Nacionalinis susitarimas. NPPSS vadovas Nacionalinį susitarimą iš dalies vadino netgi neteisėtu, o valdžios užmojus taupyti- prisidengimą labiausiai pažeidžiamais žmonėmis.

"Taupymo išvengia stambusis kapitalas ir visiški skurdžiai, kurie iki šiol buvo. Taupymas vyko ir tebevyksta būtent tų, kurie kažkiek dar bandė užsidirbti, sąskaitą", - teigė V. Bakas.

Profsąjungų atstovui pritarė žalgirietis Alvydas Januševičius, iškeldamas hipotezę, kad valdžioje sėdi kapitalo papirkti žmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Kas yra tikroji valdžia, kas valdo mūsų valdžią? Ar tikrai mūsų valdžia yra visiškai nepriklausoma, ar tikrai jos pačios niekas nevaldo? Gal čia ir yra ta didžioji priežastis, dėl kurios protestuojančiųjų niekas negirdi, nes tiems, kam sakome, yra visiškai nesvarbu. Valdžia yra kapitalo atstovai, juos samdo kapitalas. Profesinė sąjunga yra samdinių atstovai. Jeigu kapitalui pasiseka ir jis valdo savo atstovus ir profesines sąjungas, tada kas belieka tiems samdiniams, kurie eina protestuoti?" - klausė žalgirietis.

Premjero patarėjas psichiatras Raimundas Alekna sakė, kad sunkmečiu "diržų veržimasis" visiems turi būti vienodas, ir kategoriškai atmetė V. Bako išsakytus argumentus. Anot R. Aleknos, įspūdis, jog iš Vyriausybės parengto Nacionalinio susitarimo daugiausia laimi stambusis kapitalas, susidaro dėl to, jog kai kurios visuomenės dalys yra paprasčiausiai aktyvesnės, o valdžia siekia išlaikyti socialinę rimtį.

REKLAMA

"Nėra tikslo, kad kažkuri viena grupė turėtų būti "nuproteguojama" kitos sąskaita. Neįsivaizduoju, kaip tada išsaugosime socialinę rimtį. Trys pagrindiniai dalykai - finansų stabilumas, socialinė rimtis ir ekonomikos skatinimas - šiandienos situacijoje turi būti prioritetiniai. Jeigu mes bandysime vienų sąskaita palengvinti kitų gyvenimą, tai taip jokiu būdu socialinės rimties neišsaugosime", - aiškino R. Alekna.

Jis pridūrė, kad jeigu nepavyks išsaugoti socialinės rimties, tai Lietuvai sumažės galimybės pasiskolinti, o nuo to tik dar labiau pablogės padėtis šalyje.

REKLAMA

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas, vienas iš Nacionalinio susitarimo iniciatorių Rimantas Jonas Dagys teigė, kad susitarimas dar atviras. Tai nauja Vyriausybės dialogo forma ir siūloma ilgalaikė perspektyva.

"Mes gyvename vienoje valtyje. Turime rasti sprendimus ir ypač sudėtingu laikotarpiu, nes jeigu mums tai pavyks padaryti dabar, tai duos labai didelius pliusus ateičiai", - neabejojo R. J. Dagys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų