REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaruoju metu gana nemažai kritikos sulaukiančios Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) vadovės Aurelija Stancikienės veikla trečiadienį bus svarstoma bendrame Seimo Aplinkos apsaugos ir Audito komitetų posėdyje. Bus aiškinamasi, ar pagrįsti kaltinimai dėl netinkamo valstybės turto valdymo.

REKLAMA
REKLAMA

Svarstymas rengiamas remiantis gyventojų pareiškimais dėl įvairių A.Stancikienės pažeidimų. Aplinkos komiteto pirmininko socialdemokrato Broniaus Bradausko teigimu, gaunami skundai “ir dėl turto valdymo, ir dėl jos asmeninių veiksmų bei jos pačios pažeidimų.”

REKLAMA

Seimo Aplinkos komiteto nario Valentino Mazuronio teigimu, svarstymas yra teigiamas poelgis, nors jo priežasčių jis negalėjo įvardinti ir teigė apie tokius planus išgirdęs tik iš portalo „Balsas.lt“. „Kuo daugiau mes svarstysim, tuo geresnių rezultatų turėsim“, - sakė liberaldemokratas.

Audito komiteto pirmininkas Artūras Skardžius buvo konkretesnis ir išskyrė tris problemas, dėl kurių bus svarstoma A. Stancikienės veikla. Visų pirma, bus domimasi žemės valdymo klausimu, kurio pažeidimai, anot A. Skardžiaus, „yra kriminalo vertas dalykas“. Jis retoriškai klausė, „kaip galima žemę padalinti gabaliukais ir po to, pastačius pastatus ant skirtingų žemės gabaliukų, juos pardavinėti kartu su valstybine žeme?“.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat Audito komitetas kelia direkcijos turto eksploatavimo ir galimai padarytos žalos Kuršių nerijai klausimus. A. Skardžiaus teigimu, valstybinis turtas dabar yra tokioje būklėje, kad jo nebegalima eksploatuoti, tačiau nebuvo imtasi jokio remonto. Be to, išvažiuojamojo posėdžio metu buvo rasta plotų, kur pilamos statybinės šiukšlės. „Padarytas šiukšlynas pačioje Kuršių nerijoje“, - teigė Audito komiteto pirmininkas.

Tačiau ne visi būsimo svarstymo dalyviai pritaria argumentams dėl A. Stancikienės veiklos svarstymo. Aplinkos apsaugos komiteto narys Andrius Kubilius portalui „Balsas.lt“ teigė nematąs realaus pagrindo tokiems veiksmas, o šiuos užmojus vertina kaip „nenuilstamas dabartinės valdančiosios daugumos pastangas perimti kai kuriuos jiems ypatingai svarbius postus”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Kubilius neatmeta galimybės, kad tokie valdančiųjų veiksmai gali reikšti norą dar iki Seimo rinkimų „susitvarkyti kai kuriuos korupcinius dalykus Kuršių nerijos nacionaliniame parke“.

Tuo tarpu B. Bradauskas griežtai paneigė, kad svarstymas susijęs su Kuršių nerijos nacionalinio parko vadovės prašymu stabdyti numatomą Neringos urbanizaciją. „Balsas.lt“ primena, A. Stancikienė raštu kreipėsi į aplinkos ministrą Artūrą Paulauską, prašydama stabdyti Neringos Bendrojo plano tvirtinimą ministrų kabinete, nes jis esą numato pernelyg didelę urbanizaciją.

REKLAMA

Ryšį tarp šios A. Stancikienės iniciatyvos ir jos veiklos svarstymo Seimo komitetuose mato ir Alternatyvi kultūros paveldo komisija, vienijanti apie 20 visuomeninių organizacijų. Šį trečiadienį prie Seimo rūmų ji organizuoja piketą, kuriame kviečiama išreikšti paramą A. Stanickienei bei parodyti savo pilietinę poziciją dėl Kuršių nerijos ateities.

Alternatyvi kultūros paveldo komisija taip pat skunde kreipiasi į aukščiausius valdžios atstovus bei kitus suinteresuotus valdžios organus ir teigia, jog Neringos Bendrasis planas yra „teisinio nihilizmo“ pavyzdys, o jame numatyti sprendiniai yra „vandalizmas unikalaus Nerijos kraštovaizdžio atžvilgiu“.

REKLAMA

A.Stancikienė jau anksčiau yra teigusi, jog jaučia spaudimą iš politikų, o anoniminiai skundai dažniausiai yra gaunami iš asmenų, kurie patys turi privačių interesų.

Kodėl nėra nubausti nacionalinio parko šiukšlintojai, A. Stancikienė yra argumentavusi tuo, jog šiukšlėmis užverstos teritorijos šeimininkų nepavyksta nubausti už aplinkos teršimą, nes dienomis inspektoriai jų negali surasti.

A.Stancikienė ir Neringos savivaldybė konfliktuoja jau seniai - KNNP direktorė kritikuojama už esą per griežtus draudimus parko teritorijoje. Tuo metu ji pati teigia ginanti visuomenės interesą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip žinoma, Valstybinės saugomos teritorijos tarnybos ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorės yra patekusios į kai kurių socialliberalų nemalonę. Kovo 11-ąją Kuršių nerijoje R. Zujevas, Seimo narys socialliberalas Gediminas Jakavonis aktyviai dalyvavo pikete ir reikalavo minėtų pareigūnių atsistatydinimo.

„Balsas.lt“ primena, kad neseniai aplinkos ministro Artūro Paulausko pavedimu Aplinkos ministerija atlikto KNNP veiklos audito metu buvo rasta smulkių pažeidimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų