REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aukšta temperatūra ir nesiliaujantis kosulys, šaltas maistas ir dėl nusilpimo ramstomos ligoninės sienos – tokio scenarijaus koronaviruso į ligos patalą paguldyta Kelmės rajono gyventoja Dajana Bacevičienė galėjo išvengti. Moteris beda pirštu į atsakingas institucijas – net kelias dienas vėluojant į saviizoliaciją išsiųsti kontaktą su sergančiaisiais turėjusius asmenis ji tapo pasėto naujo ligos židinio auka.

Aukšta temperatūra ir nesiliaujantis kosulys, šaltas maistas ir dėl nusilpimo ramstomos ligoninės sienos – tokio scenarijaus koronaviruso į ligos patalą paguldyta Kelmės rajono gyventoja Dajana Bacevičienė galėjo išvengti. Moteris beda pirštu į atsakingas institucijas – net kelias dienas vėluojant į saviizoliaciją išsiųsti kontaktą su sergančiaisiais turėjusius asmenis ji tapo pasėto naujo ligos židinio auka.

REKLAMA

Iš pradžių pati skeptiškai vertinusi dabartinę situaciją dėl COVID-19 kelmiškė Dajana dabar sako niekam nelinkėtų susirgti šiuo virusu.

„Nors nešiojau kaukę, dariau viską pagal taisykles, bet viduje turėjau tokį skeptiškumą, kad gal perdėtai viskas, kad tikrai taip negali būti. Galvojau, dar ir jauna esu, tad net jei ir susirgsiu, tai lengvai viskas bus.

Bet nieko panašaus. Tai tikrai nėra tas pats, kas gripas, taip stipriai sirgusi dar nesu. Neturiu priešų, bet net jiems ir niekam kitam nelinkiu to patirti“, – pasakojo jau antrą savaitę COVID-19 serganti moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Visiškai neturėjo jėgų

Iš Respublikinės Šiaulių ligoninės namo gydytis grįžusi moteris teigė vis dar besijaučianti silpnai, tačiau dar blogiau buvo ligai vos prasidėjus. 

REKLAMA

„Vargino didelis kosulys, silpnumas, sunku užsiimti bet kokia veikla – tiek protine, tiek fizine. Jau nekalbu, kad ir taip esi fiziškai apribotas.

Geriu antibiotikus, vaistus nuo kosulio, daug arbatų ir laukiu pasveikimo. Tikrai nepasakyčiau, kad tai – paprastas gripas. Viskas daug sudėtingiau, bet gal ir dėl to, kad liga kartu komplikavosi į bronchitą“, – sakė pirmame kurse muzikos pedagogiką Šiaulių universitete studijuojanti moteris.

Užsikrėtė universitete

D. Bacevičienė pasakojo, kad pirmuosius COVID-19 simptomus pajuto penktadienį prieš dvi savaites, kai grįžo iš paskaitų universitete. O jame užkratą išplatino iš Raseinių, kuriuose dėl viruso plitimo nuo spalio 9 d. yra paskelbtas karantinas, atvykę asmenys.

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų kurse yra iš Raseinių atvykę studentai, ir jie turėjo kontaktą su žmonėmis, kuriems patvirtintas Covid‘as. 

Tačiau jie dar kelias dienas ėjo į paskaitas, kol gavo nurodymą iš visuomenės sveikatos centro, kad jie irgi turi izoliuotis ir negali dalyvauti paskaitose. Ir buvo kokios 2–3 dienos, kada visi ėjom į paskaitas, dainavom, grojom vienoje patalpoje“, – pasakojo kelmiškė.

Po kelių dienų buvo paskelbta, kad universitetas pereina į nuotolinį mokymąsi. Neilgai trukus ir kartu su moterimi studijuojantys raseiniškiai pajuto pirmuosius ligos simptomus.

„Jiems nurodyta pasidaryti testus ir buvo gauti teigiami atsakymai. Ir praėjo gal 4–5 dienos, kada su jais turėjau kontaktą, penktadienį vakare grįžusi iš Šiaulių pradėjau jausti simptomus, pradėjau kosėti“, – pasakojo D. Bacevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip vėliau paaiškėjo, iš jos kurso iš viso teigiamus COVID-19 testų atsakymus gavo 8 žmonės.

Komplikavosi į bronchitą

Problemų su plaučiais jau turinti moteris iškart pajuto, kad prasidėjęs kosulys yra stiprus ir reikalauja gydymo. 

„Šeštadienį pakilo aukšta temperatūra, net iki 39,2 laipsnių ir niekaip nekrito. Pragulėjau paslika, nes jos niekaip nebuvo galima numušti. Jei ir išgeri vaistų, tai vos kelios dalys „nukrenta“ ir vėl pakyla. 

Kadangi toliau vargino kosulys, užsirašiau atlikti Covid-19 tyrimus. Buvo mintis, kad gal man tik bronchitas, bet kartu neapleido įtarimas, kad tokia temperatūra gali būti ir prie Covid‘o. Buvau labai nusilpusi, nieko net pakelti negalėjau, buvo labai sunku“, – prisiminė ji.

REKLAMA

Manė, kad gal neišgyvens

Susisiekus su gydytoja ši išrašiusi antibiotikų, tačiau į Šiaulių karščiavimo kliniką moteris vykti negalėjo, nes yra Kelmės rajono gyventoja.

„Kol buvau izoliacijoje ir laukiau tyrimo atlikimo laiko, buvo labai blogai. Galvojau, neišgyvensiu iki antradienio. Laimei, bent geriant gydytojos išrašytus antibiotikus pasidarė geriau“, – sakė ji.

Tačiau dėl moters būklės paankstinus tyrimo atlikimo datą ir jau kitą rytą gavus teigiamą COVID-19 testą šeimos gydytoja negalėjo jai pasiūlyti nieko kito kaip vykti į Respublikinę Šiaulių ligoninę. 

„Ji sakė, kad niekas daugiau negali tokioje situacijoje manimi pasirūpinti, reikia, kad būčiau ištirta, ar nėra paveikti plaučiai ir pan.“, – prisiminė kelmiškė.

REKLAMA

Košmariška patirtis ligoninėje

Vis dėlto moters patirtis patekus į ligoninėje buvo tragiška, ko, sakė ji, niekam nelinkėtų.

„Nesu buvusi nei izoliatoriuje, nei kur kitur už grotų, mačiau tik per televizorių, tai susidarė įspūdis, kad jie ten geriau gyvena. 

Karšto maisto nesulaukiau, nors mane paguldė antradienį 1 val., valgyti gavau tik kažkur 6 val. vakare. Buvo patiekta šalta košė ir šalta arbata ar į ją panašus gėrimas. 

Aš to maisto neliečiau, nes jis buvo šaltas ir neišvaizdus, juolab neturėjau jėgų valgyti. Labai norėjosi tokioje situacijoje karšto gėrimo. Paprašiau to seselės, turėjau ir savo puodelį, arbatos įsidėjusi, tai sakė, kad tokių galimybių nėra, nes jos pačios negėrusios nei kavos, nei arbatos nuo ryto“, – pasakojo D. Bacevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šokiruota dėl maitinimo sąlygų

Vėliau į tą pačią palatą dar paguldžius dvi panašios būklės moteris situacija išliko panaši – gavusios šaltus patiekalus pacientės ėmė reikalauti karšto maisto ir arbatos.

„Buvo paprašyta pakviesti administratorę, tai atėjo gydytoja ir sakė, kad situacija tokia, kokia yra, kad jiems patiems sudėtinga, neturi laiko arbatai, kavai, normaliam maistui. Ir kad tas maistas net nėra jų prerogatyva, kad jis atkeliauja iš kito skyriaus, bet mūsų nusiskundimus perdavė“, – pasakojo moteris.

Po to dar pabendravus su žurnalistais ryte pacientės gavo šaltų makaronų.

„Juos atvežė dėžėse, ant kurių buvo parašyta „šlapimo indeliai“. Taip pat buvo ir šaltos arbatos. Tai mes atsisakėme valgyti maistą ir viskas tuo baigėsi. Ir nieko daugiau negavome. 

REKLAMA

Per pietus, kai buvome pasiskundusios, tai pirmą kartą gavome šiltos sriubos ir šiltą kotletą ir vakare gavau dar kažko šilto. Taigi realiai tik po „boikoto“, kreipimosi į ligoninės valdžią, žiniasklaidą kažkas pajudėjo“, – komentavo COVID-19 serganti moteris.

Išrašė jau vartojamų antibiotikų

Keista situacija moteriai pasirodė ir dėl gydymo paslaugų.

„Mane paguldė 1 val. į palatą. Iš pradžių dar nenorėjo priimti, sakė, kad neparuošta vieta, bet kai pamatė mano būklę, kai atsiguliau priimamajame ant suolelio, nes buvau tiek išsekusi, tai tada nuvedė mane į palatą ir paliko.

5 val. atėjo iš venos paimti kraujo ir sakė, kad kitą dieną darys plaučių tomografiją. Aš tuo metu jau gėriau antibiotikus, todėl atėjus gydytojai paklausiau, ar juos toliau gerti. Tai sakė, kam aš juos geriu, jei niekas nenustatyta?

REKLAMA

Sakiau, kad turiu patirties dėl bronchito ir jei taip pradedu kosėti, tai man būtinai reikia medikamentų. Tai gydytoja atsakė, kad jūsų reikalas, jei noriu, tai ir galiu gerti tuos savo antibiotikus“, – kalbėjo ji.

Kitą dieną, t. y. praėjusį trečiadienį per pietus moteriai atlikti plaučių tyrimai ir, kaip pasirodė, duota gerti tų pačių jau vartojamų vaistų.

„Tiek ir to gydymo. Ketvirtadienį seselė atnešė tabletę, identišką, ką ir taip geriu. Seselė sako, kad tai ibuprofenas, sakau, tikrai ne. Tai patikslinus paaiškėjo, kad tai tas pats antibiotikas, kurį jau vartoju. Tai sakau, man nereikia, aš savo geriu.

Tai sako čia jūsų gal skirtingi. Padaviau dėžutę, kad patikrintų, tai grįžo ir vis dėlto sako, kad taip, tikrai čia tie patys antibiotikai“, – pasakojo D. Bacevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išsiprašė namo

Nuo antradienio iki penktadienio prabuvusi ligoninėje, atvykus greitajai, kuri turėjo moterį išvežti toliau izoliuotis į Ambromiškes, ji pati išsiprašė namo. 

„Pasirašiau sutikimo raštą, kad aš atsisakau ten vykti. Sakiau, kad neturiu galimybės tokiam laikui išvažiuoti, kai namie du mažamečiai vaikai, vyras su lūžusia koja. Juo labiau kad manimi niekas nepasirūpins ten. Namie karšto maisto tikrai gausiu. Tad toliau sėkmingai geriu antibiotikus“, – sakė pašnekovė.

Nustebino netvarka dėl tualetų higienos

Kelmiškė kartu pasakojo kaip reikiant buvusi nustebinta netvarka tualetuose, kurie nei užsidarė, nei juose buvo dezinfekcinio skysčio ar muilo. Apie galimybę nusiprausti duše irgi nebuvo jokios kalbos.

REKLAMA

„Koridoriaus gale yra tik vienas tualetas, kuriuo naudojasi apie 20 žmonių – tiek vyrai, tiek moterys. Tualetas buvo neprižiūrimas, nešvarus, nebuvo jokių dezinfektantų, net muilo, nėra net kabliuko užsirakinti. 

Jau nukritus temperatūrai klausiau, kur būtų galimybė nusiprausti, ar galėčiau pasinaudoti dušu, tai sakė, kad nėra tokios galimybės“, – pasakojo COVID-19 serganti moteris.

Jos svarstymu, dėl tokios netvarkos ir higienos sąlygų stokos virusas greičiausiai ligoninėse ir gali lengvai plisti. Kaip pasakojo Dajana, higienos priemonių atsiradę tik trečią dieną:

„Suprantu, kad visi esame žmonės, gal ne iš karto pasiruošę. Bet nebuvo paruoštos nei palatos, nei higienai reikalingos priemonės. Turėjau eiti į koridoriaus galą pasinaudoti tualetu, man buvo labai silpna, glausčiausi į sienas. O juk kur prisiliečiau, tai irgi pasiliko viruso, taip ir plinta“, – pasakojo Kelmės rajono gyventoja.

REKLAMA

Ligoninė: situacija dėl maitinimo ištaisyta

Ligoninės vyriausioji slaugos administratorė Sigita Klimavičienė tvirtino, kad šiandien situacija dėl maitinimo jau yra ištaisyta ir daugiau skundų be šios pacientės negirdėjo.

„Nebuvo planuota tokiu būdu teikti pacientams maitinimą. Skyrius įsikūrinėjo esant ekstremaliai situacijai, tą pačią dieną buvo guldomi pacientai ir vykdomi pasiruošimo, darbo organizavimo darbai, bet tai ta problema šiuo momentu jau yra išspręsta.

Pacientai gauna mūsų maisto paruošimo skyriuose gamintą maistą. Jis patiekiamas vienkartiniuose indeliuose, kadangi taip infekciniams pacientams priklauso. Maistas yra išporcijuojamas ir iš virtuvės išvažiuoja paskutiniu metu, nes mūsų klinikos, kur maistas pristatomas, yra nutolusios“, – pasakojo ligoninės atstovė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji pabrėžė, kad indeliuose maistas atvežamas saugiai, viskas sudėta termoportuose, kad neprarastų šilumos.

Situacija įtempta

Paklausta, ar dėl gana ilgo maisto kelio nėra galimybės jam atvėsti, ligoninės atstovė tikino, kad vos dėl to gavo skundų, skyriuje buvo suorganizuota ir mikrobangų krosnelė, ir virdulys.

„Pati stebėjau tą maisto kelią, tai jį sudėjus į vienkartinius indelius yra skambinama į tuos skyrius tuberkuliozės klinikoje, kad jie nusileistų lauktų su savo taromis, kur būtų sudėti kiti indeliai. O iki išporcijavimo maistas yra laikomas šiltai, kad neatvėstų. O jei taip ir nutiktų, yra galimybė tą maistą mikrobangų kronelyje pašildyti“, – kalbėjo S. Klimavičienė.

Ji neslėpė, kad ligoninėje situacija įtempta, nes prieš tai turėtas tik 19 lovos suaugusiųjų skyrius ir jo plėtimas į kitas patalpas kelia iššūkių.

„Reikalingos ne tik patalpos, bet ir personalas“, – pridūrė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų