REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Paskutinė rudens šventė prieš visus virusus!“. Štai toks skambus šūkis puikuojasi ant šį sekmadienį vyksiančios Utenos kultūros centro organizuojamos šventės plakato. Koronaviruso paros atvejų skaičiui šalyje siekiant kone pusantro šimto, miesto kultūros centro atstovai sako, kad tokia šventė šiuo metu yra vienintelis būdas atsilaikyti prieš neprotingus Vyriausybės nurodymus. Utenos meras visgi teigia nežinąs, ar dabar tokie renginiai tikrai yra reikalingi.

„Paskutinė rudens šventė prieš visus virusus!“. Štai toks skambus šūkis puikuojasi ant šį sekmadienį vyksiančios Utenos kultūros centro organizuojamos šventės plakato. Koronaviruso paros atvejų skaičiui šalyje siekiant kone pusantro šimto, miesto kultūros centro atstovai sako, kad tokia šventė šiuo metu yra vienintelis būdas atsilaikyti prieš neprotingus Vyriausybės nurodymus. Utenos meras visgi teigia nežinąs, ar dabar tokie renginiai tikrai yra reikalingi.

REKLAMA

Vos prieš kelias dienas premjeras Saulius Skvernelis pranešė, jog Vyriausybės sprendimu nuo spalio 1 dienos masiniai renginiai, tokie kaip derliaus arba miesto šventės, nebebus leidžiami.

Visgi, iki minėtosios datos dar visa savaitė, tad ir „paskutinės minutės“ renginiams laiko dar yra. Tuo suskubo pasinaudoti ir Utenos kultūros centras. 

REKLAMA
REKLAMA

„Bagotuos gaspadinių kemeliuos bus visokiausių linksmybių, rungčių ir gardumynų. Kaštavosma!“, – skelbiama Utenos rajono rudens šventės reklaminiame plakate.

REKLAMA

Ir iš tikrųjų, atrodo, jog linksmybių netrūks: vyks mugė, koncertuos tokie Lietuvos gyventojų pamėgti atlikėjai kaip Radžis, grupė Patruliai bei vietiniai Utenos rajono ansambliai, bus rodomas kino filmas.

Programoje nurodomas ir „politinių kandidatų prisistatymas ir kitokie rudeniški šposai“, kuriame, kaip teigia patys organizatoriai, visi Utenos rajone į seimą kandidatuojantys politikai bus kviečiami lipti ant scenos ir pasakoti anekdotus bei šmaikščias istorijas „be jokių politikavimų“.

Utenos rajono meras Alvydas Katinas teigia apie renginį daug nežinantis ir su programa dar nesusipažinęs, tačiau pasak jo, tai jau antrus metus iš eilės vykstantis nedidelio masto renginys, skirtas šeimoms.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas apie tai, ar atsižvelgiant į dabartinę situaciją ir kitą savaitę galimai besikeičiančius reikalavimus, galbūt buvo svarstoma neleisti vykdyti tokio masto šventės, meras pripažįsta, kad dėl šio renginio abejonių jam visgi kyla.

„Pas mus tie rezultatai gana geri, nesame rizikos zonose, bet geriau vykdyti prevenciją nei paskui po to viską uždaryti. Visa tai (šventės – aut. past.) yra gražu, bet tikrai reikėtų tą dalyką persvarstyti. Rytoj apie tai ruošiamės padiskutuoti su administracija, ekstremalių situacijų valdymo vadovu.

Žiūrint į tuos skaičius man irgi atrodo, ar tikrai viskas šią akimirką būtina, ar geriau pabūti kantresniems“, – su tv3.lt kalbėjo Utenos rajono meras A. Katinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Utenos kultūros centro direktorius: mums nieko kito nebelieka

Priešingai nei rajono meras, Utenos kultūros centro direktorius Erikas Druskinas šioje situacijoje problemos ir pavojaus gyventojų sveikatai nemato.

Jis tvirtai laikosi nuomonės, kad Vyriausybė turėtų prisiimti daugiau atsakomybės už savo sprendimus, kenkiančius visai kultūros bendruomenei, o šiuo metu šalyje išplitę židiniai yra sukelti ne masinių renginių, o veikiau kai kurių politinių siūlymų.

„Renginiai vyksta įvairūs visoje Lietuvoje. {...} Renginiai ribojami tose vietovėse, kur yra židiniai. Utenos rajone tokių židinių nėra.

Mums labai liūdna ir mes visa kultūros bendruomenė manome, kad daugiau atsakomybės dėl tų židinių turi prisiimti ir Vyriausybė, kartu su Skverneliu“, – aiškina rajono kultūros bendruomenės atstovas.

REKLAMA

Pasak jo, būtent dėl to ir pasirinktas toks dabartinėje situacijoje išskirtinai atrodantis pavadinimas: „Rudens šventė prieš visus virusus“.

„Šiek tiek iš tiesų mes norime parodyti, kad tas neatsakingas elgesys nėra gerai. {...} Mums nieko nelieka, kaip tik juokauti ir apgailestauti, kad esame tiesiog pamiršti. O po to, nuolat kaltinami – matome straipsnius, politikų pasisakymus.

Kažkokia viceministrė yra pasisakiusi, kad menininkai per vasarą turėjo sukaupti sau rezervus, bet nesupranta žmogus, kad menininkams būtent ruduo yra pagrindinis metinių pajamų šaltinis", – tv3.lt dėsto E. Druskinas.

Jis neslepia nusivylimo dabartinės valdžios sprendimais, pasak jo, itin sumenkinančiais kultūros ir meno sektoriaus galimybę išgyventi pandemiją.

REKLAMA

„Menininkai kenčia, nes mums yra atšaukinėjami renginiai. Tie reikalavimai svyruoja – tai leidžiami renginiai be apribojimų, tai vėl su apribojimais. Natūralu, kad visam kultūros sektoriui yra be proto sunku prisitaikyti prie nuolatos besikeičiančių reikalavimų.

Mes nesuprantame, kodėl keliaujantys žmonės galėjo keliauti be saviizoliacijos. Po to užneša tuos židinius, o kaltinama yra visuomenė, kad neatsakingai elgiasi. Mes atsakingai elgiamės, ir parduotuvėse su kaukėmis, ir renginių metu esame su kaukėmis.

O mes tiesiog bandome išgyventi, visas sektorius kultūros ir pramogų. Realios paramos valstybė nesuteikia yra tiesiog blefavimas, mechanizmai neveikia, tai yra imitacija“, – savo pasirinkimą tokiu metu organizuoti didelio masto renginį aiškina Utenos kultūros centro direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Veryga masinių renginių ragina atsisakyti

Ketvirtadienį SAM vadovas Aurelijus Veryga paragino savivaldybes įvertinti situaciją savo teritorijoje.

„Vertėtų pagalvoti, ar nebūtų verta atsisakyti masinių renginių, kuriuose tikrai neįmanoma registruoti dalyvių ir atsekti jų buvimą. Nes atsiradus užsikrėtimui, atsiradus židiniui, nebūtų įmanoma nustatyti galimų kontaktų.

Žinant, kad užsikrėtusiųjų skaičius kasdien yra augantis, siūlyčiau savivaldybėms dar kartą permastyti galimybę tokus renginius atšaukti ar nukelti vėlesniam laikui“, – pabrėžė A. Veryga.

Ketvirtadienį NVSC informavo, kad Lietuvoje iš viso patvirtinti 4070 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 1709 asmenys, 2253 – pasveiko. 

Pamatykite, kaip ir kada įvyksta COVID-19 infekcija, šiame reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų