REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos karinės jūrų pajėgos švenčia 28-ąjį gimtadienį, o tokios šventės proga karo jūrininkai atveria savų kajučių duris, pasakoja apie kamuojančią jūros ligą, buitį laive, pratybas ir ginkluotę.

Lietuvos karinės jūrų pajėgos švenčia 28-ąjį gimtadienį, o tokios šventės proga karo jūrininkai atveria savų kajučių duris, pasakoja apie kamuojančią jūros ligą, buitį laive, pratybas ir ginkluotę.

REKLAMA

Karinių laivų flotilėje Klaipėdoje šventė. 28-ąsias atkūrimo metines mini Lietuvos karinės jūros pajėgos.

Nors karinių jūrų pajėgų istorija skaičiuojama nuo tarpukario, tačiau dar praėjusio tūkstantmečio pradžioje mūsų protėviai laivus naudojo ne tik prekybai, o ir karybai. Lietuvai atkūrus nepriklausomybę 1935-aisiais buvo įsteigtas ir Lietuvos karinis laivynas, kurį šalį okupavę sovietai sunaikino.

O štai 1992-aisiais Karinės jūrų pajėgos atkurtos. Jų flagmane, laive „Jotvingis“ tarnauja klaipėdietis Ainis.

REKLAMA
REKLAMA

„Nusprendžiau atlikti privalomąją karo tarnybą ir ją atlikau Karinėje jūrų pajėgose Palangoje. Ir kažkur įpusėjus tarnybai nusprendžiau, jog vis dėlto noriu pasilikti tarnauti karo laivuose ir tokiu būdu prisidėti prie šalies saugumo“, – sako karo jūrininkas Ainis Jackūnas.

REKLAMA

Ainis pasakoja, kad pirmais tarnybos mėnesiais, kai „Jotvingiu“ iškeliaudavo ilgesniam laikui pasireikšdavo jūros liga. Ir ne jam vienam.

„Kaip mums mūsų vadas kažkada yra sakęs, ne tai ar yra ar nėra jūros liga, bet kaip po jos sugebi toliau atlikti savo pareigas. Ta jūros liga pasireiškia visiems skirtingai, vieniems reikia didesnės bangos, kitiems mažesnės“, – pasakoja A. Jackūnas.

Ainis aprodo ir laivą, kuriame tarnauja: „Atėjęs į tarnybą karys pasižymi, kad jis atėjo į laivą ir išeidamas vėl perkelia smeigtuką į liniją „krante“. Tai tokiu būdu sargybinis prie trapo žino kas yra laive, kiek yra žmonių. Jeigu būtų koks pavojus, kad ir gaisras, mokymai, iš karto būtų žinoma kiek karių yra laive.“

REKLAMA
REKLAMA

Karo jūrininkas pasakoja, kad šiuolaikiniuose laivuose kajutės yra sandarios, vanduo čia nepatenka, o laivą supant bangoms miegas būna labai saldus:

„Tokio tipo spintose yra sudėti karių asmeniniai daiktai, higienos priemonės ir visą kitą, ko gali reikėti kasdienai. Štai tokiose pailgose spintose yra striukės, paradinės uniformos ir kiti rečiau naudojami daiktai.“

Tačiau visų šių daiktų Ainiui netrukus prireiks kur kas dažniau. „Jotvingis“ liepos pabaigoje pusmečiui išvyksta į tarptautines pratybas jūroje. „Jotvingis“ ir čia bus flagmanas.

„Jotvingyje dirbs karinių jūrų pajėgų štabas, kuris vadovaus visam laivų junginiui. Štabas, kurio pagrindą sudarys Lietuvos karinių jūrų pajėgų karininkai, taip pas bus ir Danijos, Latvijos ir Nyderlandų karininkas, kurie vadovaus tam junginiui laivų“, – teigia „Jotvingio“ vadas Vytautas Šakalis.

Per metus Lietuvos karo laivai kartu su sąjungininkas iš kitų NATO šalių dalyvauja dešimtyse įvairiausios paskirties pratybų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų