REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalia Prezidentūros lesbiečių, gėjų, biseksualių ir translyčių asmenų protestas. Į Seimą ketinantis pakliūti profesionalus gėjus kaltina prezidentą Gitaną Nausėdą, neva šis nesilaiko dar prieš Prezidento rinkimus duoto pažado per gėjų paradą įsisegti į atlapą vaivorykštės ženklelį.

Šalia Prezidentūros lesbiečių, gėjų, biseksualių ir translyčių asmenų protestas. Į Seimą ketinantis pakliūti profesionalus gėjus kaltina prezidentą Gitaną Nausėdą, neva šis nesilaiko dar prieš Prezidento rinkimus duoto pažado per gėjų paradą įsisegti į atlapą vaivorykštės ženklelį.

REKLAMA

Prezidentūra atkerta, kad LGBT paradas šiemet nevyksta, tad kalbos apie pažadų nesilaikymą neturi jokio pagrindo, o solidarumas su lesbietėmis, gėjais, biseksualiais ir translyčiais asmenimis esą bus išreikštas vėliau.

Keliolika lesbiečių, gėjų, biseksualių ir translyčių asmenų bendruomenės narių ir jų užtarėjų šalia Prezidentūros skanduoja šūkius: „Mes šiandien esame čia prie LR Preidentūros, nes norime Prezidentui priminti jo rinkiminį pažadą.“

Akcijos, kurių organizatoriai nori patekti į Seimą, reiškiasi ir kaltina Prezidentą neva šis nesilaiko jiems per rinkiminę kampaniją duoto pažado. Mat, 2019-ųjų gegužę Nausėda debatų su Ingrida Šimonyte metu pasakė, kad lesbietes, gėjus, biseksualus ir translyčius asmenis palaikytų jų eitynių metu įsisekdamas solidarumo ženklelį.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš ženklelį įsisegčiau, nes tuo pademonstruočiau savo solidarumą brutaliam nesuvokimui, kad gyvename visuomenėje, kurioje privalome gerbti vienas kitą. Ir jeigu matysiu bent menkiausias tokio netolerantiškumo apraiškas, aš į tai tikrai reaguosiu ir pareikšiu savo žmogišką solidarumą. Labiausiai ko aš nekenčiu, kuomet vieni žmonės žemina kitus žmones, nesvarbu kokiu pagrindu“, – sako Prezidentas Gitanas Nausėda.

REKLAMA

Gėjų, lesbiečių, biseksualų ir translyčių eitynės Lietuvoje šiemet dar nevyko. Tačiau LGBT vis tiek aiškina, kad Nausėda nesilaiko duoto žodžio.

„Birželis yra LGBT pasididžiavimo mėnuo ir tai yra puiki proga solidarizuotis su šita socialine grupe. Nepaisant įvairių politikų, visuomenės nuomonės formuotojų raginimų Prezidentas netesėjo savo pažado“, – pasakoja akcijos organizatorius Tomas Vytautas Raskevičius.

Prezidentūra jau anksčiau buvo pateikusi savo atsakymą, kuriame bandė paaiškinti lesbietėms, gėjams, biseksualams ir translyčiams piliečiams, kad pažadas nebuvo sulaužytas:

REKLAMA
REKLAMA

„Prezidentas duotus pažadus pamena ir jų laikosi. Šį ženkliuką prezidentas įsisegs išreikšdamas savo solidarumą. Ir tą jis padarys natūraliomis aplinkybėmis ir tam tinkama proga, o ne kažkam primygtinai prašant.“

 Tiesa, tokie argumentai akcijos dalyvių netenkina:

„Turėjo prisisegti ženklelį. Kadangi šiemet parado nebuvo, visas mėnuo buvo skirtas LGBT bendruomenei, ir deja nesulaukėme.“

„Man atrodo, kad jau yra pats metas mūsų šaliai, mūsų valstybei suprasti, kad nepaisant to, kokia yra seksualinė orientacija, piliečiai yra lygiateisiški ir reikia juos paremti.“

„Ženklelis yra tik simbolis, būtų daug svarbiau, jeigu politikai pagaliau nebevengtų šios temos, na, ir bandytų drąsiai imtis žingsnių, kad ir pradėti nuo partnerystės įteisinimo.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Renginio organizatoriai savo akcijos nevadina prišrinkiminiu dėmesio ieškojimu, tai, kad dalis jos dalyvių dalyvauja rinkimuose į Seimą vadina sutapimu. Prezidentas turės progą ištesėti savo pažadą po savaitės. Liepos 11 dieną Vilnioje vyks naujos, kitokios eitynės, kuriose dalyvaus dar daugiau skirtingų seksualinių mažumų.

Tai nebuvo vienintelė penktadienio akcija šalia Prezidentūros.

Lesbietes, gėjus, biseksualus ir translyčius asmenis Daukanto aikštėje pakeitė kiti kandidatai rinkimuose – Seimo narys Žygimantas Pavilionis, europarlamentaras Petras Auštrevičius, kurie protestuoja dėl to, kad Gitanas Nausėda per daug bičiuliaujasi su Baltarusijos vadovu Aleksandru Lukašenka.

REKLAMA

Nors daugumą protesto dalyvių sudaro baltarusiai, čia randame ir protestuotojus iš praėjusios akcijos:

„Nesu kažkoks profesionalus protestuotojas. Tiesiog taip sutapo, kad vyko vienas po kito protestai, kurie buvo svarbūs.“

„Mes čia stovėdami kovojame ne tik už demokratiją, nes tik už teisinė valstybę, bet ir už žmogaus teises. Tas ankstesnis protestas taip pat stovėjo už tos pačios vertybės.“

Apžvalgininkas Virgis Valentinavičius aiškina, kad prieš Seimo rinkimus protestų su kandidatais pirmose eilėse tik daugės.

„Prezidentas tyčia, netyčia jau seniai yra įsitraukęs į valdančiųjų rinkiminę kampaniją. Pavyzdžiui, kai vyksta susitikimas dėl valstybinio banko, tai yra valdančiųjų programos dalykas, ir jų rinkiminės kampanijos elementas. Tai opozicijai reikia kažką daryti, kadangi jie nevaldžioje ir savo eurokomisaro neturi. Ir savo Prezidento neturi. Tai jiems reikia organizuoti piketus įvairiais pretekstais“, – teigia apžvalgininkas Virgis Valentinavičius.

REKLAMA

„Mes gyvename demokratijoje, todėl kiekviena žmonių grupė, kuri turi ką pasakyti visuomenei, turi teisę tai pasakyti, branginkime savo demokratiją“, – kalbėjo Prezidento patarėja Asta Skaisgirytė.

Protestas šalia Prezidentūros dėl Baltarusijos politikos ir Astravo elektrinės klausimų šią vasarą organizuojamas antrą kartą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų