REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžyje – pirmoji mirtis nuo erkinio encefalito. Auka tapo 48-erių Kupiškio rajono gyventojas 4 vaikų tėvas. Tiesa, miške dirbęs vyras nuo erkinio encefalito nebuvo pasiskiepijęs. Specialistai griežti, skiepas net 99 proc. apsaugo nuo sunkių smegenų komplikacijų.

Panevėžyje – pirmoji mirtis nuo erkinio encefalito. Auka tapo 48-erių Kupiškio rajono gyventojas 4 vaikų tėvas. Tiesa, miške dirbęs vyras nuo erkinio encefalito nebuvo pasiskiepijęs. Specialistai griežti, skiepas net 99 proc. apsaugo nuo sunkių smegenų komplikacijų.

REKLAMA

Erkinis encefalitas – Kupiškio rajono Subačiaus kaimelio gyventojui kainavo gyvybę. Vyro netekusi sugyventinė sako, kad šeimos galva Panevėžio ligoninėje dar spėjo sutikti 48-ajį savo gimtadienį. Ten su kojos paralyžiumi kupiškėnas pateko dar birželio pradžioje įtarus insultą. Tačiau gydytojai greitai nustatė erkinį encefalitą, būklei blogėjant, vyras paniro į komą.

„Mes šventėm tėvo dieną jautėsi gerai, aišku, pasigėrė ten, parėjo miegot, pamiegojo, po poros valandų atsikėlė ir kojos nebejautė staiga. Greitai. Paskui naktį pradėjo labai karščiuot labai galvą skaudėt jam“, – sako našlė Vaida Stamundrienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Jis papuolė į reanimaciją iš karto. Tai vienas iš tokių atvejų kai būna labai sunkūs. Jis pakliuvo jau su pažeistomis smegenimis komos būklėje. Ir taip būna, kadangi erkinis encefalitas prasideda karščiavimu“, – pasakoja infekcinių ligų sk. vedėja Violeta Dabrauskienė.

REKLAMA

Sugyventinė sako, kad vyras nebuvo pasiskiepijęs, nors erkės dirbant miške jam dažnai įsisiurbdavo. Vien pernai kupiškėnas suskaičiavo išsitraukęs net keliasdešimt šių kraujasiurbių gyvių. Jų spėjo įsisegti ir šiemet.

„Nes jis pernai turėjo įsisegęs 21 erkę ir jis tikrinosi nuo laimo ligos, bet nieko jam nerado, nebuvo. Tai tikėjosi, kad nieko jam čia nebus. Prie manęs 5 erkes buvo pasigavęs šįmet tai paskutinė gal buvo labai piktybinė, nežinau“, – teigia V. Stamundrienė.

Šeima neteko pagrindinio maitintojo, mat pora augina 4 vaikus. Mirusiojo sesuo nustebo, kad nuo erkinio encefalito skiepai yra, o gydymo susirgus praktiškai jokio.

REKLAMA
REKLAMA

„Pasiskambinau, sakau, kokius vaistus leidžiate, nu, matote, jūsų brolis yra laikomas ant aparatų, kad gyvybę palaikyt vaistus leidžiam, o nuo erkinio encefalito mes vaistų neturime. Labai nustebau“, – kalbėjo sesuo Danutė Šimaitienė.

„Turim vienintelį dalyką tai skiepą kuris gali išgelbėti mūsų gyvybę. Tuo labiau aš žinau, kad tas žmogus dirbo miške. Ir buvo nesiskiepijęs. Praktiškai skiepas yra 99 proc. taip jau rašo ir literatūroj“, – sako V. Dabrauskienė.

Panevėžio ligoninėje miręs vyras pirmoji šiemet šios ligos auka. Pernai šalyje buvo užfiksuota 711 susirgimų erkiniu encefalitu. 6 žmonės mirė. Lietuva, kaip ir dalis Latvijos bei Lenkijos jau seniai žinoma kaip didžiausias erkinio encefalito židinys Europoje. Dar pernai sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga buvo žadėjęs išspręsti vakcinų kompensavimo klausimą, bet pažadas panašu įstrigo. O medikai perspėja – susirgimų nuo erkių platinamų ligų tik daugėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiemet eina gana sunkūs erkiniai encefalitai jų yra daugiau. nereikia pamiršti, kad erkiniu encefalitu galima užsikrėsti ir per pieną. Ypatingai ožkų. Ir mes jau esam šiemet turėję tokį atveją“, – pasakoja V. Dabrauskienė.

Erkinio encefalito virusą mūsų šalyje nešioja beveik 1 procentas erkių populiacijos. Medikai įspėja, kad ši liga ypač pavojinga – gali sukelti negrįžtamų padarinių žmogaus sveikatai. Pacientus dažnai ištinka paralyžius, ir net jauni žmonės gali tapti nebedarbingais.

Beje, kaimynai latviai skiepus nuo erkių kompensuoja paaugliams ir vaikams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų