REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
117
Odontologas (nuotr. stop kadras)

Šią savaitę leidus plačiau atsiverti odontologų kabinetams – nuo šiol pacientai galės gauti ne tik skubiąją pagalbą, bet ir planines paslaugas. Tačiau gydytojai įspėja – visų norinčiųjų priimti negalės, o už būtinas apsaugos priemones teks susimokėti patiems.

117

Šią savaitę leidus plačiau atsiverti odontologų kabinetams – nuo šiol pacientai galės gauti ne tik skubiąją pagalbą, bet ir planines paslaugas. Tačiau gydytojai įspėja – visų norinčiųjų priimti negalės, o už būtinas apsaugos priemones teks susimokėti patiems.

REKLAMA

Po dviejų mėnesių pertraukos pacientai gali kiek atsipūsti – karantino metu praktiškai likę be odontologinių paslaugų jau gali pradėti planuotis vizitus. Vis dėlto gydymo įstaigos įspėja, kad griežtų infekcijos kontrolės reikalavimų iškart priimti visų norinčiųjų negalės.

„Didžiulis džiaugsmas, kad jau galima vėl teikti paslaugas, tačiau labai daug ko visi negali tikėtis. Dėl karantino laikantis visų reikalavimų – naudojant apsaugos priemones, reguliuojant srautus siekiant išvengti kryžminio infekcijos perdavimo, niekaip negalima tikėtis, kad dirbsime tokiu srautu kaip ir anksčiau“, – dabartinę situaciją komentavo Žalgirio klinikos direktorė Alina Pūrienė.  

Kaip pasakoja įstaigos vadovė, nors nuo pirmadienio klinika pradėjo dirbti daug didesnėmis apimtimis nei praėjusiais mėnesiais, pajėgumai vis tiek negalės viršyti 50 proc.

REKLAMA
REKLAMA

„Galbūt pradėsime net nuo 30 proc. ir palengva kiekvieną dieną didinsime paslaugų apimtis. Tačiau labai atsiprašome, bet tie, kurie jau buvo pas mus užrašyti, kurie turėjo patekti tais mėnesiais, kai nedirbom, tikrai nebus pakviesti pirmoje eilėje. Lygiai taip pat nebus taip ir su tais žmonėmis, kurie dabar jau pagal užsirašymą turėtų būti priimti ir pradėti gydymą“, – sakė A. Pūrienė.

REKLAMA

Ji pabrėžė, kad pirmiausia priimti bus tie, kuriems situacija šiuo laikotarpiu buvo sudėtingiausia.

„Pirmiausia kalbu apie tuos, kuriems jau buvo teikta skubi pagalba, bet tik prigesintas gaisras, bet ne užgesintas. Toliau pirmenybė bus teikiama tiems, kuriems pradėti įvairiausi gydymai ir kurių netęsiant gali būti įvairiausių komplikacijų.

Suprantu, kad visiems skauda ir yra blogai, bet norisi pakviesti žmones turėti ramybės. Gal ir negražiai esu pasakiusi, bet pageidavimų koncerto tikrai nebus. Nors ir suprantame, kad visi yra išvargę, tačiau būtinas saugumas. Kaip griežtai skaitėme visus teisės aktus tuo itin uždaru periodu, taip ir dabar to bus laikomasi“, – kalbėjo Žalgirio klinikos direktorė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji pridūrė, kad nors dar sprendimas nepriimtas, gali būti, kad įstaigoje eilės bus pradėtos formuoti iš naujo.

Mažiems kabinetams lengviau

Paklausta, kiek realu nuo pirmadienio pradėti dirbti ir didžiajai daliai privačių kabinetų, A. Pūrienė pabrėžė, kad su daugiau sunkumų atnaujinant veiklą pirmiausia susiduria didesnės gydymo įstaigos.

„Mažame – vienos, dviejų kėdžių – kabinete susitvarkyti ir pradėti dirbti daug lengviau nei atsidaryti kelių aukštų gydymo įstaigai su daug kabinetų ir daug gydytojų. 

Klausimų vis dar daug ir turime būti pasiruošę grįžti į kitokią realybę, kur yra daug iššūkių ir grėsmių tiek pacientams, tiek specialistams“, – kalbėjo ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Odontologų rūmų tarybos pirmininkas Alvydas Šeikus priminė, kad nors pasiūlytas trečias apsaugos lygis užtikrina, kad paslauga bus teikiama saugiai, išbūti 12 valandų su specialia apranga – ne juokas. 

Be to, pridūrė jis, jau dabar akivaizdu, kad priėmimo laikas išaugsiąs dėl reikalavimų skirti daugiau laiko patalpų dezinfekcijai, keičiant apsaugos priemones apsilankius kiekvienam pacientui. 

Teks plačiau atverti kišenę

Daugeliui pacientų ypač nerimą kelia galinčios išaugti ir taip brangios odontologinių paslaugų kainos. Portalas tv3.lt primena rašęs apie tai, kaip karantino metu skubios pagalbos prireikusiai moteriai  teko plačiai atverti piniginę vien už apsaugos priemones.

REKLAMA

Savo ruožtu A. Pūrienė nebuvo linkusi manyti, kad odontologai siektų pasipelnyti iš apsaugos priemonių, tačiau patvirtino, kad jų kainą teks padengti pacientams.

„Mūsų atveju tai, ką valstybė padėjo, viskas buvo atiduota žmonėms, kas dar liko, bus atiduota. Tačiau ko valstybė nepadėjo, tai žmonės turės be jokių priemokų, bet už visas tas apsaugas užsimokėti. Šalia medžiagų, kurios sunaudojamos gydymui, kainos įeis ir naudojamos apsaugos priemonės, bent jau pas mus bus – už kiek nupirkome, už tiek ir parduosime“, – kalbėjo A. Pūrienė.

Pašnekovė tikino nenorinti galvoti, kad privatūs kabinetai norėdami pasipinigauti specialiai ims daugiau pinigų.

REKLAMA

„Nereikia galvoti, kad odontologai yra tokie grobuonys. Odontologija kaip tokia yra brangi sritis, bet tikrai nemanau, kad gydytojai dabar pralobs iš apsaugos priemonių. Bet, kita vertus, tai yra papildomos išlaidos, tad kas jas užmokės? Juk daugybė odontologų karantino metų sėdėjo namuose gaudami menkiausias išmokas, taigi yra lygiai taip pat nukentėjo ekonomiškai“, – kalbėjo Žalgirio klinikos direktorė. 

Jos teigimu, kaip tos priemonės visokiomis kainomis pirktos, visokiomis gali būti ir parduotos.

Pašnekovei antrindamas A. Šeikus tvirtino, kad bent artimiausiu metu paslaugų kainoms karantinas neatsilieps.

„Odontologijoje yra pakankamai didelė konkurencija, klinikos ilgą laiką nedirbo, tad nemanau, kad po karantino, tokios nelaimės, specialiai bus keliamos kainos. Aišku, yra visokių odontologų, bet nemanau, kad bent pradžioje jos turėtų didėti“, – kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovas priminė, kad kainodara susideda ne tik iš apsaugos priemonių, tai ir patalpų nuomos, elektros, darbuotojų atlyginimų.

„Taip, apsaugos priemonės šiandien yra labai stipriai užbrangintos, o valstybė odontologija išvis nesirūpina“, – sakė Odontologų rūmų atstovas.

Darbą sunkina siūlymas dirbti ciklais

Specialistams neaiškumų lieka ir dėl sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos išleisto įsakymo dėl darbo organizavimo ciklais.

Praėjusią savaitę daug kritikos ir chaoso visoje medikų bendruomenėje sukėlęs ministro sprendimas dėl keliose įstaigose dirbančių medikų darbo organizavimo, kaip skubėta paaiškinti vėliau, tebuvo rekomendacija.

REKLAMA

Tačiau net ir nesant prievolės organizuoti odontologų darbą ciklais, A. Šeikus sakė abejojantis, kiek vadovų ryžtųsi tokia rekomendacija nesivadovauti.

„Ar atsiras tokių vadovų kamikadzių, kurie nepaisys rekomendacijų? Įsivaizduokime, ministras pasakė, kad rekomendacija tokia, o vadovas sako ne, ne, ne, aš darysiu kitaip. Neduok dieve, atsitiktų kokia nelaimė, tuomet atsakomybė guls vien ant jo pečių“, – dėstė Odontologų rūmų vadovas.

Kartu jis pastebėjo tokiame siūlyme visiškai pasigendantis logikos.

„Jei specialistas padirbo vienoje klinikoje kelias savaites, tai tada turėtų dvi savaites karantinuotis, o ne padarius minimalią – dienos a dviejų – pertrauką eiti dirbti į kitą įstaigą. 

REKLAMA

Dabar įsivaizduokite, atėjo žmogus į odontologo kabinetą, vėliau – į barą, klubą ir panašiai, vėliau paaiškėjo, kad užsikrėtė. Tai iš kur žinoti, kur jis užsikrėtė – gydytojo kabinete ar kur kitur?“ – svarstė pašnekovas.

Jo manymu, jei bus laikomasi šios rekomendacijos, daug sunkiau duris bus atverti didesnėse gydymo įstaigose.

„Tie, kurie dirba atskiruose kabinetuose ir neturi problemos dėl darbo cikliškumo, galės atsidaryti greičiau, bet tiek Vilniaus, tiek Kauno ligoninėse dėl gali kilti problemų. 

Odontologijoje juk nėra taip, kad išoperavai ir viskas, o gydymas vyksta etapais. Tai jei būtų darbas tik ciklais ir galėsi kokią procedūrą tik po mėnesio daryti, tai pirmiausia žmonėms atsiras problemos“, – atkreipė dėmesį jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Veryga: tai neišvengiama

Paklaustas, kaip vertina tai, kad odontologinės paslaugos dėl privalomo dažno apsaugos priemonių keitimo brangs žmonių sąskaita, A. Veryga konstatavo, kad tai – kainą, kurią neišvengiamai teks mokėti.

„Visi, matyt, norėtume, kad sveikatos paslaugos ne tik nebrangtų, bet ir būtų nemokamos, bet realybė yra kitokia. Didelė dalis odontologijos paslaugų yra privačiame sektoriuje, kur žmonės susimoka asmeninėmis lėšomis. Ir viskas kainuoja pinigus. Yra tam tikri kaštai asmens apsaugos priemonių. 

Žinant, kad odontologai turi dirbti tokiomis sąlygomis, kai kontaktas yra labai artimas ir ilgas, yra aerozolių tikimybė ir reikia užtikrinti, kad nebūtų užsikrėtimo tikimybės, tai, didelė tikimybė, kad šie kaštai bus įskaičiuoti į bendrą paslaugos kainą. Tai kol bus infekcijos plitimo galimybė, tai bus kaina, kurią, deja, teks sumokėti“, – anksčiau spaudos konferencijos metu teigė ministras.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų