Stipresnis imunitetas ir atsparumas virusams? Dailėjančios kūno linijos ir daugiau energijos? Sotumo jausmas ir retesnis užkandžiavimas? Visiems šiems klausimams tinka vienas atsakymas – avižinė košė. Nors šio patiekalo nauda neabejoja daugelis, tačiau ne kiekvienas žino, kiek daug naudingų savybių, kurios ypač aktualios šiandien, avižinė košė turi.

Košių variantai

Košių variantai

„Kviečiu į šį patiekalą pažiūrėti kitaip – atrasti ne tik naudą organizmui, bet ir netikėtų skonių bei spalvų įvairovę, apie kurią dažniausiai nepagalvojame“, – teigia tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. 

Avižinė košė – tai puikus būdas paįvairinti savo mitybą ir įtraukti į ją daugiau vaisių, daržovių bei gerųjų riebalų produktų, kurių turite savo šaldytuve. Tai itin aktualus produktas pastaruoju metu: grūdų perdirbėjų „Malsena“ duomenimis, paskelbus karantiną paklausa avižinei produkcijai išaugo kone trečdaliu. Tad kodėl aktualu avižas rinktis šiuo laikotarpiu?

Avižos padeda sustiprinti imunitetą. Avižose gausu tirpiųjų maistinių skaidulų (beta-gliukano), kurios yra natūralus imuninės sistemos stimuliatorius. Atlikti tyrimai* parodė, kad patekusios į organizmą, jos stiprina apsaugines funkcijas, gali padėti neutralizuoti kai kurias bakterijas ir virusus, padėti greičiau išgyti. Avižose taip pat yra seleno, cinko, kurie padeda apsisaugoti nuo infekcijų.

REKLAMA

Avižos užtikrina sotumą. Daug laiko praleidžiant namuose ima noras užkandžiauti? Avižose esančios tirpiosios skaidulos užtikrina sotumo jausmą ilgam. Tai mažina norą užkandžiauti, o tuo pat metu ir palaikyti optimalų kūno svorį. 

Avižiniai dribsniai gali padėti sumažinti riebalų kiekį mūsų kūne. Avižos yra lėtai pasisavinami angliavandeniai, kurie neleidžia cukraus kiekiui organizme pakilti per daug. Kadangi insulinas atlieka svarbų vaidmenį signalizuojant organizmui kaupti riebalus, tai mažesnis cukraus kiekis kraujyje atitinkamai padeda efektyviau deginti riebalus. 

Avižos – nepakeičiamas maistas sportuojantiems. Jos skatina azoto oksido gamybą, kuris gerina kraujotaką raumenyse. Prie to taip pat prisideda ir gausus geležies kiekis, esantis avižose. Ji raudonuosiuose kraujo kūneliuose nešioja deguonį. 

Tačiau, anot K. Pišniukaitės-Šimkienės, avižos – ne tik naudingas, bet ir labai gardus patiekalų ingredientas, kuris dažniausiai nuvertinamas nepelnytai. Todėl svarbu žinoti keletą gudrybių, kad pusryčių košė nevirstų į pilką ir apetito nežadinančią masę. 

„Atrodo, kas čia sudėtingo išvirti košę – suberi kruopas, įpili vandens ir viskas. Tačiau iš kirvio košės neišvirsite, tam, visų pirma, reikia kokybiškų ingredientų. Aš visada renkuosi tik patikimas ir kokybiškas lietuviškas avižas. Kita svarbi gudrybė, kurią pamiršta daugelis žmonių, yra druska. Net ir mažas žiupsnelis druskos pagerins kiekvieną košę – tiek saldžią, tiek sūrią. Taip pat košės nepervirkite, kruopos turi būti kramtomos, o ne ištižusios ir gličios“, – tikina tinklaraščio autorė.

REKLAMA

„Malsenos“ kokybės vadovės Vitos Petravičiūtės teigimu, jei jums patinka kreminės tekstūros avižos, pradėkite jas virti šaltame vandenyje. Jei jums patinka grubesnė tekstūra, avižas virkite trumpiau. 

„Jei avižas įpilsite į jau verdantį vandenį, košės tekstūra bus grubesnė, labiau jausite grūdus. To priežastis paprasta – kai skysčio prisotintos avižos yra pakaitinamos, jos išskiria krakmolą. Pervirta košė gali tapti lipni. Tam, kad to išvengtumėme, košę iš pradžių reikėtų virti ant silpnos ugnies, kad avižos galėtų prisigerti skysčio, ir tik tuomet padidinti kaitrą”, – tikina specialistė. 

5 gardūs avižinės košės receptai

„Dalinuosi penkiomis avižinės košės variacijomis, kurios patiks kiekvienam, net ir išrankiausiam valgytojui. Iš tiesų, tai tik dvi skirtingos košės: viena sūri, o kita saldi, bet parinkus skirtingus priedus, skoniai tikrai stebina. Pravers visiems, kurie nemėgsta valgyti nuobodžiai arba tiems, kurių visi šeimos nariai turi skirtingus pageidavimus”, – tikina K. Pišniukaitė-Šimkienė.

2 porcijoms saldžios avižinės košės naudokite 1 stiklinę visų grūdo dalių avižinių dribsnių, 100 g tiršto kokosų pieno (iš skardinės), 200 ml pieno, 200 ml vandens ir 1 v. š. klevų sirupo. Sūriai košei vietoje kokosų pieno ir vandens naudokite 2 stiklines sultinio, o pagardinimui rinkitės pipirus ir sojos padažą. Nepamirškite žiupsnelio druskos!

Saldžios ir gaivios košės variantai:

Riešutų sviestas ir bananai – tai amžina klasika. Ant košės dėkite šaukštą riešutų sviesto, banano griežinėlių, o išnaudodami prasidedantį uogų sezoną, nepagailėkite šilauogių. Gardinkite lukštentomis kanapių sėklomis, kurios suteiks papildomos tekstūros ir traškumo.

REKLAMA

Braškės ir juodasis šokoladas yra geriausi draugai, kurie puikiai draugaus ir su avižine koše. Ant košės dėkite šaukštą jogurto, braškes, užtarkuokite juodojo šokolado. Skonių derinį tobulai užbaigs keli šviežios mėtos lapeliai.

Tropikai košės lėkštėje – kai saldūs pusryčiai bent mintimis gali nukelti į egzotiškas šalis. Ant virtos košės dubenėlio dėkite šaukštą tiršto kokosų pieno, prinokusio sultingo mango kubelių, stambių kokoso drožlių ir pabarstykite čija sėklomis. 

Sočios ir maistingos košės variantai:

Lašiša ir kiaušiniai – tai ypatingai dažnai ant pusryčių stalo sutinkamas duetas, kuris suteiks jūsų košei papildomą kiekį baltymų. Ant viršaus dėkite 10 minučių orkaitėje keptų vyšninių pomidorų ir saulėgrąžų daigų, kad gautumėte dar daugiau vitaminų. 

Artimieji rytai košės formatu? Nustebsite, kaip maloniai dera švelni košė ir traškūs avinžirniai. Konservuotus avinžirnius sumaišykite su šlakeliu aliejaus ir mėgstamais prieskoniais ir kepkite 20 minučių 190 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija. Traškius keptus avinžirnius berkite ant virtos košės, šalia pridėkite avokado, gražgarsčių, fetos sūrio ir juodojo sezamo.

Saulyte
2020-05-08 09:17:39
Superinė kosyte avižos su razinomis. Mėgstame labai ir dažnai valgom pusryčiams. Galima ir su vysniom ir su kitom uogytem. Tikrai skanu!
Atsakyti
Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!
dr. Chantanis 2020-05-14 12:36:02
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
mes tai prisiverdam koses is kapotu kiaules zarnu su razinom.   ATSAKYTI
H 2020-05-10 14:41:00
Pranešti apie netinkamą komentarą
-1
Avižų košę kaip virti, kad butų sveikiausia daug yra patarimu.
Paprasti avižų dribsniai - 400 gr.
Gerai saltu vandieniu kelis kartus
Perplauti....
Įdėti į puodą tuomet įpilti virinto.
Karšto vandens....... Įdėti druskos
Virti 3 min, po to už dengti...
Palaikyti 15-20 min
Gialima ir daugiau...
Prieš valant sumaišyti
Skanu su sviestu, gero alejumi
O valgant gali jei nori bet ką...
Valgant įdėti    ATSAKYTI
Jonas 2020-05-09 14:53:12
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
apie kokias čia avižas eina kalba, apie avižinius dribsnius ar avižinius grūdus?   ATSAKYTI
Marija 2020-05-09 08:02:02
Pranešti apie netinkamą komentarą
-1
Iš kur traukiate tokias nesąmones, kad grikiai didina rūgštingumą!? Grikiai tai vienintelės kruopos, mažinančios rūgštingumą.    ATSAKYTI
Eik tu sau 2020-05-09 07:54:07
Pranešti apie netinkamą komentarą
-6
Tai jovalas, o ne košės. Jeigu vedate košę, tai ir valgykite košę.    ATSAKYTI
X 2020-05-09 02:08:07
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Kasdien valgyti avižinę košę nėra gerai, nes ištraukia iš organizmo kalcį. Soti, sveika ir skani yra perlinių kruopų, o grikių nevertėtų valgyti tiems, kieno padidėjęs skrandžio rūgštingumas.    ATSAKYTI
Saulyte 2020-05-08 09:17:39
Pranešti apie netinkamą komentarą
-3
Superinė kosyte avižos su razinomis. Mėgstame labai ir dažnai valgom pusryčiams. Galima ir su vysniom ir su kitom uogytem. Tikrai skanu!    ATSAKYTI

Top Video

Farai. Klaipėdoje BMW lėkė tarsi viesulas: taranavo automobilį ir išrovė medį
DABAR RODOMA
Farai. Klaipėdoje BMW lėkė tarsi viesulas: taranavo automobilį ir išrovė medį
DABAR RODOMA
„Pasikalbėkim #IŠNAMŲ“ su Zuokiene apie savanorystę COVID-19 židinyje ir nemalonų vyro akibrokštą
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Nausėda gimtadienį sutiko Nidoje, keturių žvaigždučių viešbutyje
DABAR RODOMA
TV3 žinios. Lietuvoje savaitgalį – susirgimų koronavirusu šuolis
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Egzaminai prasidės birželio 22 d.: aiškėja tvarka, kaip jie vyks
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Koronaviruso židiniai plečiasi globos namuose: sergančiųjų daugėja Antaviliuose, Širvintose
DABAR RODOMA
Vilniaus centre užpultas Anušauskas su žmona: ieško kaltininko
DABAR RODOMA
Gero vakaro šou. Sesutės Emilija ir Martyna pasakė, kuo užsiima jų tėtis
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Mįslingas trenerio nužudymas: kūną paslėpė taip, kad nesuuodė net tarnybiniai šunys
DABAR RODOMA
Prieš srovę. Kaimynė gyvenimą pavertė tikru pragaru: nufilmavo, kas vyksta rytą vakarą
REKLAMA
Gamtoje randamos žolelės (tv3.lt fotomontažas)
„Kitoks pavasaris mums žmonėms. Daug geresnis pavasaris augalams, paukščiams, vabzdžiams. Oras skaidrus, švarus, tyla, ramybė. Jau daug gėrybių ant gamtos stalo. Šiandien noriu ...
Imuninė sistema  (nuotr. Shutterstock.com)
Stipri imuninė sistema padeda nesusirgti. Bet ar imuninę sistemą stiprina tam tikri maisto produktai? Imuninė sistema yra sudaryta iš organų, ląstelių, audinių ir baltymų. Visi ...
Košių variantai
Stipresnis imunitetas ir atsparumas virusams? Dailėjančios kūno linijos ir daugiau energijos? Sotumo jausmas ir retesnis užkandžiavimas? Visiems šiems klausimams tinka vienas ...
REKLAMA

×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų