REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pabradės poligone apsilankęs Gitanas Nausėda paragavo tankisto duonos. Prezidentas pasivėžino legendiniu amerikiečių „Abramsu“ ir vokiečių „Leopardu“. Nors šalies vadovas iš jų patrankų neiššovė, tačiau kritikos nepagailėjo bei įtempė lanką. Kliuvo ir krašto biudžetą lipdantiems politikams.

Pabradės poligone apsilankęs Gitanas Nausėda paragavo tankisto duonos. Prezidentas pasivėžino legendiniu amerikiečių „Abramsu“ ir vokiečių „Leopardu“. Nors šalies vadovas iš jų patrankų neiššovė, tačiau kritikos nepagailėjo bei įtempė lanką. Kliuvo ir krašto biudžetą lipdantiems politikams.

REKLAMA

Žvarbų rytą Pabradės poligone pasirodo prezidento Gitano Nausėdos kortežas. Kaip ir rugsėjį, lankydamasis Rukloje, šalies vadovas susitikti su mūsiškiais kariais bei sąjungininkais atvyko vilkėdamas karinę uniforma. Pagrindinis šios dienos vizito tikslas – susipažinti ir aptarti antradienį pasibaigusias didžiules tarptautines pratybas „Geležinis vilkas“. Jose šįkart dalyvavo daugiau nei 3000 tūkst. karių bei 1000 vienetų technikos.

Taip pat Nausėda aplanko ir čia įsikūrusius amerikiečius. 500 karių gyvena kilnojamuose nameliuose-konteineriuose, o jų viduje tarsi įprastame bute – lovos, spintelės bei kiti buičiai reikalingi daiktai. Iki pavasario Lietuvoje viešėsiantys amerikiečiai prezidentui aprodė ir savo sunkiąją techniką – 29 pėstininkų mašinas „Bradley“ ir 30 legendinių tankų „Abrams“.  Vienu jų dislokuoto bataliono vadas Nausėdą pakviečia pasivėžinti. Šalies vadovas lipa į tanką, dedasi šalmą ir išjuda Pabradės apylinkių laukais.

REKLAMA
REKLAMA

„Man papasakojo amerikiečių karininkas, su kuriuo važiavome tuo tanku, sako: „kažkada norėjau būti daktaras, bet įsėdau į šitą tanką, pavažinėjau su juo, iššoviau pirmą šūvį ir supratau, kad niekur daugiau neisiu, liksiu kariuomenėje“. Man taip neatsitiko. Man jau per vėlu keisti profesiją, bet tikrai tankas važiuoja kaip Mersedesas – taip lygiai ir taip gražiai“, – sako LR Prezidentas Gitanas Nausėda.

REKLAMA

Lietuvoje amerikiečių batalionui vadovaujantis ir tankams šeimininkaujantis Stevenas Johnsonas Lietuvai negaili pagyrų – esą sąlygos mūsų šalyje vienos geriausių, kurias yra turėjęs už tėvynės ribų. Visgi Lietuvos gamta prie dykviečių pripratusiems „Abramsams“ – iššūkis.

„Teksase, kur treniruojamės, yra daug atvirų plotų ir kiek miško, tačiau jie tikrai ne tokie tankūs kaip Lietuvoje. Mano kariai čia mokosi prisitaikyti prie kitokios aplinkos, kaip tokiame reljefe veikti. Todėl tai iššūkis, būdami čia mes mokomės“, – teigia bataliono vadas Stephenas Johnsonas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot prezidento, trečiadienį čia matoma technika ir pasirengimas – aukščiausio lygio, todėl tai uniklai galimybė mūsiškiams kariams treniruotis su itin patyrusiais kolegomis.

Šalies vadovas taip pat atkerta skeptikams dėl 2030-iems metams planuojamo gynybos finansavimo – esą 2,5 procento BVP bus pasiekti.

Tiesa, ieškant trūkstamų milijonų kitiems metams Seime dar trečiadienį gimė priešingi siūlymai. Biudžeto ir finansų komitetas trūkstamus 60 milijonų švietimui ir kitoms reikmėms pasiūlė atriekti būtent iš sąskaitos krašto apsaugai.

„Tol, kol aš būsiu pareigose, aš tikrai sieksiu, kad mes suprastumėme vieną paprastą dalyką – jei norime pataupyti savo krašto saugumo sąskaita, tai taip, žinoma, mes galime pensijas gauti ir iš kitos valstybės. Ar mes to norime? Mes turbūt to nenorime“, – kalbėjo G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas užsuko ir į vokiečių bazę, kur jį kariai pavėžino su kita sunkiąja technika – Gitanas Nausėda trumpam paragavo „Leopardo“ tankisto duonos. „Geležinio vilko“ pratybose dalyvavę vokiečiai sako, kad ir tokiam monstrui Pabradės miškai pridarė bėdų. Puolimo scenarijų išbandę sąjungininkai sulaukė niukso iš besigynusių lietuvių.

„Lietuviai ir jų sąjungininkai turėjo pranašumą ir tikrai sunkino mums gyvenimą. Todėl, kad šiose vietovėse kelių ar sankryžų labai mažai, tad su tankais tu privalai juos kirsti ir tuomet atsiduri besiginantiems ant delno“, – sako bataliono vadas Rouven Habel.

Nors išbandyti sąjungininkų tankų patrankų progos Gitanas Nausėda negavo, mūsiškiai tokią galimybę šalies vadovui suteikė. Po prezidento truktelėjimo iššovė iš vokiečių ne taip seniai įsigyta haubica.

Na, o netrukus mūsų šalies kariuomenės arsenalą papildys ir dar vienas stambus pirkinys. Ketvirtadienį Lietuvos krašto apsaugos ministerija su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis pasirašys sutartį dėl 200 šarvuotųjų kovinės paramos visureigių įsigijimo. 

Daugiau naujienų stebėkite TV3 žiniose:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų