REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniečiai tėvai rūpinasi, kad ne visos mokyklos laikosi nuo šių mokslo metų sostinėje įsigaliojusio draudimo mokytojams tėvų prašyti prisidėti finansiškai prie klasės inventoriaus. Papildomą rūpestį tėvams kelia ir neseniai Vilniuje įtvirtintos prailgintos grupės – tėvai baiminasi, kad jų atžalos laiką leidžia perpildytose klasėse.

Vilniečiai tėvai rūpinasi, kad ne visos mokyklos laikosi nuo šių mokslo metų sostinėje įsigaliojusio draudimo mokytojams tėvų prašyti prisidėti finansiškai prie klasės inventoriaus. Papildomą rūpestį tėvams kelia ir neseniai Vilniuje įtvirtintos prailgintos grupės – tėvai baiminasi, kad jų atžalos laiką leidžia perpildytose klasėse.

REKLAMA

Šiemet Vilniaus miesto savivaldybės taryba pasirašė rezoliuciją, kuria mokyklose ir darželiuose uždraudė papildomas rinkliavas. Nuo šiol mokyklos negali prašyti tėvų finansiškai prisidėti prie mokymosi priemonių, konsultacijų ar mokyklos priežiūros.

Uždraudė rinkliavas

„Niekas jokiais tiesioginiais, netiesioginiais būdais negali būti reketuojamas, kad turi būti prisidedama dar papildomai. Apskritai yra draudžiama prisidėti prie švietimo finansavimo toms sritims, kur savivaldybė jau finansuoja“, – po rezoliucijos pasirašymo TV3 kalbėjo Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

REKLAMA
REKLAMA

Jis prisiminė atvejus, kuomet mokyklos iš tėvų reguliariai rinkdavo ir po 100 eurų, taip apmokėdamos mokinių keliones, papildomas mokytojų konsultacijas, išlaidas tualetiniam popieriui, mokymosi priemonėms. Vis tik meras patikino, kad savivaldybė nepaklusnių mokyklų nepasigailės.

REKLAMA

„Kai kuriais atvejais tai gali prieiti iki baudžiamojo nusižengimo. Tai yra rimtas pažeidimas, nes viskas turi būti oficialu aišku, vieša. Jeigu taip nėra, su Mokesčių inspekcija gali turėti reikalų“, – sakė R. Šimašius.

Tėvai sulaukė mokytojos prašymo

Po draudimo įsigaliojimo į portalą tv3.lt kreipėsi vilnietis Laurynas, kurio atžala lanko vieną Vilniaus miesto mokyklų. Laurynas prašė vaiko lankomos mokyklos neįvardinti.

Vyras pasakoja, kad mokslo metų pradžioje vaiko klasės auklėtoja tėvams pareiškė, kad klasėje trūksta kanceliarinių prekių, konkrečiai – popieriaus. Anot Lauryno, klasės auklėtoja neprašė tėvų pinigų tiesiogiai.

REKLAMA
REKLAMA

„Mums nesakė sunešti pinigų, tiesiog leido suprasti, kad tas popierius turi atsirasti – arba būti nupirktas, arba atneštas iš namų“, – laiške tv3.lt rašė Laurynas.

Portalas tv3.lt susisiekė su mokyklos direktore, kuri patikino, kad mokykla griežtai netoleruoja bet kokių rinkliavų ir mokytojų prašymų tėvams prisidėti prie klasės inventoriaus. Direktorės teigimu, mokykla tuo pasirūpina pati.

„Pas mus mokykloje yra griežtai uždraustos rinkliavos. Klasės yra aprūpinamos iš visos dienos mokyklai skirtų lėšų. Buvo pernai ir žaidimai nupirkti stalo, sportinis inventorius. Kas kreipėsi iš mokytojų, jiems sakėme, kad ir popierių, ir pieštukus, ko reikės iš kanceliarinių prekių, nupirksime iš tų lėšų. Dabar šiuo metu daliname tai, kas priklauso mokytojams. O kanceliarinės prekės bus pateiktos vėliau. Čia kažkoks nesusipratimas, tikrai jokių rinkliavų negali būti“, – portalą tv3.lt patikino mokyklos vadovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu Vilniaus miesto savivaldybė informuoja, kad individualiomis mokymosi priemonėmis vaikus turi aprūpinti patys tėvai.

„Popierius yra priskiriamas prie individualių mokymo priemonių. Įsigyjant pratybų sąsiuvinius ar kitas mokymo priemones, galima pasinaudoti įstaigai skiriamomis mokinio krepšelio lėšomis ar įstaigos paramos lėšomis, jei tam yra pritarusi įstaigos taryba, kuri yra aukščiausia savivaldos institucija, svarstanti ir priimanti sprendimus aktualiais ugdymo proceso organizavimo ir ugdymo turinio, o taip pat įstaigos lėšų panaudojimo klausimus“, – atsakyme tv3.lt rašė Vilniaus miesto savivaldybės atstovas.

Tiesa, kai kuriems mokiniams, priklausomai nuo jų šeimos pajamų, Socialinės apsaugos ir darbo ministro nustatyta tvarka yra teikiama 76 eurų finansinė parama įsigyti mokinio reikmenims.

REKLAMA

Vaikų bus tik mažiau

Taip pat Laurynas pasidalino nerimu, kad jo vaikas mokykloje pateko į prailgintą grupę, kurioje, vyro teigimu, vienu metu susirenka ir 40 vaikų.

Mokyklos direktorė patikslino, kad tokia situacija mokykloje galėjo būti laikina.

„Mes pateikėme tėvams registraciją, kad jie registruotųsi į prailgintas grupes, kad mes sužinotume poreikį, koks yra. Dabar sužinojome poreikį, jis yra gana didelis. Šią savaitę stebime, kokia situacija. O ji tokia, kad kiekvienoje klasėje po 22–24 vaikus. Galėjo būti tokia panika, kad bus tiek daug vaikų. O išties pavaduotojos šią savaitę stebi prailgintas klases pradžioje ir pabaigoje ir klasės tikrai nėra perpildytos“, – patikino mokyklos vadovė.

REKLAMA

Ji patvirtino, kad jei šią savaitę į prailgintas grupes ateis daugiau vaikų, mokykla pasirūpins didesniu juos prižiūrinčių mokytojų skaičiumi.

Šiuo metu, pasak mokyklos direktorės, prailgintas grupes lanko beveik 300 moksleivių, jie padalinti į 13 grupių po 21–24. Anot direktorės, moksleivių prailgintose grupėse bus dar mažiau, nes daugelis moksleivių pradės lankyti užklasinę veiklą – būrelius.

Vilniaus miesto savivaldybės bendrojo ugdymo įstaigų visos dienos mokyklos tvarkos aprašas nenumato maksimalaus vaikų skaičiaus Visos dienos mokyklos grupėje. Formuojant Visos dienos mokyklos grupes, mokyklos administracijai rekomenduojame atsižvelgti į patvirtintą mokinių skaičių pradinėse klasėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu visame Vilniaus mieste trūksta apie 120 ugdymo pagalbos specialistų (mokytojų padėjėjų, socialinių pedagogų ir kt.) ir dar keliasdešimt mokytojų, o tai neišvengiamai atsiliepia ir visos dienos mokyklos grupių organizavimui.

TURI NUOTRAUKŲ AR VIDEO MEDŽIAGOS ŠIA TEMA?
Atsiųsk mums!
SIŲSTI

Dėkojame! Medžiaga sėkmingai išsiųsta redaktoriui.

Peržiūrėjus, ji bus patalpinta į straipsnį.

SIŲSTI
arba
PRIDĖTI
Klaida: nuotrauka, kurią bandote įkelti, užima per daug vietos ... (kažkas panašaus)
Įkelkite savo turimas nuotraukas ar video medžiagą ir nurodykite savo kontaktinius duomenis, kad prireikus galėtume su jumis susisiekti.
PUBLIKUOTI
PUBLIKUOTI

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų