REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Studentams nekantriai laukiant, kada į jų rankas pateks aukštojo mokslo diplomai, dažnam nuostabą sukelia žinia, jog už dokumentą, bylojantį apie įgytą specialybę, reikės susimokėti. Mokslo ir studijų įstatyme tokio pobūdžio mokestis nėra numatytas.  Jis turėtų būti įtrauktas į studijų kainą.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai kurių auštųjų mokyklų iš visų absolventų renkamas mokestis už diplomo ar jo priedėlio atspausdinimą yra neteisėtas ir neturi jokio pagrindo. LR Mokslo ir studijų įstatymo 76 straipsnyje yra aiškiai nurodyta, kad asmenys, studijuojantys valstybės finansuojamose vietose, neturi mokėti jokių papildomų tiesiogiai su studijų programos įgyvendinimu susijusių įmokų, išskyrus mokestį už studijų dalykų kartojimą ar mokestį už studijas pagal neformaliojo švietimo programas“, – sako Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Dainius Dikšaitis.

REKLAMA

Anot D.Dikšaičio, pasitvirtinus faktui, kad aukštosios šiuos mokesčius renka nelegaliai, būtina ne tik sustabdyti neteisėtą rinkliavą, bet ir grąžinti studentams iš jų surinktus mokesčius. Šiuo klausimu Studentų sąjunga kreipsis į LR Švietimo ir mokslo ministeriją. Kartu bus informuotas Seimas bei Prezidentūra.

Už bakalauro ar magistro diplomo, jo priedėlio parengimą, atspausdinimą ant dokumentams skirto popieriaus ar kietą diplomo viršelį iš studentų prašoma iki 125 litų – tiek už magistro diplomą reikia mokėti LCC Tarptautiniame universitete. Bakalauro diplomas šioje aukštojoje kainuoja 30 litų.

REKLAMA
REKLAMA

Kauno kolegijoje už diplomą reikia mokėti 30 litų, Europos humanitariniame universitete – 35 litus už bakalauro ir 65 litus už magistro diplomą. Lietuvos edukologijos universitetas diplomą išduoda nemokamai, tačiau už jo priedėlį studentai moka 19,50 litų (0,15 BSĮ). Už kietą diplomo viršelį – dar 5,85 litų (0,045 BSĮ). Kitos aukštosios mokyklos, kurių studentų atstovybės yra Sąjungos narės, su diplomų išdavimu susijusių įmokų nerenka.

Lietuvos studentų sąjungos narės yra šių aukštųjų mokyklų studentų atstovybės: Aleksandro Stulginskio universiteto, Vytauto Didžiojo universiteto, Kauno technologijos universiteto, Lietuvos kūno kultūros akademijos, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto, Kolpingo kolegijos, Kauno kolegijos, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Lietuvos edukologijos universiteto, Mykolo Romerio universiteto, Tarptautinės teisės ir verslo aukštosios mokyklos, Europos humanitarinio universiteto, Klaipėdos universiteto, LCC Tarptautinio universiteto, Klaipėdos valstybinės kolegijos ir Žemaitijos kolegijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų