• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai kurie žmonės mėgsta gerai apskrudusius skrebučius ar kepsnius. Kartais ant jų net matosi juodos žymės, kurios ne vienam žmogui kelia blogą nuojautą. Ar šie apanglėję maisto gabalėliai kenkia žmogaus sveikatai?

Kai kurie žmonės mėgsta gerai apskrudusius skrebučius ar kepsnius. Kartais ant jų net matosi juodos žymės, kurios ne vienam žmogui kelia blogą nuojautą. Ar šie apanglėję maisto gabalėliai kenkia žmogaus sveikatai?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vos tik paragaujate pajuodusio maisto gabalėlio, kas nors būtinai pasakys, kad anglis jame sukelia vėžį. Tačiau kai kurie žmonės iš tikrųjų mėgsta labai apskrudusią mėsą - ji traški, turi stiprų kvapą ir gana malonų skonį. Visgi, net ir šio malonumo tikriausiai atsisakytumėte, jei žinotumėte, kad jis stipriai padidina vėžio riziką. Tai kaip ten yra iš tikrųjų?

REKLAMA

Minesotos Universiteto mokslininkai išanalizavo 62 tūkstančių žmonių valgymo įpročius. Jie pastebėjo, kad tie žmonės, kurie reguliariai valgė apdegintą maistą, turėjo 60 proc. didesnę tikimybę susirgti kasos vėžiu. Policikliniai aromatiniai angliavandeniliai, susidarantys, kuomet mėsa susiduria su tiesiogine liepsna, kylančia jos riebalams lašant ant įkaitusių anglių, ir heterocikliniai aminai, susidarantys mėsą kepant aukštoje temperatūroje, yra pagrindiniai pokyčių, galinčių sukelti vėžį, sukėlėjai. Tačiau kiek apdegusios mėsos yra per daug?

REKLAMA
REKLAMA

Niekas tiksliai pasakyti negali. Tik aišku, kad reguliarus pajuodusios mėsos valgymas yra kenksmingas ir gali sukelti vėžį, bet saugios normos nėra numatytos. Problema ta, kad vėžio sukėlėjai problemų pridaro tuomet, kai reaguoja su mūsų kūno fermentais. Kiekvienas žmogus turi skirtingus fermentų lygius, todėl bendros rekomendacinės normos neegzistuoja - tiesiog kuo mažiau, tuo geriau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policikliniai aromatiniai angliavandeniliai ir heterocikliniai aminai aptinkami ne tik apdegusioje, bet ir rūkytoje, keptoje itin aukštoje temperatūroje mėsoje. Visgi, yra būdų kaip šių kancerogenų kiekį sumažinti savo maiste. Mėsą reikia kepti ilgiau, bet žemesnėje temperatūroje, vengti jos sąlyčio su ugnimi, naudoti marinatus. Mokslininkai tiksliai negali pasakyti kodėl, bet aluje ar raudoname vyne marinuota jautiena yra sveikesnė.

O kaip dėl daržovių - ar jas galima apskrudinti ant griliaus? Šiek tiek apdegusiose daržovėse galima rasti benzopireno, kuris yra žinoma kancerogenas, veikiantis ir cigaretėse, tačiau mokslininkai negalėjo nustatyti ryšio tarp keptų daržovių ir vėžio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų