REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėja Galina Zagrebnevienė naujienų portalui tv3.lt pasakoja, kaip atskirti šalyje plintantį skrandžio gripą nuo kitų žarnyno ligų bei kaip elgtis, jeigu vienas iš šeimos narių susirgo skrandžio gripų.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėja Galina Zagrebnevienė naujienų portalui tv3.lt pasakoja, kaip atskirti šalyje plintantį skrandžio gripą nuo kitų žarnyno ligų bei kaip elgtis, jeigu vienas iš šeimos narių susirgo skrandžio gripų.

REKLAMA

Simptomai pasireiškia greitai 

Vis tik, pradedama pokalbį apie skrandžio gripą, specialistė pabrėžia, jog tai – liaudiškas jo pavadinimas, paplitęs tarp žmonių, tačiau medikai bei specialistai jį vadina virusinėmis žarnyno infekcijomis, į kurias šiukštu negalima numoti ranka.

„Gripu žarnyno ligos vadinamas turbūt todėl, kad jų sergamumas išaugęs tuo laiku, kai plinta tikrasis gripas, tačiau nei simptomai, nei gydymas, nei ligos eiga nėra nė kiek tarpusavyje susiję“, - pokalbį pradeda G. Zagrebnevienė.

Pirmieji šių infekcijų simptomai gali pasireikšti kelių dienų bėgyje. „Virusinių infekcijų simptomai pasireiškia per 2-3 dienas. Jautresni yra kūdikiai, vaikai ir senyvo amžiaus žmonės – tie, kurių imuninė sistema dėl tam tikrų ligų yra nusilpusi.

REKLAMA
REKLAMA

Galų gale, viskas priklauso nuo to, kiek viruso dalelių gavome“, - kalba specialistė.

Išguldo visą šeimą

Daugelis patvirtins, jog rotavirusas išguldo visą šeimą – paklausėme specialistės, ar yra būdų apsisaugoti virusų ataką namuose?

REKLAMA

„Rotavirusinė infekcija – didžiulė problema Lietuvoje. Didžiulis sergamumas inspiravo vakcinos įtraukimą į nacionalinį vaikų skiepijimo kalendorių.

Mes tikimės, kad pradėtas skiepijimas turės įtakos sergamumo mažėjimui.

Praktiškai tai – nevaldoma infekcija, iki skiepų eros. Jeigu vienas vaikas užsikrėtė darželyje, o namuose yra keli šeimos nariai, žinoma, tai išguldo visą šeimą. Suaugusius gal kiek mažiau, nes jie jau yra susidūrę su virusais, tačiau mažų vaikų pirmieji susitikimai su virusais – sudėtingi, paveikia kūdikius, vaikus ir visos šeimos gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA

Apsisaugoti, praktiškai, neįmanoma. Sumažinti užsikrėtimo riziką galima bandyti, tačiau tai padaryti – sunku. Pakanka vos kelių viruso dalelių, galinčių apkrėsti šia liga.

Vis tik, nereikia numoti ranka: aplinkos valymas, decinfekcija, dažnai liečiamų daiktų valymas gali padėti ir yra rekomenduojama“, - kalba G. Zagrebnevienė.

Užsikrėtimo virusais rizikai sumažinti rekomenduojama:

Kuo dažniau plauti rankas. Suaugę turi padėti plauti rankas mažiems vaikams. Rankas rekomenduojama plauti: prieš ir po valgio arba prieš tvarkant maistą;

pasinaudojus tualetu ar pakeitus sauskelnes;

po nosies pūtimo, kosėjimo ar čiaudėjimo;

po sąlyčio su gyvūnais / gyvūnų ekskrementais;

po sąlyčio su užterštais aplinkos daiktais ir paviršiais, pavyzdžiui, šiukšlių dėže, valymo šluostėmis ir kt.;

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

kai sugrįžtama namo iš lauko;

be to, vaikų lopšeliuose darželiuose vaikams plaunamos rankos ryte atvykus į vaikų ugdymo įstaigą ir prieš išvykstant namo.

• Tinkamai valyti patalpas:

Aplinkos valymas ir dezinfekcija – labai svarbūs, kad namų aplinkoje virusai neišplistų ir neužsikrėstų kiti šeimos nariai.

Namų aplinka nukenksminama (dezinfekuojama) šluostant, valant, skalbiant, virinant naudojant karštą vandenį, buitines valymo arba dezinfekuojančias valymo priemones.

Ypatingas dėmesys skiriamas didžiausio užterštumo patalpoms ir paviršiams (pvz., vonios kambarys, durų rankenos, laiptų turėklai). Dažniausiai naudojami daiktai ir / ar rankomis liečiami paviršiai (pvz.: durų rankenos, tualeto sėdynės, praustuvų čiaupai, žaislai ir t.t.) turi būti valomi ne mažiau kaip du kartus per dieną arba nedelsiant esant vizualiam užteršimui.

REKLAMA

Nuolatiniam patalpų valymui, kai vaikų įstaigoje nėra viduriuojančių vaikų ir neužregistruotas protrūkis, pakanka naudoti šiltą vandenį ir neutralias buitines valymo priemones.

Protrūkio metu paviršiai valomi ir dezinfekuojami dažniau nei paprastai rekomenduojama kasdien pagal valymo grafiką.

Ypatingas dėmesys skiriamas didžiausio užterštumo patalpoms ir paviršiams (pvz., vonios kambarys, durų rankenos, laiptų turėklai).

Kosint ar čiaudint prisidengti burną vienkartine servetėle ar tai daryti į alkūnės sulenkimą.

Neliesti akių, nosies ar burnos neplautomis rankomis.

Vengti artimo sąlyčio su sergančiuoju.

Susirgus pasilikti keletą dienų namuose, negaminti maisto kitiems.

Informaciją apie tai, kokie simptomai lydi skrandžio gripą ir kaip gydytis, žiūrėkite reportaže:

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų