REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Staigi mirtis (nuotr. 123rf.com)

Pasak naujo didelės apimties tyrimo, milijonai žmonių rizikuoja mirti jauni, nes nevalgo pakankamai skaidulų, rašoma dailymail.co.uk.

13

Pasak naujo didelės apimties tyrimo, milijonai žmonių rizikuoja mirti jauni, nes nevalgo pakankamai skaidulų, rašoma dailymail.co.uk.

REKLAMA

Pasaulio sveikatos organizacijos užsakyta apžvalga parodė, kad pakankamai skaidulų suvartojantiems žmonėms ankstyva mirtis gresia trečdaliu mažiau.

Taip pat į valgiaraštį pakankamą skaidulų kiekį įtraukiantys žmonės ketvirtadaliu mažiau rizikuoja patirti širdies priepuolį, insultą, susirgti antrojo tipo diabetu ar virškinamojo trakto vėžiu.

Tačiau didžioji dalis suaugusiųjų, gyvenančių Didžiojoje Britanijoje – net 91 procentas – per dieną suvalgo mažiau nei rekomenduojamą kiekį skaidulų. Panašūs skaičiai pastebimi ir JAV.

Šio tyrimo rezultatai yra tikras smūgis madingoms dietoms su mažai angliavandenių, kurios ypač išpopuliarėjo pastaraisiais metais ir taip pat prisidėjo prie mažesnio skaidulų suvartojimo.

REKLAMA
REKLAMA

Skaidulos, dar vadinamos rupiuoju maistu, yra gyvybiškai reikalingos virškinimui ir padeda ilgiau išlaikyti sotumo jausmą. Dideli kiekiai skaidulų aptinkami vaisiuose, daržovėse, grūduose, o taip pat pilno grūdo ir nesijotų kvietinių miltų duonoje ir makaronuose.

REKLAMA

Tačiau apdoroto maisto pramonės augimas sąlygoja tai, kad skaidulos dažnai yra pašalinamos iš šviežių ingredientų ir žmonės jų nesuvartoja pakankamai.

Tyrėjas profesorius Johnas Cummingsas iš Dundžio universiteto sako, kad naujoji apžvalga, paskelbta „Lancet Medical Journal“ padarys milžinišką įtaką.

„Tai lūžio momentas skaidulų istorijoje.“ – sako jis. – „Mūsų atliktas darbas reiškia, jog turime pakankamai įrodymų iš populiacijos tyrimų, žmogiškųjų eksperimentų darbų bei biochemijos ir fiziologijos, kad skaidulų nauda sveikatai yra neginčijama.

REKLAMA
REKLAMA

„Skaidulos tapo nepakeičiama ir esmine maistine medžiaga.“

Jo komanda surinko daugiau 230 ankstesnių tyrimų rezultatus, kuriuose dalyvavo 215 000 žmonių.

Buvo atrasta, kad daugiau nei 30 g – „Public Health England“ rekomenduojamą kiekį – skaidulų per dieną suvalgantys žmonės 24 procentais rečiau miršta nuo bet kokių priežasčių, lyginant su tais žmonėmis, kurie per dieną suvalgo 8 g skaidulų.

Tuo tarpu per dieną 35 g ir daugiau suvartojančių žmonių ankstyvos mirties tikimybė mažėja daugiau nei trečdaliu.

Sveikatos specialistai teigia, kad norint suvartoti pakankamai skaidulų, pagrindiniai sveikos mitybos komponentai turėtų būti tradiciniai, iš mados išėję produktai – bulvės, makaronai, duona ir kiti krakmolingi angliavandeniai.

Norėdami per dieną suvartoti 30 g skaidulų, žmonės turėtų suvalgyti penkias porcijas vaisių ir daržovių bei dviejų pilno grūdo pusryčių sausainių atitikmenis, dvi storas riekes pilno grūdo duonos ir didelę bulvę su lupena.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų