Lietuvius perspėja dėl žuvies (nuotr. Fotodiena.lt/Roberto Dačkaus)

Lietuvius perspėja dėl žuvies (nuotr. Fotodiena.lt/Roberto Dačkaus)

 Gyvos žuvys turi būti laikomos švariame, deguonies prisotintame (aeruotame) vandenyje. Jos neturi skleisti pašalinio kvapo, turi laisvai plaukioti. Tačiau kai kurių žuvų akvariumuose gali būti ir daugiau (pvz., karpių ar lynų), nes jos ne tokios reiklios aplinkai.

Šviežių žuvų oda turi būti blizganti ir stangri, gleivės skaidrios, pelekai ir uodegos neapdžiūvę, nesusiklijavę, žiaunos – rausvos, akys neapsiblaususios.

Šviežią žuvį paspaudus pirštu, duobutė tuojau pat turi išsilyginti, jei žuvis sena – paspaudimo vieta ilgai išlieka matoma. Nešviežios, pradedančios gesti žuvys skleidžia puvimo kvapą, jų oda paprastai būna matinė, žvynai pilkšvi, žiaunos raudonai rudos ar net murzinai žalios spalvos, akys įdubusios.

Sušaldytos žuvys dažniausiai užšaldomos dar jūroje, o šaldymo metu glazūruojamos (padengiamos apsauginiu ledo sluoksniu).

REKLAMA

Jei žuvys prieš sušaldymą buvo kokybiškos ir laikytos ne aukštesnėje kaip –18 °C temperatūroje, jų kokybė atšildžius beveik nesiskirs nuo šviežių. Todėl pasirenkant šaldytą žuvį, reikėtų atkreipti dėmesį, ar neperpildyti šaldymo įrenginiai, ar pakuotėse nėra sniego, jos nepažeistos, ar nesutrūkinėjusi glazūra. Žuvis turi būti kieta, natūralios spalvos, blizgėti. Apdžiūvę krašteliai, išblukusi ar pageltusi spalva rodo, kad žuvis nešviežia.

Renkantis silkes, reikėtų atkreipti dėmesį į jų spalvą – kad jos būtų nepageltusios, nepatamsėjusios, stipriai sūdytų žuvų paviršius gali būti nežymiai patamsėjęs su gelsvu atspalviu paviršiuje ir pjūvio vietose, raumenys kieti, o silpnai sūdytų – minkšti, tačiau nesuglebę, standūs.

Pradedančių gesti silkių paviršius būna pasidengęs pilkomis ar gelsvomis apnašomis, oda lengvai plyšta, neskrostų silkių dažnai būna suplyšę pilvai. Dūmo skonio sūdytos silkės nuo tradicinių skiriasi tuo, kad jų gamybai naudojamos kvapiosios medžiagos, suteikiančios produktui dūmų aromatą.

Atidarius įvairias silkių užkandas (su daržovėmis, vaisiais, grybais, įvairiais prieskoniais, užpiltas marinatu, aliejumi, padažais), rekomenduojama jas suvartoti kuo greičiau, nes žuvų riebalai greitai oksiduojasi, gali pakisti šių konservų spalva, kvapas ir skonis. Pajutus pašalinį kvapą, tokių produktų geriau nevartoti.

Visus greitai gendančius maisto produktus namuose būtina laikyti šaldytuve. Sušaldytą žuvį atšildyti taip pat reikėtų šaldytuve, +1 °C – +4 °C temperatūroje. Lėtai atšildyta žuvis bus skanesnė, sultingesnė. Tačiau atitirpinimo procesas neturi užsitęsti per ilgai, nes su ledu pasišalina ir natūraliai žuvyje esantis skystis, ji tampa sausesnė, kepant trupa.

Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!
[email protected]

Naujienų portalo tv3.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB All Media Lithuania sutikimo draudžiama.

Nėra komentarų. Būk pirmas - komentuok!

GAUK NEMOKAMĄ tv3.lt NAUJIENLAIŠKĮ Į SAVO PAŠTO DĖŽUTĘ:
UŽSISAKYTI

Top Video

Kruvinos Velykos Panevėžyje: mirus porai 13-metė liko našlaite
DABAR RODOMA
Kruvinos Velykos Panevėžyje: mirus porai 13-metė liko našlaite
DABAR RODOMA
Tragiškos Velykos turistų rojuje: žuvo 215 žmonės, nugriaudėjo aštuoni sprogimai
DABAR RODOMA
Gedimino kalnas – pinigus ryjanti vieta: reikalauja daugiau
DABAR RODOMA
Aiškėja tikroji motociklininko žūties priežastis
DABAR RODOMA
Šimtmečių radybos Vilniuje – paaiškėjo ir pikantiškos detalės
DABAR RODOMA
Meschino ruoštos velykinės vaišės supykino Jankevičių
DABAR RODOMA
Valdas Adamkus žmonėms siunčia svarbią žinią
DABAR RODOMA
Naujausi kandidatų į prezidentus reitingai: užvirė žūtbūtinė kova
DABAR RODOMA
Pateko į aferisto pinkles: patikli kaunietė prarado 4 kambarių butą
DABAR RODOMA
LFF burtų traukimas virto sensacija: aistras kurstė pusnuogė mergina
REKLAMA
REKLAMA

TELEVIZIJA

×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų