REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Spalio 6-toji diena Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų darbuotojams buvo iš tiesų neeilinė. Būtent čia, vos prieš kelias savaites, buvo atlikta unikali pirmoji Lietuvoje tokia stuburo operacija.

Spalio 6-toji diena Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų darbuotojams buvo iš tiesų neeilinė. Būtent čia, vos prieš kelias savaites, buvo atlikta unikali pirmoji Lietuvoje tokia stuburo operacija.

REKLAMA

Garbingo amžiaus sulaukusią vilnietę 75-erių Liudviką dabar jau būtų galima vadinti vienintele tokia Lietuvoje. Jai pirmajai buvo atlikta stuburo operacija kifoplastika, kurios metu į stuburą yra suleidžiama speciali cementinė medžiaga.

Kaip pasakoja pati Liudvika, jai operacijos reikėjo dėl išsivysčiusios ligos.

„Pradžioje man buvo lūžę du slanksteliai, vėliau išsivystė osteochondrozė ir penki slanksteliai išrietėjo. Turėdavau kęsti labai didelius skausmus“, – pripažįsta pacientė.

Tačiau spalio 6-tąją atlikta operacija pakeitė senjorės gyvenimą ir stipriai pagerino jos sveikatą.

„Dabar jaučiuosi daug geriau. Nors, žinoma, nereikėtų tikėtis daug, nes man yra pažeisti penki slanksteliai, o gydomas buvo tik vienas. Tačiau dabar galiu viską daryti, nors dar vaikštau su vaikštyne, jau jaučiuosi daug geriau nei prieš operaciją“, – šypsosi moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Apie tokią neeilinę stuburo operaciją Lietuvoje, kalbamės su Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų gydytoja Ona Lapteva.

Ona, galbūt galėtumėte paaiškinti, kas tai per operacija ir kaip ji atliekama?

Kifoplastika, kaip ir vertebroplastika, atliekama suleidus specialią cementinę medžiagą (PMMA - polimetilmetakrilatą) į pažeisto slankstelio kūną. Dažniausiai taikoma osteoporotiniams stuburo slankstelių lūžiams. Skirtumas tarp šių dviejų operacijų yra toks, kad kifoplastikos metu pirmiausia į slankstelio kūną įvedamas specialus balionas, kuris suformuoja ertmę, ir tik tuomet ta ertmė yra užpildoma cementu. Kifoplastika yra saugesnė operacija, nes sumažėja rizika, jog cementas ištekės iš slankstelio ribų į stuburo kanalą ir sukels nervinių struktūrų suspaudimą. Be to, tai vienintelis būdas, atstatyti lūžusio slankstelio kūno aukštį.

REKLAMA

Tai yra minimaliai invazyvi chirurginė intervencija. Kifoplastika paprastai atliekama bendros anestezijos metu. Rentgeno kontrolėje perkutaniškai (per mažą odos pjūvelį - apie 0,3-0,5 mm) į stuburo slankstelį įvedama speciali adata. Per ją į slankstelio kūną įvedamas balionas, kuris išpučiamas užpildant jį rentgeno kontrastine medžiaga. Rentgeno kontrolėje galime matyti, kaip atstatomas slankstelio kūno aukštis. Pašalinus balionėlį, suformuota ertmė užpildoma cementu. Skausmo sumažėjimas siejamas su mechaniniu poveikiu dėl slankstelio rekonstrukcijos ir stabilizacijos bei terapiniu efektu dėl egzoterminės cemento stingimo reakcijos, nes vienas iš skausmo mechanizmų yra lūžio sąlygotas intrakaulinių nervų galūnėlių dirginimas.

REKLAMA
REKLAMA

Ar pacientei praeitą savaitę tokia operacija buvo atlikta pirmą kartą Lietuvoje?

Mūsų žiniomis, kifoplastika nėra paplitusi medicinėje Lietuvos praktikoje, galimai tai pirmas atvejis, bent jau remiantis publikacijų nebuvimu iki šiol.

Kuo ši operacija yra naudinga pacientui?

Stuburo slankstelių patologiniai lūžiai (osteoporotiniai, metastatiniai) yra didelė bėda. Intensyvus nugaros skausmas ir stuburo deformacija/nestabilumas bei neurologinis pažeidimas yra esminės indikacijos šiai operacijai. Tokia operacija sumažina nugaros skausmą apie 92 proc. pacientų, slankstelio aukštį atstato iki 90 proc. atvejų.

Kaip minėjau, tai saugesnė operacija nei klasikinė vertebroplastika, nes cemento ištekėjimas už slankstelio ribų stebimas iki 5 kartų rečiau. Taigi kifoplastika pirmiausia sumažina skausmą, apsaugo nuo progresuojančios stuburo deformacijos, stabilizuoja lūžio paveiktą stuburo segmentą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar po operacijos gali būti skausmingas gijimas?

Paprastai komplikacijos labai retos, gijimas greitas. Pacientas tą pačią dieną po operacijos mobilizuojamas ir pastatomas ant kojų. Pooperacinis skausmas/diskomfortas beveik visais atvejais yra mažesnis nei prieš operaciją, pacientai būna patenkinti.

Aišku, kaip ir kiekvienos intervencijos metu, galimos komplikacijos. Dažniausiai tai nepatenkinama adatos įvedimo padėtis, sąlygojanti kažkokio laipsnio neurologinį pažeidimą, bei kaip minėjau, cemento ištekėjimas į stuburo kanalą. Paprastai ir šios komplikacijos pacientui praeina be pasekmių - daugiausia kenčia ir jaudinasi chirurgas.

Dėl kokių priežasčių atliekama ši operacija?

Stuburo slankstelių patologiniai lūžiai, skausmo gydymui, gręsiančių/esančių stuburo deformacijų korekcijai, stuburo kolonos stabilumui užtikrinti. Tam tikrais atvejais taikoma ir ilgų stuburo fiksacinių operacijų metu kaip papildomas faktorius, užtikrinantis metalo konstrukcijų stabilumą.

Papildomos, retos, tačiau ne mažiau svarbios kifoplastikos indikacijos: stuburo slankstelių hemangiomos, mielominės ligos sąlygoti stuburo slankstelių pažeidimai, sisteminės onkologinės ligos metastazės stuburo slanksteliuose.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų