REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dr. Dawna Harper aptaria nerimą keliančių požymių formas, išvaizdą ir pėdų kvapus. Dažnai pasitaikantys simptomai, pavyzdžiui, pageltę nagai, gali reikšti labai rimtus dalykus – net odos vėžį, sako ji.

Dr. Dawna Harper aptaria nerimą keliančių požymių formas, išvaizdą ir pėdų kvapus. Dažnai pasitaikantys simptomai, pavyzdžiui, pageltę nagai, gali reikšti labai rimtus dalykus – net odos vėžį, sako ji.

REKLAMA

90% moterų per gyvenimą patiria kokį nors su pėdomis susijusį sutrikimą, rašoma dailymail.co.uk. Galbūt pėdų ir nelaikote gražiausia savo kūno dalimi, tačiau jomis naudotis reikia kiekvieną dieną.

Pasak vienos apžvalgos, maždaug 90 procentų moterų per gyvenimą patiria kokį nors su pėdomis susijusį sutrikimą. Dr. Dawna Harper sako, kad pėdos gali daug pasakyti apie mūsų sveikatą ir jose gali slypėti požymiai, kurių nevertėtų ignoruoti. Forma

„Kai basi stovite ant plokščių grindų, pėdos vidinėje dalyje turėtų būti išlinkimas. Jei prie grindų liečiasi visa pėda, jums gali būti plokščiapėdystė.“ – sako D. Harper.

REKLAMA
REKLAMA

Ją sukelia ne tik įgimti defektai, bet ir daugelis kitų dalykų – lūžę ar iš vietos išėję kaulai, reumatoidinis artritas ir nervų problemos.

Riziką taip pat didina nutukimas, diabetas, nėštumas ir senėjimas. Simptomai gali pasunkėti – daugelis žmonių patiria skausmą pėdų išlinkimuose, tinimą ar net nugaros ir kojų skausmus.

REKLAMA

„Batų vidpadžiai gali pagerinti laikyseną ir padėti jaustis komfortabiliau. Kojos nykštys visuomet turėtų būti tiesus ir sulygiuotas su likusia pėdos dalimi. Jei jis yra palinkęs į kitų pirštų pusę, o nykščio apačioje yra kaulėtas iškilimas, jums gali būti kojos nykščio skaudulys, taip pat vadinamas hallux valgus.

Manoma, kad mažiausiai 14 milijonų žmonių Didžiojoje Britanijoje serga kojos nykščio skauduliu ir, deja, aš esu viena iš jų. Šiam sutrikimui susiformavus jis gali būti išgydomas tik operacijos pagalba, o tai yra sudėtingesnis reikalas, nei atrodo daugeliui žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Vaistinėse galima įsigyti įtvarų, kurie išlygins pėdą, kol juos dėvėsite, bei gelinių lapelių, kuriuos uždėjus ant kaulingo iškilimo sumažės spaudimas.

Manęs dažnai klausia, ar dėl to kalti aukštakulniai. Tačiau didžiausias rizikos faktorius yra šios ligos istorija šeimoje.“ – pasakoja dr. D. Harper.

Tiksli kojos nykščio skaudulio priežastis nežinoma, tačiau tikėtina, kad jo susiformavimui įtakos turi paveldėtas pėdos tipas, sužeidimai ir gimimo metu susidarančios deformacijos.

Ekspertai nesutaria, ar tam tikra avalynė, pavyzdžiui, aukštakulniai, gali prisidėti prie kojos nykščio skaudulio formavimosi.

Manoma, kad aukštakulniai stumia svorį į pėdos priekį ir kojų pirštus – į batų priešakį. „Labai smailo priekio, pėdai netinkantys batai gali problemą pasunkinti.“ – sako dr. D. Harper. – „Kai kuriems žmonėms platūs batai tinka labai gerai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Man labai patinka dėvėti aukštakulnius ir todėl labai nudžiugau atradusi „Sole Bliss“ (www.solebliss.com) – batus, kurie turi ypatingą pamušalą. Dabar galiu ir toliau dėvėti savo mėgstamus aukštakulnius ir jaustis patogiai.“

Spalva ir temperatūra

„Pėdų spalva turėtų būti tokia pati, kaip ir likusio kūno. Visiems kartais pėdos pamėlynuoja, tačiau nuolat tamsios, melsvos spalvos pėdos gali būti prastos kraujotakos požymis. Jį pastebėti gali būti sunkiau, jei jūsų oda tamsesnė.

Pamėginkite pirštu paspausti kojos pirštų pagalvėles. Oda turėtų išblykšti ir vėl atgauti normalią spalvą, kai tik atleidžiate spaudimą. Jei tai užtrunka nemažai laiko, tai vadinama prastu kapiliarų atsistatymu ir gali būti kraujotakos sutrikimų ženklas.

REKLAMA

Panašiai ir nuolat sušalusios pėdos gali reikšti kraujotakos sutrikimus – tokiu atveju reikėtų pasitikrinti.“ – sako dr. D. Harper. – „Kraštutiniais atvejais prasta kraujotaka sąlygoja gangreną, todėl šio simptomo ignoruoti nereikėtų.

Tai taip pat gali reikšti kitose kūno vietose esančias kraujotakos problemas, todėl jūsų gydytojas turėtų apie tai žinoti ir patikrinti jūsų kraujo spaudimą bei cholesterolio ir gliukozės kiekį kraujyje.“

Nagai

Nagai gali pagelsti dėl per gausaus nagų lako naudojimo. Tačiau svarbu juos stebėti, nes „stori, spalvą praradę nagai gali reikšti grybelinę infekciją.“ – sako dr. D. Harper. – „Jūsų šeimos gydytojas greičiausiai nusiųs keletą jūsų nagų nuokarpų į laboratoriją, kad prieš išrašant priešgrybelinių tepalų ar tablečių, diagnozė būtų patvirtinta.“

REKLAMA

Kojų nagų grybeliu gali susirgti suaugusieji – ligos tikimybė didėja su amžiumi.

Sausa ar suskilinėjusi oda

Nuolatos sausa oda, nepaisant jos drėkinimo, gali būti hiperkeratozės ženklas – šis sutrikimas dažniau pasitaiko vyresnio amžiaus žmonėms.

Jei nepaisant to, kad nuolat drėkinate pėdas, jų oda vis tiek yra sausa ir suskilinėjusi, gali būti, kad į šią problemą reikėtų atkreipti dėmesį.

Viena iš galimų problemų yra hiperkeratozė – stora oda. Tai pasireiškia tuomet, kai oda yra pernelyg stora ir kremai jos nebeveikia.

Tai dalis normalios odos apsaugos nuo trynimo, spaudimo ir kitų dirginimo formų. Hiperkeratozės pavyzdžiai – nuospaudos, sukietėjimai ir ataugos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sukietėjimai formuojasi dėl nuolatinio pėdų spaudimo, pavyzdžiui, bėgiojant ar vaikštant basiems.

Tai dažniau pasitaiko vyresniems žmonėms, kurių odoje yra mažiau riebalinio audinio.

Kitos pėdų sausumo ir skeldėjimo, nepaisant jų drėkinimo, priežastys gali būti vadinamoji „Atleto pėda“, dermatitas, psoriazė, egzema ar keratoderma – ryškus odos sustorėjimas.

Kvapas

„Nemalonų kvapą skleidžiančios pėdos gali reikšti infekciją – dažniausia jų yra „Atleto pėda“, kurią sukelia grybelis.“ – sako dr. D. Harper.

Atleto pėdos simptomai – niežėjimas, gėlimas, pūslės, skeldėjimas ar sausa oda tarpupirščiuose ir ant padų.

Grybeliu užsikrečiama dėl tiesioginio kontakto su juo sergančiu žmogumi arba liečiant grybeliu užkrėstus paviršius. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų