REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
39
Ginekologė apie Meghan Markle

Vaisingumas moterims ima mažėti maždaug nuo 30-ies. Šiame straipsnyje vaisingumo ekspertė atskleidžia, kaip keli paprasti mitybos ir gyvenimo būdo pokyčiai gali padidinti tikimybę susilaukti kūdikio.

39

Vaisingumas moterims ima mažėti maždaug nuo 30-ies. Šiame straipsnyje vaisingumo ekspertė atskleidžia, kaip keli paprasti mitybos ir gyvenimo būdo pokyčiai gali padidinti tikimybę susilaukti kūdikio.

REKLAMA

Meghan Markle ir princas Haris pranešė, kad 2019-ųjų pavasarį susilauks savo pirmojo vaiko, rašoma dailystar.co.uk

Nors Meghan nėra vyriausia kūdikio susilaukusi karališkosios šeimos atstovė, 37-erių metų moteris priskiriama „vyresniajam motinystės amžiui“ ir tai gali lemti nemažai problemų ateityje.

Dėl pokyčių visuomenėje daugelis moterų pirmojo kūdikio susilaukia vėliau.

Tiesa ta, kad pasak 2016-ųjų metų statistikos, vidutinis pirmagimio susilaukiančių mamų amžius Anglijoje ir Velse yra 30,4 metų.

Tačiau nuo 1960-ųjų visame pasaulyje vaisingumas sumažėjo maždaug perpus, rodo Pasaulio Banko duomenys.

Didžiosios Britanijos sveikatos tarnybos duomenimis, maždaug viena iš septynių porų galimai išgyvena su vaisingumu susijusias problemas.

REKLAMA
REKLAMA

Tai reiškia, kad Didžiojoje Britanijoje apytiksliai 3,5 milijono žmonių vargina su vaisingumu susijusios bėdos.

Išskirtiniame interviu „Daily Star Online“ dr. Dawn Harper neseniai atskleidė, kad „deja, po 30-ies moterų vaisingumas dramatiškai krinta. Kitaip tariant, vėlesnis nėštumas gali tapti dideliu iššūkiu, mat vaisingumas sumažėja, o moters sveikata nebėra tokia, kokia buvo prieš dešimt metų ar anksčiau.

REKLAMA

Amžius yra labai svarbus faktorius kūdikio susilaukti siekiančiai moteriai. Moterys turi ribotą kiekį kiaušialąsčių, su kuriomis gimstama ir kurios pradeda nykti tuomet, kai prasideda pirmosios mėnesinės.“ – aiškina vaisingumo ekspertė.

Tačiau kaip galima pagerinti vaisingumą ir padidinti tikimybę pastoti? Dr. D. Harper sako, kad mityba ir gyvenimo būdas yra esminiai faktoriai – ypatingai vyresnėms nei 35-erių.

Kaip moterys gali pagerinti vaisingumą?

„Sveikas gyvenimo būdas ir maistingųjų medžiagų kupina mityba bei sveikas sporto kiekis yra esminiai dalykai.“ – sako gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA

Ji rekomenduoja atidžiai peržiūrėti savo valgiaraštį ir užtikrinti, kad valgote maistą, kuriame yra šių medžiagų:

• Magnio ir vitamino B: hormonų veiklos reguliavimui ir ląstelių dalijimuisi • Cinko: jis padeda normalizuoti vaisingumo ciklą • Vitamino D: gerai imuninės sistemos veiklai • Vitamino C: jis padeda gamintis kokybiškoms ląstelėms • Vitamino E: oksidacinio streso prevencijai • Folinės rūgšties: motinystės audinių augimui nėštumo metu

Medikė tęsia: „Palaikyti mitybą, kurioje gausu visų šių maistingųjų medžiagų nėra lengva.

Teoriškai visas šias maistingąsias medžiagas turėtume gauti iš gerai subalansuotos dietos, tačiau realybėje tam sutrukdo gyvenimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei abejojate, galbūt verta investuoti į visapusišką, kokybišką maisto papildą, kad būtumėte įsitikinusios, jog gaunate visas reikalingas medžiagas.“

Dr. D. Harper taip pat rekomenduoja vengti alkoholio ir tabako. Ji sako: „Moters vaisingumą neigiamai paveikti gali keli dalykai.

Gėrimuose, narkotikuose ir alkoholyje esantys toksinai beveik neabejotinai paveiks moters vaisingumą ir (išskyrus alkoholį, kurį visuomet reikėtų vartoti saikingai) jų reikėtų vengti.“

Per mažas arba per didelis svoris taip pat gali sumažinti šansus pastoti natūraliu būdu, todėl svarbu sveikai maitintis ir reguliariai sportuoti.

Dr. D. Harper sako: „Subalansuota, maistingųjų medžiagų gausi mityba yra esminis dalykas norint susilaukti kūdikio. Sportas visuomet yra labai geras dalykas, o siekiant susilaukti kūdikio labai svarbu palaikyti sveiką kūno svorį.

Sportas teigiamai veikia mėginimą pastoti, padeda mažinti stresą, o tai dažnai yra labai susiję su vaisingumo problemomis.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų