REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei manote, kad jau įmintos visos gamtos paslaptys ir pasaulis tapo nuobodus – jūs klystate. Keliautojus ir mokslininkus geologus jau seniai neramino Velnio katilu praminto krioklio paslaptis, rašo mixstuff.ru.

REKLAMA
REKLAMA

Įdomu tai, kad šiaurinėje Vercheje ežero dalyje esantis krioklys turi dvi atšakas, kurių viena, kaip ir kitų krioklių, įteka į Briul upę, o štai kita – tiesiog dingsta uoloje.

REKLAMA

Ši vieta labai populiari tarp turistų, kurie nori savo akimis pamatyti Velnio katilą, kuris, akivaizdu, tikrai yra be dugno.

Daugybę metų bandyta įminti šio nepaprasto krioklio mįslę ir pati populiariausia versija, kad „bedugnio“ intako vanduo turi galimybę ištekėti per uolose esančią kiaurymę, o kadangi pastaroji yra aukščiau už srovę, kuri įteka į upę, tai ir kuria unikalų krioklio vaizdą.

Kai šiuo reiškinio ėmė domėtis geologai, paslapčių atsirado dar daugiau: įsivaizduokite, kad į ertmę nuolat pilamas vanduo ir šis paslaptingai dingsta – taip atsirado versija, kad antroji krioklio atšaka yra požeminės upės dalis. Taip pat buvo spėjama, kad Velnio katilo paslaptis gali būti susijusi su dirvožemio sluoksnių retėjimu – gali būti, kad po kriokliu atsirado savita vandens drenažo sistema ir taip dalis krioklio vandens į ją patenka pirmiau nei spėja įtekėti į upę.

Kol kas mokslininkai dar suka galvas, kokia tikroji Velnio katilo paslaptis, tad kol paslaptis tebėra, jūs taip pat galite ją atskleisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų