REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos bendrovė „ERGO Insurance“ sudarė didžiausių išmokų kelionės draudime sąrašą už klientams užsienyje suteiktas medicinos paslaugas ir pataria, kaip apsisaugoti, kad susirgus sąskaitos netaptų kelerių metų finansine našta.

REKLAMA
REKLAMA

Europos bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje civilinės atsakomybės, nelaimingų atsitikimų, transporto priemonių ir sveikatos draudimo departamento direktorius Audrius Pilčicas pasakoja, jog brangiausiai gydymas kainuoja JAV, Turkijoje, Šveicarijoje, Norvegijoje bei Švedijoje, pigiausiai – tokiose šalyse kaip Bulgarija, Vengrija, Lenkija, Latvija, Baltarusija, Ukraina ir Rusija. Taip pat paprastų ligų gydymas ganėtinai nebrangus Azijos šalyse – Indijoje, Kinijoje ir Filipinuose. „Sąskaitos ženkliai išauga, jeigu pacientui prireikia transportavimo. Pasitaiko atvejų, kuomet pacientus gulimoje padėtyje tenka transportuoti su visa gydytojų palyda keliomis transporto priemonėmis – sraigtasparniais, lėktuvais ir automobiliais. Tuomet vien pervežimas gali kainuoti keliasdešimt ar daugiau kaip šimtą tūkstančių litų“, – teigia A. Pilčicas.

REKLAMA

Draudimo bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje statistika atspindi, jog keliautojai ligoninėse dažniausiai praleidžia iki 3 dienų, kiek rečiau – savaitę. Nors ir retai, bet pasitaiko atvejų, kuomet pacientai ligoninėse gydomi ir kelis mėnesius. „Kai kuriose šalyse bet koks adatos įdūrimas kainuoja keliasdešimt eurų, gydytojų konsultacijos ir vizitai apmokestinami atskirai, vėliau viską sudėjus į bendrą sumą. Priklausomai nuo gydymo trukmės, reikalingo gydymo bei tyrimų, kelionės draudimo išmokos sudaro nuo kelių iki kelių šimtų tūkstančių litų“, – pasakoja A. Pilčicas.

REKLAMA
REKLAMA

Draudimo bendrovė „ERGO Insurance“ Lietuvoje sudarė dažniau pasitaikančių ligų, pareikalavusių brangaus gydymo bei procedūrų pavyzdinį sąrašą:

1. Apendicito operacija JAV. Keliautojui ligoninėje teko praleisti tris paras, buvo atlikti tyrimai bei operacija. Bendra išmoka sudarė 117 tūkst. litų, vien kompiuterinė tomografija kainavo 23 tūkst. litų, anestezija – beveik 14 tūkst. litų.

2.Ūminio apsinuodijimo (gastroenterito) gydymas Turkijoje. Keliautojui ligoninėje teko praleisti vieną parą ir tai kainavo 2,4 tūkst. litų. Brangiausiai kainavo palata (420 litus), gydytojo specialisto vizitai (vieno vizito kaina – 350 litų), taip pat gydytojo konsultacija (280 litų). Sąskaitos išskaidomos itin smulkiai – už tris tabletes teko sumokėti 88 litus, už veninio kateterio įvedimą – 35 litus, fiziologinių skysčių lašinimas kainavo 210 litų, vaistų lašinimas į veną per dozatorių – beveik 600 litus. Slauga apmokestinta taip pat atskirai, vienai dienai ji kainavo 175 litus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3. Akmenligės gydymas JAV. Keliautojas ligoninėje praleido keturias paras, buvo atlikta operacija. Viskas kainavo kiek daugiau nei 44 tūkst. litų.

4. Hipertenzijos (padidėjusio kraujospūdžio) gydymas Ispanijoje. Keliautojas ligoninėje praleido dvi paras ir gydymas kainavo beveik 11 tūkst. litų. Visos gydytojų konsultacijos ir palata kainavo 7 tūkst. litų, laboratoriniai tyrimai 3,5 tūkst. litų, elektrokardiograma – 400 litų.

5. Ausies sieros kamščio gydymas Turkijoje. Kliento užgulusių ir skaudančių ausų gydymas kainavo 2,4 tūkst. litų. Į šią sumą buvo įskaičiuota gydytojo konsultacija, ausies išvalymas, medicininiai įrankiai, taip pat ausies endoskopija (420 litų).

REKLAMA

6. Plaučių uždegimo gydymas Turkijoje. Trijų parų ligoninėje gydymas kainavo 10 tūkst. litų. Brangiausiai kainavo palata (1,7 tūkst. litų), gydytojų vizitai (1,4 tūkst. litų), vaistų lašinimas į veną per dozatorių (800 litų), taip pat atskirai buvo apmokestinta viešbučio gydytojo konsultacija (280 litų), gydytojo ligoninėje konsultacija (315 litų), rentgeno nuotrauka (260 litų) ir bendras kraujo tyrimas (175 litų).

7. Skendusio paciento gydymas Turkijoje. Keturių parų gydymas ligoninėje kainavo 29 tūkst. litų. Brangiausiai kainavo galvos magnetinio rezonanso tomografija (2,1 tūkst. litų) ir galvos kompiuterinė tomografija (1,4 tūkst. litų). Palata kainavo 660 litus, kelios gydytojo konsultacijos 470 litų, o rentgeno nuotrauka – 280 litus.

REKLAMA

8. Didžiausia pastaruoju metu registruota žala buvo Prancūzijoje. Avarijos metu žmogus apdegė, ligoninėje jis buvo gydomas ilgiau nei mėnesį. Gydymo išlaidos, transportavimas iš viso kainavo daugiau kaip 360 tūkst. litų.

Europos bendrovės „ERGO Insurance“ atstovas pataria, kuo reikėtų pasirūpinti, kad kelionės metu netikėta liga netaptų kelių metų finansine našta. „Privalomuoju sveikatos draudimu apsidraudusiems gyventojams būtinoji pagalba 31 Europos šalyje suteikiama nemokamai. Tam tereikia turėti Europos sveikatos draudimo kortelę (ESDK), jas nemokamai išduoda Valstybinė ligonių kasa. Tiesa, ESDK garantuoja, kad būtinoji pagalba nemokamai bus suteikta tik valstybinėse gydymo įstaigose. Be to, rekomenduotina įsigilinti, kas yra apibrėžiama kaip būtinoji pagalba šalyje, kurią ketinama aplankyti. Tai, kas Lietuvoje įprastai kompensuojama – vaistai, transportavimo paslaugos ir pan. – užsienyje gali būti apmokestinama papildomai“, – teigia A. Pilčicas. Jis atkreipia dėmesį, jog ESDK tokiose turistų pamėgtose šalyse kaip Egiptas ir Turkija negalioja.

Apsidraudusiems kelionių draudimu atlyginamos patirtos išlaidos ir privačiose, ir valstybinėse medicinos institucijose, kompensuojamos išlaidos už vaistus, transportavimo paslaugas ir pan. Taip pat papildomai gali būti mokamos draudimo išmokos už sukeltą žalą trečiajam asmeniui, bagažo vėlavimą, sugadinimą ar dingimą, paties keliautojo neišvykimą į kelionę bei jos nutrūkimą ir t. t. Kelionių draudimo garantijos priklauso nuo pasirinkto paslaugų paketo. Pasak A. Pilčico, kelionės draudimo klientams taip pat teikiamos asistavimo paslaugos visame pasaulyje. „Esant reikalui, mūsų asistavimo parteriai nukreipia susirgusius keliautojus į tas gydymo įstaigas, kuriose suteikiama kvalifikuota ir reikiama pagalba, taip pat vertėjauja, padeda su dokumentų pildymu ir t. t. Nutikus nelaimei tokia pagalba labai reikalinga“, – teigia A. Pilčicas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų