REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Pilvo pūtimas – viena dažniausių priežasčių, dėl kurios į gydytojus kreipiasi sunerimę tėveliai. Ką reikėtų žinoti apie mažų vaikų meteorizmą ir kaip būtų galima padėti mažyliui? 

Pilvo pūtimas – viena dažniausių priežasčių, dėl kurios į gydytojus kreipiasi sunerimę tėveliai. Ką reikėtų žinoti apie mažų vaikų meteorizmą ir kaip būtų galima padėti mažyliui? 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pilvo pūtimą galima atpažinti iš šių požymių: 

· Pilvelis išsipūtęs ir kietas; 

· Vaikelis verkia ir riečiasi; 

· Mažylis raugėja ir šalina dujas; 

· Kūdikį sunku nuraminti – jis gali verkti net kelias valandas; 

· Simptomai susilpnėja ir dingsta, kai kūdikis pašalina dujas. 

Pilvą pūsti gali ir žindomam, ir pieno mišiniu maitinamam kūdikiui.

Dažniausios pilvo pūtimo priežastys: 

· Netaisyklingas žindymas arba netinkama maitinimo iš buteliuko technika – vaikas nuryja per daug oro. Ši priežastis pati dažniausia ir nulemia bent du iš trijų pilvo pūtimo atvejų; 

REKLAMA

· Nebrandus mažylio virškinimo traktas - žarnyno peristaltika silpnesnė, todėl lėčiau šalinasi ir dujos, jos linkusios kauptis; 

· Žarnyno mikrofloros ir fermentų veiklos specifika; 

· Permaitinimas ir per dažnas maitinimas; 

· Vidurių užkietėjimas; 

· Per didelė kūdikio stimuliacija ir kt. 

Pilvo pūtimo priežastys aiškios ne visuomet. Vis dėlto visi mažyliai skirtingi ir į diskomfortą reaguoja labai savitai – vienas vaikelis su kietu ir išsipūtusiu pilvuku jaučiasi gana gerai, kitas tiesiog kankinasi ir porą valandų be atvangos verkia, kol dujos šiaip ne taip pasišalina iš virškinimo trakto. Manoma, kad pilvą dažniau pučia cezario pjūvio metu gimusiems mažyliams arba tiems, kurie iš karto po gimimo gavo antibiotikų. Teigiama, kad berniukams meteorizmas pasireiškia intensyviau ir dažniau, tačiau tai gali būti tik prielaida.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat pastebima, kad vaikų savijauta susijusi ir su tuo, kaip maitinasi mama – jei nuo tam tikrų maisto produktų pilvą pučia ir jai pačiai, gali būti, kad panašius pojūčius patirs ir jos žindomas mažylis. Kartais netinka ir pats pieno mišinukas, tad vertėtų išmėginti keletą variantų (tik pasitarus su gydytoju). Būtina atsiminti, kad pilvo pūtimas gali būti ir kai kurių žarnyno ligų požymis, tad jei su pilvo pūtimu pasireiškia ir kitų neraminančių simptomų, reikėtų pasitarti su vaikelio gydytoju – kai kurios būklės, pavyzdžiui, žarnyno nepraeinamumas, reikalauja budrumo. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pateiksime keletą patarimų, kurie gali praversti stengiantis palengvinti mažylio pilvo pūtimą: 

· Dujų pasišalinimą iš žarnyno pagreitinti padeda švelnus masažas šiltu delnu pagal laikrodžio rodyklę. Daugumai mažylių jis padeda nusiraminti. Jei kūdikiui procedūra nepatinka, tuomet jos geriau nedaryti. 

· Šiluma gali padėti sumažinti diskomfortą ir skausmą. Tinka šiltas delnas, pašildytas vystyklas, vyšnių kauliukų pagalvėlė (ji negali būti karšta). 

· Vertėtų laikytis mitybos režimo, maitinti lėtai, stebint mažylį. Permaitinimas dažnai sukelia raugėjimą ir pilvo pūtimą. Geriau maitinti dažniau, bet po mažiau. Išalkęs mažylis labai skuba pasisotinti, todėl nuryja daug papildomo oro, kuris netrukus patenka į žarnyną. 

REKLAMA

· Viena populiariausių medžiagų, skirtų vaikų meteorizmo simptominiam gydymui, yra simetikonas. Jis veikia tik žarnų spindyje ir nepatenka į sisteminę kraujotaką, todėl yra saugus nuo pirmųjų gyvenimo dienų. Simetikonas padeda pasišalinti jau susidariusiems oro burbuliukams ir sumažina tokių burbuliukų susidarymo tikimybę. Espumisan L geriamojoje emulsijoje yra simetikono, kuris padeda greičiau pasišalinti žarnyne susikaupusioms dujoms. Atpalaiduotos dujos gali būti rezorbuojamos pro žarnų sieneles ir, prasidėjus žarnų peristaltikai, pašalinamos. Dėl Espumisan L vartojimo būtina pasitarti su vaikelio gydytoju arba vaistininku. 

REKLAMA

· Prieš maitinimą naudinga paguldyti kūdikį ant pilvo, o po maitinimo vaiką būtina panešioti, kad jis atsirūgtų. Kartais tenka nešioti ir valandą, tačiau kantrybė šiuo atveju labai svarbi. 

· Atminkite – visuomet geriau grynas vanduo nei saldžios arbatos, kurios gali paskatinti skausmingą pilvo pūtimą. Virškinant paprastuosius angliavandenius susidaro gana daug dujų, kurios tempia žarnyno sieneles ir sukelia diskomfortą daugumai mažylių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų