REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vitaminas D kartais vadinamas „saulės vitaminu“, nes odoje jis gaminasi reaguojant į saulę. Vitaminas D yra riebaluose tirpstantis vitaminas, priklausantis tai pačiai medžiagų grupei, kaip ir vitaminai D-1, D-2 ir D-3.

Vitaminas D kartais vadinamas „saulės vitaminu“, nes odoje jis gaminasi reaguojant į saulę. Vitaminas D yra riebaluose tirpstantis vitaminas, priklausantis tai pačiai medžiagų grupei, kaip ir vitaminai D-1, D-2 ir D-3.

REKLAMA

Organizme jis gaminasi natūraliu būdu, saulės šviesoje. Šio vitamino taip pat galima gauti iš tam tikrų maisto produktų ir maisto papildų, jei organizme jo trūksta, rašo healthline.com

Vitamino D pagrindinės funkcijos yra kelios. Turbūt svarbiausia jų yra kalcio ir fosforo įsisavinimo reguliavimas, o taip pat gero imuninės sistemos veikimo palaikymas. Pakankamas kiekis vitamino D yra labai svarbus sveikam dantų ir kaulų augimui ir vystymuisi, o taip pat jis padeda apsisaugoti nuo tam tikrų ligų.

Jei organizmas negauna pakankamai vitamino D, kyla abnormalaus kaulų vystymosi rizika, pavyzdžiui, kaulų suminkštėjimas (osteomalacija) arba kaulų išretėjimas (osteoporozė). Štai trys netikėčiausios vitamino D savybės.

REKLAMA
REKLAMA

Vitaminas D padeda kovoti su ligomis

Be pagrindinės savo naudos sveikatai, anot tyrimų, vitaminas D taip pat gali būti svarbus šiems procesams:

mažina daugybinės sklerozės riziką – tai parodė 2006 metais atliktas ir „Journal of the American Medical Association“ publikuotas tyrimas

REKLAMA

mažina širdies ligų riziką – tai parodė 2008 atlikto tyrimo rezultatai, publikuoti žurnale „Circulation“

padeda mažinti tikimybę susirgti gripu – tai atskleidė 2010 metų tyrimas, paskelbtas žurnale „American Journal of Clinical Nutrition“ 

Vitaminas D malšina depresiją

Tyrimai rodo, kad vitaminas D gali būti labai svarbus nuotaikos reguliavimui ir depresijos prevencijai. Vienas tyrimas parodė, kad depresija sergantys žmonės, gavę vitamino D pastebėjo, kad simptomų mažėja. Kito tyrimo metu pastebėta, kad fibromialgija sergantiems žmonėms vitamino D trūksta dažniau tuo atveju, jei jie jaučia nerimo sutrikimų ir depresijos simptomus.

REKLAMA
REKLAMA

Vitaminas D padeda numesti svorio

Jei metate svorį ar norite apsisaugoti nuo širdies ligų, apsvarstykite, ar neverta vartoti vitamino D. Įvairiausių vitamino D maisto papildų galima įsigyti ir internete.

Vienas tyrimas atskleidė, kad kasdien kalcį ir vitamino D papildus vartojantys žmonės numeta daugiau svorio, lyginant su tais, kuriems buvo duodamas placebas. Tyrėjai sako, kad papildomas kalcis ir vitaminas D padeda pažaboti apetitą. Kitas tyrimas parodė, kad viršsvorio turintys žmonės, vartoję vitamino D papildus, pagerino savo širdies ligų rizikos faktorių rodiklius.

Stebėkite, ar netrūksta vitamino D

Jūsų organizmo sugebėjimas gauti pakankamą kiekį vitamino D vien tik iš saulės priklauso nuo daugelio faktorių. Tai priklauso nuo to, ar:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gyvenate vietovėje, kurioje oras yra užterštas; Naudojate apsauginį kremą nuo saulės; Daug laiko praleidžiate viduje; Gyvenate didmiestyje, kur aukšti pastatai užstoja saulę; Turite tamsesnę odą (kuo daugiau turite melanino, tuo mažiau vitamino D jūsų oda gali įsisavinti).

Visi šie faktoriai gali nulemti vitamino D trūkumą – taip nutinka vis didesniam skaičiui žmonių. Būtent todėl labai svarbu vitamino D gauti ne tik iš saulės, bet ir iš kitų šaltinių.

Vitamino D trūkumo simptomai gali būti:

Nuovargis, įvairūs skausmai ir maudimai, bendra nekokia savijauta;

Stiprūs kaulų ir raumenų skausmai ar silpnumas, dėl kurio gali būti sunku užlipti laiptais ar atsikelti nuo žemės ar nuo žemos kėdės, o taip pat dėl to eidami galite krypuoti;

REKLAMA

Stresiniai kaulų lūžiai, ypač kojose, dubens srityje ir klubuose;

Medikai vitamino D trūkumą gali diagnozuoti atlikę paprastą kraujo tyrimą. Jei šio vitamino jums trūksta, gydytojas jums paskirti rentgeną ir patikrinti kaulų stiprumą.

Jei jums diagnozuojamas vitamino D trūkumas, gydytojas greičiausiai rekomenduos vartoti vitamino D papildus. Jei vitamino D trūkumas labai ženklus, taip pat gali būti skiriamos vitamino D tabletės ar skysčiai didesnėmis dozėmis. Vitamino D taip pat reikėtų stengtis gauti iš saulės ir per maistą.

Maistiniai vitamino D šaltiniai

Natūraliai vitamino D yra nedaugelyje maisto produktų. Dėl šios priežasties į kai kuriuos maisto produktus jo dedama papildomai. Tai reiškia, kad šios medžiagos juose bus daugiau. Maistas, kuriame yra vitamino D:

REKLAMA

lašiša; sardinės; kiaušinių tryniai; krevetės; pienas (praturtintas vitaminu D); dribsniai (praturtinti vitaminu D); jogurtas (praturtintas vitaminu D); apelsinų sultys (praturtintos vitaminu D).

Kasdien vien iš saulės ir maisto vitamino D gauti gali būti sunku, todėl galima vartoti jo papildus.

Kiek vitamino D reikia gauti?

Apie sveikatai reikalingą kasdienį vitamino D kiekį yra prieštaringų nuomonių. Naujausi tyrimai rodo, kad vitamino D reikia daugiau, nei manyta iki šiol. Normalus vitamino D kiekis kraujo serume svyruoja nuo 50 iki 100 mikrogramų decilitre. Priklausomai nuo jūsų kraujo pobūdžio, jums gali reikėti daugiau arba mažiau vitamino D.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV Maisto ir žemės ūkio tyrimų instituto naujausiomis rekomendacijomis remiantis, vitamino D kiekis skaičiuojamas tarptautiniais vienetais (IU) per dieną. IU – tai standartinis vaistų ir vitaminų kiekio vienetas. Tokiu būdu ekspertams lengviau nustatyti kiekvienam žmogui rekomenduojamą dozę, toksiškumą ir tam tikros medžiagos trūkumą organizme.

Skirtingų vitaminų IU vienetai gali skirtis. Kiekvienos medžiagos IU priklauso nuo to, koks šios medžiagos kiekis organizmui daro tam tikrą poveikį. Rekomenduojami vitamino D IU yra:

vaikams ir paaugliams: 600 IU;

suaugusiesiems iki 70 metų amžiaus: 600 IU;

suaugusiesiems virš 70 metų amžiaus: 800 IU;

besilaukiančioms ir krūtimi maitinančioms moterims: 600 IU.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų