Nepelnytai nuvertinamos uogos: jose slypi gydomoji galia

Dabar visus metus galime nusipirkti šviežių vaisių ir uogų, todėl visai nevertiname motulės gamtos dovanų, kurios neretai kur kas naudingesnės sveikatai nei užjūrių gėrybės. Viena vertingiausių rudens gėrybių – šermukšniai. 

Šermukšniai  (nuotr. Shutterstock.com)

Ar žinote, kad šiose oranžinėse uogose vitamino C gerokai daugiau nei citrinose, vitamino P ir geležies daugiau nei obuoliuose, o karotino daugiau nei morkose? Taigi, prisirinkime šermukšnių žiemai, kol paukščiai jų nenulesė.

Uogienė, arbata, vynas

Šermukšnių uogas galima džiovinti arbatai arba laikyti šaldiklyje ir atitirpinus retkarčiais suvalgyti po saujelę vietoje vitaminų ar maisto papildų. Iš šių aitrokų uogų galima išsvirti gardžią uogienę, ypač jas sumaišius su kriaušėmis arba obuoliais. Egzotiško skonio šermukšnių uogienė puikiai tinka kaip garnyras prie paukštienos, ypač kalakutienos, patiekalų. Iš šermukšnių sulčių galima pagaminti egzotiško skonio vyną.

Šviežių šermukšnių aitrumą prieš valgant galima panaikinti dviem būdais: parą palaikyti šaldiklyje arba nuplikyti verdančiu vandeniu. Šermukšniai nebus kartūs, jeigu juos skinsime po šalnų. Tačiau jeigu šalnos užklumpa tik vėlyvą rudenį, šermukšnių gali ir nebelikti, nes jais mielai vaišinasi paukščiai ir žvėreliai.

Šermukšnių uogose daug cukrų, rūgščių, pektinų, krakmolo, vitaminų ir kitų cheminių junginių. Jas ypač rekomenduojama valgyti nėščioms moterims, mažiems vaikams ir senoliams. Vitamino C, karotinoidų ir antocianų turtingas šermukšnių uogas patartina vartoti turintiesiems aukštą kraujo spaudimą. Didelis pektinų kiekis padeda organizmui apsivalyti nuo sunkiųjų metalų druskų.

REKLAMA

Gamtos vaistai

Raudonieji šermukšniai naudojami kaip uždegimą malšinantis vaistas ir kraują stiprinanti priemonė, be to, tvirtinanti ir kraujagyslių sieneles. Uogose esančios medžiagos skatina šlapimo išsiskyrimą, stiprina organizmą, mažina skausmą, stiprina širdį. Jos didina skrandžio rūgštingumą, todėl gerina apetitą.

Tačiau šviežių šermukšnių nepatartina valgyti daug, nes jie laisvina vidurius. Nereikėtų jų vartoti ir sergant akmenlige. Uogose esančios rūgštys stabdo kenksmingų mikroorganizmų, grybelių dauginimąsi.

Šeimininkės žino šią savybę, tad saujelę šermukšnių įberia į kompotą, marinatą,kad produktai geriau ir ilgiau laikytųsi. Jei tarp rūsyje supiltų daržovių įdėsite džiovintų šermukšnių lapų, jos geriau laikysis, nepus, nevys, per anksti nepradės augti daigai.

Aronijų nauda

Daug kas augina juoduosius šemukšnius – aronijas. Jos taip pat naudingos sveikatai. Reguliariai valgant juodųjų šermukšnių uogas, mažėja blogojo cholesterolio kiekis kraujyje, susireguliuoja kraujospūdis. Aronijos laikomos puikiu vaistu arba profilaktikos priemone sergantiesiems cukriniu diabetu, alergijomis, ateroskleroze.

Jos gelbsti pradėjus blogai krešėti kraujui, paūmėjus reumatui. Stiprina imunitetą, padeda išgyti sergant akių ligomis, pablogėjus regėjimui. Kadangi uogose gausu pektinų, jos padeda pašalinti iš organizmo toksines medžiagas ir sunkiuosius metalus. Galima juoduosius šermukšnius vartoti ir kaip maisto papildus nuo aukšto kraujospūdžio ar uždegimo.

Jie gerai varo tulžį, surenka gleives, laisvina vidurius. Aronijos net naudojamos gydant spindulinę ligą, sutrikus hormonų pusiausvyrai organizme. Tačiau aronijos tirština kraują, todėl jas reikėtų vartoti saikingai.

Saujelę aronijų uogų galima įberti į kompotą, kisielių, nes jos suteikia gėrimams gražią spalvą.

Parengė Valda Dagilė


Rašyti komentarą...
SKAITYTI KOMENTARUS (1)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų