REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Smegenų arba centrinės nervų sistemos vėžys – palyginti reta onkologinė liga. Smegenų vėžys gali išsivystyti bet kurio amžiaus žmonėms. Dažniausiai šia liga serga vaikai ir vyresni nei 50 metų asmenys.

Smegenų arba centrinės nervų sistemos vėžys – palyginti reta onkologinė liga. Smegenų vėžys gali išsivystyti bet kurio amžiaus žmonėms. Dažniausiai šia liga serga vaikai ir vyresni nei 50 metų asmenys.

REKLAMA

Lietuvos vėžio registro duomenimis mūsų šalyje 2011 metais naujai diagnozuoti 17862 onkologinių susirgimų atvejai, iš jų 280 susirgimų smegenų piktybiniais navikais.

Smegenų vėžys diagnozuotas 151 moteriai ir 129 vyrams. 15 proc. piktybinių smegenų navikų diagnozuota vaikams iki 14 metų amžiaus. Daugiausiai smegenų vėžio atvejų diagnozuota vyresniems nei 60 metų asmenims.

Kas yra smegenų vėžys

Smegenų vėžys, kitaip dar vadinamas smegenų auglys, smegenų navikas, galvos auglys, galvos vėžys, tumoras, neoplazija, yra organizmo ląstelių patologija, prasidedanti nuo vienos ar kelių pakitusių ląstelių, kurios, nekontroliuojamai besidalydamos, išauga į dažniausiai plika akimi matomus darinius.

Smegenų navikai formuojasi galvos arba nugaros smegenyse – svarbiausiame žmogaus kūno organe. Šie navikai ypatingi, laikui bėgant jie gali pakeisti žmogaus asmenybę, aplinkos suvokimą ar kelti grėsmę gyvybei.

REKLAMA
REKLAMA

Smegenų vėžio simptomai ir požymiai

Dažniausi smegenų navikų sukelti simptomai, dėl kurių pacientai kreipiasi į gydytojus, yra galvos skausmas ir traukuliai, nors kartais navikas gali nesukelti jokių simptomų. Tačiau smegenų navikai – reta liga. Labiau tikėtina, kad minėtų simptomų galėjo atsirasti dėl kitų priežasčių.

REKLAMA

Jeigu vargina galvos skausmas ar traukuliai, nedelskite apsilankyti pas gydytoją. Ir atsiminkite: tikriausiai negalavimus sukėlė kur kas paprastesnė liga.

Smegenų navikų simptomai skirstomi į bendruosius ir specifinius:

bendrieji simptomai pasireiškia, kai navikas spaudžia nervinį galvos arba nugaros smegenų audinį.

specifinių simptomų atsiranda, kai naviko pažeista smegenų sritis negali atlikti tam tikrų funkcijų.

Bendrieji smegenų navikų simptomai

Galvos skausmas, dažnai paūmėja fizinio krūvio metu arba anksti ryte.

Traukuliai (konvulsijos) – staigūs nevalingi žmogaus kūno raumenų susitraukimai. Pacientai gali skųstis įvairaus tipo traukuliais, dažniausiai miokloniniais (pavieniais arba daugybiniais raumenų sutrūkčiojimais, timptelėjimais ar spazmais) arba toniniais–kloniniais (susijusiais su sąmonės netekimu ir kūno raumenų tonuso praradimu).

REKLAMA
REKLAMA

Asmenybės ar atminties sutrikimai. Pykinimas ar vėmimas. Bendras nuovargis.

Specifiniai smegenų navikų simptomai (priklausomi nuo naviko vietos smegenyse)

Spaudimas ar galvos skausmas šalia naviko. Pusiausvyros ir smulkiosios motorikos įgūdžių sutrikimai – simptomai, kuriuos gali sukelti smegenėlių navikai. Iniciatyvos praradimas, vangumas ir raumenų silpnumas arba paralyžius – siejami su kaktinės galvos smegenų skilties navikais.

Dalinis ar visiškas regos praradimas – šiuos simptomus gali sukelti pakaušinės arba smilkininės galvos smegenų skilties navikai. Kalbos, klausos, atminties ar emocijų pokyčiai (pavyzdžiui, netikėtai atsiradęs agresyvumas), sutrikęs gebėjimas suprasti ar parinkti reikiamus žodžius – gali būti sukelti kaktinės ar smilkininės galvos smegenų skilties navikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pakitęs lytėjimo ar spaudimo suvokimas, vienos pusės rankos ar kojos silpnumas arba nuolatinis kairės ir dešinės kūno pusės painiojimas – simptomai, kuriuos gali sukelti kaktinės ar momeninės galvos smegenų skilties navikai.

Negebėjimas nukreipti žvilgsnio į viršų – gali pasireikšti dėl kankorėžinės liaukos naviko. Sekrecija iš pieno liaukų ir pakitęs menstruacijų ciklas, plaštakų ir pėdų augimas suaugusiems žmonėms – gali būti sukelti hipofizės navikų.

Pasunkėjęs rijimas, veido raumenų nusilpimas ar aptirpimas, vaizdo dvejinimasis – simptomai, kuriuos gali sukelti smegenų kamieno navikai.

Dalinis regos praradimas arba vaizdų dvejinimasis – dažniausiai pasireiškia dėl smilkininės, pakaušinės galvos smegenų skilties ar smegenų kamieno auglių.

Šaltinis: iveikvezi.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų