REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Mindaugui koronavirusas smogė visa jėga (nuotr. asm. archyvo)

7-erius metus Vokietijoje gyvenantis ir šeimą sukūręs Mindaugas Grudzinskas-Gocth asmeniškai patyrė tai, ką reiškia sirgti koronavirusine infekcija. Vyras sako, kad jo simptomai iš pradžių buvo visiškai netipiniai ir todėl manė, kad pasigavo paprastą gripą, tačiau to, ką patyrė vėliau, nelinkėtų niekam.

9

7-erius metus Vokietijoje gyvenantis ir šeimą sukūręs Mindaugas Grudzinskas-Gocth asmeniškai patyrė tai, ką reiškia sirgti koronavirusine infekcija. Vyras sako, kad jo simptomai iš pradžių buvo visiškai netipiniai ir todėl manė, kad pasigavo paprastą gripą, tačiau to, ką patyrė vėliau, nelinkėtų niekam.

REKLAMA

Mindaugas dirba viešbučių tinkle, tad kasdien susiduria su daugybe žmonių iš viso pasaulio, tad užsikrėsti darbe rizika buvo ganėtinai didelė, tačiau tvirtinti, kad užsikrėtė būtent darbo vietoje, jis negali.

Kadangi jo imuninė sistema nėra labai stipri, Mindaugas įpratęs sirgti gripu ar kitomis peršalimo ligomis, tad pajutęs pirmuosius ligos simptomus nepuolė į paniką.

„Iš pradžių galvojau, kad tai tik paprastas gripas, nes pats žinau, kad mano imuninė sveikatos būklė yra gan silpna ir dažnai sergu peršalimo ligomis. Dėl to iškart neskubėjau daryti neigiamų išvadų ir nepuoliau į isterišką situaciją, tiesiog paskambinau savo šeimos gydytojui ir pranešiau apie ligą ir kamuojančius simptomus.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pasakė, kad dalis simptomų neatitinka COVID-19 viruso, ir liepė likti namuose atsargumo sumetimais ir gydytis vaistais nuo peršalimo“, – pasakoja koronavirusu susirgęs vyras.

REKLAMA

Būklė buvo itin sunki

Tačiau, pablogėjus sveikatai, po savaitės vis dėlto Mindaugas buvo nuvežtas į skubios pagalbos skyrių, kur buvo nustatytas COVID-19. Ligoninėje jis praleido 3 paras, tuo metu jo būklė buvo sunki.

„Tuo metu, kai buvau ligos patale, jau galvojau, kad išaušo mano paskutinė valanda, nes simptomai tikrai nėra tokie paprasti kaip gripo ar peršalimo... Kai guli lovoje ir negali pajudinti nei kojų, nei rankų, kai negali pakelti net galvos ir nėra jėgų nueiti iki tualeto...

Per 3 dienas numečiau 3 kg, per dieną po 1 kg... Tai nėra normalu. Temperatūra šoktelėdavo iki 39 ar net 40 laipsnių... Tada buvo prijungtas deguonies aparatas, o tai baugino dar labiau. Jaučiau oro trūkumą lyg būčiau po vandeniu be deguonies kaukės. Matyt, dar šioje žemėje turiu daug ką nuveikti. Organizmas vis dėlto laimėjo kovą su virusu ir būklė stabilizavosi“, – sako Mindaugas.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu vyras jaučiasi geriau ir tiki, kad blogiausia liko praeityje, tačiau žino, kad koronavirusas yra neprognuozuojama liga ir tai, kad kartą ja persirgai, nereiškia, jog negali užsikrėsti dar kartą.

„Dabar mano sveikatos būklė yra stabili. Galiu drąsiai sakyti, kad įveikiau gyvenimo kelią tarp mirties ir gyvybės, bet tai nereiškia, kad nesu rizikos grupėje ir neturiu šansų užsikrėsti dar kartą.

Duosiu patarimą žmonėms, atsidūrusiems tokioje situacijoje – svarbiausia yra nepanikuoti ir, jei gydotės namų sąlygomis, pasistenkite turėti deguonies kaukę ir bent vieną artimą žmogų šalia, kuris, ištikus kritinei situacijai, jums galėtų padėti“, – pataria vyras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vagių grobis – tualetinis popierius

Mindaugas sako, kad, jo manymu, Vokietijoje į visą situaciją buvo sureaguota ne per vėlai, o per daug vėlai, o nuo pat viruso protrūkio pradžios į visą situaciją buvo žiūrima pro pirštus ar tarsi pro rožinius akinius į apsiniaukusi dangų.

„Vokietijoje, kas liečia maisto pramonės sritį, žmonės kaip išprotėję perka maisto produktus, dezinfekcinį skysti ir tualetinį popierių, atsiprašau, pajuokausiu, bet virusas plinta lašeliniu būdu, o ne per analinę angą.

Žmonės parduotuvėse griebia viską, kas papuola, lipa vienas kitam per galvas. Tualetinis popierius dabar įkainojamas daug brangiau nei auksas, o jei ir toliau taip bus, tai greit pralenks ir deimanto vertę“, – šypteli jis.

REKLAMA

Pats Mindaugas vengdamas kontakto su žmonėmis būtiniausias prekes užsisakinėja internetu. Vieną kartą užsisakius prekių, po jų pristatymo jis pamatė, kad trūksta vienos, kurią užsisakė.

„Kaip manote, ko trūko? Ogi tualetinio popieriaus. Gavau skambutį iš „Amazon.de“ įmonės ir man pasakė: „Atleiskite, bet jūsų tualetinis popierius buvo pavogtas. Atsiprašome“. Dėl to vietoj tualetinio popieriaus gavau virtuvinio popieriaus. Juokas per ašaras, kas vyksta“, – nutikimu dalijasi vyras.

Anksčiau prekes kurjeriai pristatydavo prie pat durų ir įteikdavo į rankas, paprašydavo pasirašyti, tačiau dabar užsakymas yra tiesiog paliekamas prie durų arba kieme atremiamas į šiukšlių dėžę.

REKLAMA

„Vokietijos kanclerė įvedė laikiną karantiną 2 savaitėms, bet visiškai nebuvo uždrausta lankytis viešose vietose... Nors buvo pranešta, kad, pavyzdžiui, vaikų žaidimo aikštelės turi būti aptvertos, bet mačiau savo akimis, kad vaikų žaidimo aikštelės pilnos tėvų su vaikais...

Parkuose daromi piknikai, žaidžiamas futbolas, visas gyvenimas vyksta savo įprasta vaga. Tik tiek, kad uždarytos pasilinksminimo įstaigos, kavinės, barai ir panašiai. Prieš savaitę viskas veikė pilnu tempu, taigi sureaguota į situaciją yra tikrai per daug vėlai. Kaip supratau, pagal vokiečių mąstymą, italai mirtingi, o vokiečiai nemirtingi kaip kokis Dankanas Maklaudas iš serialo „Kalnietis“, – šypteli Mindaugas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų