Ypatingo skonio cepelinai pagal Justiną: gamina tik pagal mamos receptą

„Dar iš vaikystės prisimenu kaip su mama lipdėme cepelinus, pagamindavome jų daug, kad užtektų pavalgyti visai šeimai ir dar rytojui liktų, tada juos apkepdavome aliejuje, skanumėlis. Mano pagrindinis darbas buvo sutarkuoti bulves ir padėti lipdyti, dedami į verdanti vandenį visada skaičiuodavome cepelinų kiekį. Rašau ir šypsausi, atrodo toks nereikšmingas dalykas, o prisiminimai sukelia tikrai gerus jausmus. Iš mamos ir išmokau daryti cepelinus“, – sako tinklaraštininkė Justina.

Cepelinai su mėsa (Nuotr. baltojelėkštėje)

 

 

 

Tešlai: 3,1 kg skustų bulvių; druskos.

Mėsos įdarui: 500 g maltos kiaulienos; 1 kiaušinis; druskos, juodųjų pipirų; 4 skiltelės česnako.

Spirgučiams: 300 g šoninės; 4 svogūnai.

Virimui: 1 svogūno; lauro lapų; juodųjų pipirų žirneliais.

GAMINIMAS

 

Į maltą mėsą įmušame kiaušinį, įberiame druskos, pipirų, susmulkintas česnakų skilteles. Viską sumaišome ir paliekame pasimarinuoti. Į 6 l indą įpilame vandens, pasūdome ir pastatome ant ugnies, kad vanduo užvirtų.

Nuskustas ir išplautas bulves sutarkuojame ir į atskirą indą išspaudžiame iš jų nereikalingą skystį, čia svarbų neišspausti per daug, nes cepelinai bus kieti ir sausi ir na per mažai, kitaip jie nelaikys savo formos.

Reikia gauti tokios konsistencijos tešlą, kad galima būtų iš jos lipdyti cepelinus. Iš indo su išspaustų skysčiu atsargiai nupilame skystį, o ant dugno likusį krakmolą sudedame į išspaustą tešlą, pasūdome ir maišome, kad druska ir krakmolas pasiskirstytų.

Kai vanduo užverda įdedame lauro lapus, juodųjų pipirų ir visą svogūną. Formuojame cepelinus: ant delno paimame šaukštą su geru kaupu tešlos masės padarome blyną, į jo vidurį sudedame įdaro ir apvelkame mėsą tešlos mase, rankomis suformuojame pailgą formą ir lėtai paleidžiame į vandenį.

REKLAMA

Taip suformuojame visus cepelinus, kai vanduo su cepelinais užvirs, verdame apie 40 min. Spirgučiams skirtą šoninę supjaustome kubeliais ir apkepame. Susmulkiname svogūnus ir juos apkepame aliejuje. Cepelinus patiekiame su spirgučiais, ir/ar grietine.

Šaltinis: tinklaraštis Baltoje lėkštėje 

 

 

 

 


Rašyti komentarą...
I
Ilka
2020-03-20 12:26:47
Pranešti apie netinkamą komentarą
Verdu 15 min.,aišku į tarkę įdedu virtų bulvių .
Atsakyti
0

V
Valda
2020-03-19 21:20:57
Pranešti apie netinkamą komentarą
Verdu tik 25 minutes ir bulvių išspaustas sultis supilu į verdantį vandenį. Visa kita - taip pat. Cepelinai tikrai būna labai skanūs
Atsakyti
0

I
Ilka
2020-03-20 12:30:00
Pranešti apie netinkamą komentarą
Nereikia ,su šaukštu juos sukinėti ,pati puoda pajudinti ir jie gražiausia iškyla ir gražučiai lieka.
Atsakyti
0

SKAITYTI KOMENTARUS (14)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų